Charmant Som: wandeling naar uitzichtpunt in de Chartreuse

Tussen Grenoble en Chambéry ligt een fascinerende streek met een heel eigen karakter: de Chartreuse. Het is bekend vanwege een kartuizerklooster waar de monniken al eeuwenlang een stil een teruggetrokken leven leiden. Je kunt in de streek ook terecht voor mooie wandelingen. Bijvoorbeeld naar de top van de Charmant Som, die een van de mooiste panorama’s van de streek te bieden heeft met zicht van de Mont Blanc tot aan de bergen van de Écrins en Vercors in het zuiden.

Streektips

Wil je zelf ook een mooie wandeling in de Chartreuse maken? Misschien heb je wat aan deze tips!

De bergen van de Chartreuse bestaan grotendeels uit kalksteen. Net als in de Vercors en Bauges, twee aangrenzende bergmassieven van de Voor-Alpen, heeft erosie in de loop der tijd hier een schitterend landschap van kliffen en hoogvlaktes opgeleverd. Vanwege de steile rotswanden zijn veel bergtoppen niet bereikbaar via gewone bergwandelingen maar moet er hier en daar ook wat geklauterd worden. Dat is echter niet het geval bij de Charmant Som. Bovendien kun met de auto een heel eind komen, waardoor dit de meest toegankelijke bergtop van de Chartreuse is. Maar vergis je niet, het laatste stuk naar de top moet toch echt via een bergwandeling en is hier en daar best steil.

Verdieping
Avontuurlijk wandelen op de Hauts plateaux du Vercors

Dat ervaren we al snel wanneer we, na de auto bij de Auberge du Charmant Som te hebben geparkeerd, met Levien in de rugdrager naar boven wandelen. Na een alpenweide te hebben doorkruist gaat het zigzaggend omhoog over een rotsachtig paadje. Je stijgt in korte tijd zo’n honderd meter waarna het weer wat afvlakt. Inmiddels hebben we al wat meer zicht gekregen op de omringende bergtoppen, waaronder de hoogste top van de Chartreuse, de Chamechaude, aan de oostkant. Na een stukje over een vlakte kost het laatste stukje omhoog niet zo heel veel moeite meer en komt voor we het weten het topkruis in zicht. Daar verschijnt ook de Mont Blanc aan de horizon en als we achter ons kijken zien we de kliffen van de Vercors. Het is rustig op de top, er zijn een handjevol mensen. Omdat de berg zo relatief gemakkelijk toegankelijk is, staat hij erom bekend dat het er behoorlijk druk kan zijn. Dat valt in ons geval gelukkig dus erg mee. Wanneer we nog iets verder noordwaarts wandelen, zien we onder ons ineens het klooster liggen waaraan de streek de bekendheid te danken heeft. Ondanks dat de wandeling maar zo’n driekwartier duurde, lijkt het alsof we er al een halve dag op hebben zitten. We nemen dan ook lekker de tijd om uit te rusten en van het uitzicht te genieten.

Deze wandeling ook doen? Kijk op Bergwandelroutes.nl voor de details. Houd je van mooie foto’s maken? Wij waren er halverwege de middag toen het zonlicht nog vrij fel was. Overweeg eens om er met zonsopkomst of zonsondergang heen te wandelen voor nog mooiere plaatjes.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Bladeren

Bonjour,

 
Leuk dat je onze website bezoekt. Hier vind je alle tips die we op onze reizen door Frankrijk verzameld hebben. Een handig startpunt is deze overzichtskaart. Wist je trouwens dat we ook drie mooie boeken over Frankrijk hebben uitgebracht? In Frankrijk Puur Roadtrips vind je prachtige routes voor met de auto, camper of motor. Niet te missen of je nu het hele land door wil trekken of een bepaalde streek gaat verkennen. En houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Eerst even kennismaken met Frankrijk Puur? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang een gratis ebook met 10 roadtrips.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien