Het stadhuis van Charleville
ArdennesGrand-Est

Charleville-Mézières, stad van Arthur Rimbaud

Arthur Rimbaud, in Nederland niet zo bekend, maar in Frankrijk nog altijd een soort cultheld. Op het graf van de negentiende-eeuwse dichter worden geregeld bloemen gelegd door anonieme fans, en op zowat elke straathoek in zijn geboortestad is wel een verwijzing naar hem te zien. Tijdens mijn bezoek aan de Franse Ardennen maakte ik kennis met deze leuke stad aan de Maas en liep ik er even in de voetsporen van de Poète maudit.

Streektips

Zelf ook naar de Franse Ardennen op vakantie? Misschien heb je wat aan deze tips!

Wat direct opvalt is dat Charleville-Mézières een dubbele naam heeft. Zoals meer Franse steden met een dubbele naam komt dat doordat het bestaat uit twee oudere steden. Charleville-Mézières ontstond toen in 1966 twee steden werden samengevoegd, Charleville en Mézières. De wortels van Mézières gaan lang terug, tot in de Romeinse tijd. Charleville is van veel recentere datum. Deze stad werd namelijk in 1606 gecreëerd door de toenmalige plaatselijke heerser Charles de Gonzague.

De nieuwe stad wist heel wat handelaars van de naburige stad aan te trekken, omdat ze hier niet gebonden waren aan de restricties die in Mézières golden. Ook was het idee van de katholieke Charles de Gonzague dat de nieuwe stad zou gaan rivaliseren met het protestants geworden Sedan. In enkele decennia tijd verrees er aan de oevers van de Maas een stad die zijn naam waardig was, de stad van een vorst.

Place Ducale
Place Ducale
Winkelstraat in Charleville
Winkelstraat in Charleville

Van de twee stadsdelen is tegenwoordig Charleville het leukst om te bezoeken. Je vindt er een groot plein, het Place Ducale, waaromheen Charleville opgebouwd werd. Dit plein is ingericht naar het voorbeeld van het Place des Vosges in Parijs, ook met statige gebouwen met arcaden eronder. Daar waren vroeger de winkels gevestigd. Op de eerste verdieping woonden de winkeliers, en de zolder was in gebruik als opslagruimte. Rondom het Place Ducale is een groot voetgangersgebied met veel leuke winkels.

Op het Place Ducale ontmoet ik mijn gids die me langs de belangrijkste plekken uit het leven van Rimbaud zal leiden. Maar voordat hij dat doet, neemt hij me eerst even mee naar binnen in het in 1981 gecreëerde musée de l’Ardenne aan het Place Ducale. Dit is gevestigd in een prachtig gebouw dat oude architectuur combineert met een nieuwe uitbouw. Je vindt er een overzicht van de geschiedenis van de Ardennen met veel archeologische vondsten, en daarnaast een grote collectie marionetten en geweren, twee belangrijke exportproducten uit de geschiedenis van Charleville.

Vervolgens zetten we koers naar het geboortehuis van Rimbaud, aan de rue Pierre Bérégovoy 12. Alleen een plaquette herinnert aan het feit dat de dichter op de eerste verdieping van dit huis het levenslicht zag. Interessanter is dan ook de Maaskade, aan de andere kant van Place Ducale. Hier zijn twee musea te bezoeken. De eerste is gevestigd in de monumentale watermolen aan de Maas. Een bijzondere expositie voert je langs de hoogtepunten van het leven van de dichter. Je kunt hier ondermeer het bestek en de reiskoffer van de poëet bekijken, diverse foto’s (Rimbaud deed na zijn kortdurende schrijfcarrière een poging fotograaf te worden), een door Rimbauds moeder betaalde eerste druk van zijn werk Une saison en enfer en andere persoonlijke bezittingen en foto’s. Niet alleen de collectie van het museum maakt dit bezoek de moeite waard, ook de locatie, waar het museum slim gebruik van maakt door je van boven naar beneden door het museum heen te leiden.

Een andere unieke blik op Rimbaud krijg je door een bezoek aan zijn woonhuis aan de Maas, waar hij een deel van zijn gedichten schreef. Je loopt door de kamers van de woning op de eerste verdieping, kijkt door de ramen naar het uitzicht op de rivier, en komt bijvoorbeeld iets dichter bij zijn inspiratie voor de beelden in zijn gedicht Le Bateau ivre. In het huis worden de bestemmingen die de dichter bezocht door wisselende artiesten op een fantasievolle manier uitgelicht.

Musée Rimbaud
Musée Rimbaud
Het woonhuis van Arthur Rimbaud
Het woonhuis van Arthur Rimbaud
De Maaskade in Charleville
De Maaskade in Charleville

Praktisch

Charleville-Mézières is een leuke bestemming voor wie graag natuur en cultuur wil combineren. Na een dagje wandelen, fietsen of varen in de Ardennen is het heerlijk neerploffen op een terrasje op het centrale plein. Van de twee stadskernen is Charleville het leukst. Mézières ligt op een klein kwartiertje lopen en heeft als belangrijkste bezienswaardigheid een kerk waarvan de eerste steen in 1499 werd gelegd.

Musea
Met een ticket van een van de musea à 5,- euro krijg je direct toegang tot de twee andere. Drie voor de prijs van een dus! Weinig reden om niet even een museum binnen te lopen. Bezoek in elk geval het Musée de l’Ardenne en het Musée Arthur Rimbaud.

Slapen
Overnachten kan bijvoorbeeld in Hotel Le Dormeur du Val aan de Rue de la Gravière, dat geheel in het teken staat van de dichter Arthur Rimbaud. Het is ook genoemd naar een van zijn gedichten.

Verder vind je aan de oever van de Maas op loopafstand van het centrum een camping.

Eten
Een aanrader is restaurant Sel et Poivre aan de Avenue Forest. Een knus bistro-achtig restaurant waar je in een vriendelijke sfeer kan genieten van de heerlijke lokale keuken. Ook leuk is de gemoedelijke café-boekhandel Plume et bulle in het centrum.

Mézières
Mézières
De kerk van Mézières
De kerk van Mézières
Verdedigingswerken van Mézières
Verdedigingswerken van Mézières

Tip: Lees over de route van mijn roadtrip door de Franse Ardennen.


Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant