Charleville-Mézières, stad van Arthur Rimbaud

Arthur Rimbaud, in Nederland niet zo bekend, maar in Frankrijk nog altijd een soort cultheld. Op het graf van de negentiende-eeuwse dichter worden geregeld bloemen gelegd door anonieme fans, en op zowat elke straathoek in zijn geboortestad is wel een verwijzing naar hem te zien. Tijdens mijn bezoek aan de Franse Ardennen maakte ik kennis met deze leuke stad aan de Maas en liep ik er even in de voetsporen van de Poète maudit.

Wat direct opvalt is dat Charleville-Mézières een dubbele naam heeft. Zoals meer Franse steden met een dubbele naam komt dat doordat het bestaat uit twee oudere steden. Charleville-Mézières ontstond toen in 1966 twee steden werden samengevoegd, Charleville en Mézières. De wortels van Mézières gaan lang terug, tot in de Romeinse tijd. Charleville is van veel recentere datum. Deze stad werd namelijk in 1606 gecreëerd door de toenmalige plaatselijke heerser Charles de Gonzague.

De nieuwe stad wist heel wat handelaars van de naburige stad aan te trekken, omdat ze hier niet gebonden waren aan de restricties die in Mézières golden. Ook was het idee van de katholieke Charles de Gonzague dat de nieuwe stad zou gaan rivaliseren met het protestants geworden Sedan. In enkele decennia tijd verrees er aan de oevers van de Maas een stad die zijn naam waardig was, de stad van een vorst.

Place Ducale
Place Ducale
Winkelstraat in Charleville
Winkelstraat in Charleville

Van de twee stadsdelen is tegenwoordig Charleville het leukst om te bezoeken. Je vindt er een groot plein, het Place Ducale, waaromheen Charleville opgebouwd werd. Dit plein is ingericht naar het voorbeeld van het Place des Vosges in Parijs, ook met statige gebouwen met arcaden eronder. Daar waren vroeger de winkels gevestigd. Op de eerste verdieping woonden de winkeliers, en de zolder was in gebruik als opslagruimte. Rondom het Place Ducale is een groot voetgangersgebied met veel leuke winkels.

Op het Place Ducale ontmoet ik mijn gids die me langs de belangrijkste plekken uit het leven van Rimbaud zal leiden. Maar voordat hij dat doet, neemt hij me eerst even mee naar binnen in het in 1981 gecreëerde musée de l’Ardenne aan het Place Ducale. Dit is gevestigd in een prachtig gebouw dat oude architectuur combineert met een nieuwe uitbouw. Je vindt er een overzicht van de geschiedenis van de Ardennen met veel archeologische vondsten, en daarnaast een grote collectie marionetten en geweren, twee belangrijke exportproducten uit de geschiedenis van Charleville.

Vervolgens zetten we koers naar het geboortehuis van Rimbaud, aan de rue Pierre Bérégovoy 12. Alleen een plaquette herinnert aan het feit dat de dichter op de eerste verdieping van dit huis het levenslicht zag. Interessanter is dan ook de Maaskade, aan de andere kant van Place Ducale. Hier zijn twee musea te bezoeken. De eerste is gevestigd in de monumentale watermolen aan de Maas. Een bijzondere expositie voert je langs de hoogtepunten van het leven van de dichter. Je kunt hier ondermeer het bestek en de reiskoffer van de poëet bekijken, diverse foto’s (Rimbaud deed na zijn kortdurende schrijfcarrière een poging fotograaf te worden), een door Rimbauds moeder betaalde eerste druk van zijn werk Une saison en enfer en andere persoonlijke bezittingen en foto’s. Niet alleen de collectie van het museum maakt dit bezoek de moeite waard, ook de locatie, waar het museum slim gebruik van maakt door je van boven naar beneden door het museum heen te leiden.

Een andere unieke blik op Rimbaud krijg je door een bezoek aan zijn woonhuis aan de Maas, waar hij een deel van zijn gedichten schreef. Je loopt door de kamers van de woning op de eerste verdieping, kijkt door de ramen naar het uitzicht op de rivier, en komt bijvoorbeeld iets dichter bij zijn inspiratie voor de beelden in zijn gedicht Le Bateau ivre. In het huis worden de bestemmingen die de dichter bezocht door wisselende artiesten op een fantasievolle manier uitgelicht.

Het geboortehuis van Arthur RImbaud
Het geboortehuis van Arthur Rimbaud, nu in privébezit en niet te bezoeken
Musée Rimbaud
Musée Rimbaud
Het woonhuis van Arthur Rimbaud
Het woonhuis van Arthur Rimbaud
De Maaskade in Charleville
De Maaskade in Charleville

Praktisch

Charleville-Mézières is een leuke bestemming voor wie graag natuur en cultuur wil combineren. Na een dagje wandelen, fietsen of varen in de Ardennen is het heerlijk neerploffen op een terrasje op het centrale plein. Van de twee stadskernen is Charleville het leukst. Mézières ligt op een klein kwartiertje lopen en heeft als belangrijkste bezienswaardigheid een kerk waarvan de eerste steen in 1499 werd gelegd.

Musea
Met een ticket van een van de musea à 5,- euro krijg je direct toegang tot de twee andere. Drie voor de prijs van een dus! Weinig reden om niet even een museum binnen te lopen. Bezoek in elk geval het Musée de l’Ardenne en het Musée Arthur Rimbaud.

Slapen
Overnachten kan bijvoorbeeld in Hotel Le Dormeur du Val aan de Rue de la Gravière, dat geheel in het teken staat van de dichter Arthur Rimbaud. Het is ook genoemd naar een van zijn gedichten.

Verder vind je aan de oever van de Maas op loopafstand van het centrum een camping.

Eten
Een aanrader is restaurant Sel et Poivre aan de Avenue Forest. Een knus bistro-achtig restaurant waar je in een vriendelijke sfeer kan genieten van de heerlijke lokale keuken. Ook leuk is de gemoedelijke café-boekhandel Plume et bulle in het centrum.

Mézières
Mézières
De kerk van Mézières
De kerk van Mézières
Verdedigingswerken van Mézières
Verdedigingswerken van Mézières

Tip: Lees over de route van mijn roadtrip door de Franse Ardennen.


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.