V

Verdiep je in het leven van Charles de Gaulle met TV5MONDE

Op 9 november was het vijftig jaar geleden dat generaal Charles de Gaulle overleed. Hij was de leider van de Franse regering in ballingschap tijdens de Tweede Wereldoorlog en president van Frankrijk van 1959 tot 1969. Ter ere van zijn vijftigste sterfdag staat TV5MONDE in december in het teken van Charles de Gaulle. Je ontdekt alles over het leven van De Gaulle aan de hand van een miniserie en vijf documentaires.

Waar je ook in Frankrijk rondloopt, je hebt altijd kans om iets te zien dat aan Charles de Gaulle (1890-1970) herinnert. Een straatnaam, plein, schoolgebouw, vliegveld, maar ook veel verwijzingen naar plekken waar hij zelf zijn sporen heeft nagelaten. In Lille bijvoorbeeld, waar zijn geboortehuis staat dat nu een museum is. Of Colombey-les-Deux-Églises in de Haute-Marne, waar zijn graf ligt en zijn laatste woning, nu ook een museum.

TV5MONDE geeft je in december de kans om dieper in de geschiedenis te duiken. In een boeiende miniserie maak je op een bijzondere manier kennis met de minder bekende onderdelen van zijn leven. Vijf documentaires belichten daarnaast verschillende kanten van zijn verhaal. Zijn privé-omstandigheden, zijn rol in de Tweede Wereldoorlog en het verzet en zijn politieke ideeën. Ze geven een uniek inkijkje in het leven van een van de belangrijkste personages uit de Franse geschiedenis van de twintigste eeuw.

Hieronder vind je een overzicht van de uitzendingen op TV5MONDE in december rondom Charles de Gaulle. Meer informatie over deze en andere programma’s vind je op de website van TV5MONDE.

De Gaulle, l’éclat et le secret

SERIE (Nederlands ondertiteld)
Woensdag 9, 16 en 23 december om 18:40
 
De man achter de legende
Deze historische miniserie schetst een intiem portret van een persoon die tot nu toe bescheiden verborgen bleef achter de status van de held, vanaf 18 juni 1940 tot zijn vertrek uit de macht in 1969, beleef de bijzondere momenten die de generaal belichaamden en vormden.

Secrets d’Histoire | De Gaulle, Le dernier des géants

DOCUMENTAIRE (Nederlands ondertiteld)  
Zaterdag 12 december om 18:40
De verborgen kant van de Generaal
Stéphane Bern nodigt ons uit om kennis te maken met Charles de Gaulle in zijn privéleven; de man van de opzienbarende daden, de liefhebbende echtgenoot en aandachtige vader. Generaal De Gaulle was voor sommigen een providentieel man, voor anderen een megalomane autocraat. Toch heeft hij als geen andere Franse leider de geschiedenis van de twintigste eeuw getekend.

De Gaulle, histoire d’un géant

DOCUMENTAIRE (Nederlands ondertiteld) 
Woensdag 2 december om 21:00
Een ongepubliceerd fresco over de man die de Franse Republiek veranderde
Terugblik op het leven van Charles de Gaulle, van zijn geboorte in 1890 tot zijn dood in 1970. De documentaire onthult de vooruitziende blik en het lot van deze man die de loop van de geschiedenis veranderde. 

De Gaulle, premiêres batailles

DOCUMENTAIRE (Nederlands ondertiteld) 
Zondag 6 december om 19:30
Ontdek de fundamenten van de legende
17 mei 1940 in het noorden van Frankrijk. In de vroege ochtend vallen de tanks van de 4e tankdivisie aan. Ze staan onder leiding van een 49-jarige kolonel, Charles de Gaulle. Terugblik op een periode die aan de basis ligt van de legende De Gaulle. Het is het eerste grote tegenoffensief in de tweede wereldoorlog.

Des Français libres, sauver l’honneur

DOCUMENTAIRE (Nederlands ondertiteld) 
Zondag 13 december om 19:30
Duik in het hart van het Verzet
Tussen juni 1940 en begin 1943 gaat een handjevol vrouwen en mannen rond generaal de Gaulle een waanzinnige uitdaging aan: een oppositie in ballingschap realiseren, een geheime dienst opzetten en een leger vormen. Hun doel: het nazisme verslaan en Frankrijk bevrijden.

Des Français libres, les combats pour la libération

DOCUMENTAIRE (Nederlands ondertiteld) 
Zondag 20 december om 19:30
De vijand verslaan: een gevaarlijk parcours
1943. Een beslissend jaar voor de rekruten van La France libre. Zij staan onder leiding van Charles de Gaulle die steeds meer Fransen om zich heen verzamelt. Een exclusief portret van vier verzetsleden die bijgedragen hebben aan de bevrijding van Frankrijk.

Afbeeldingen: Rémy Grandroques/FTV/Effervescence Fiction/Simone Harari Baulieu / Gamma Rapho / Solo & Co/Siècle Productions

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TV5MONDE. Ook samenwerken met Frankrijk Puur? Neem contact met ons op!

CategorieënNiet gecategoriseerd
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

    1. Martijn says:

      Wat voor informatie zou je precies willen hebben? Op TV5MONDE worden regelmatig films en series uitgezonden met ondertiteling. Ook op Netflix zijn wat films en series te vinden. Verder zijn er natuurlijk allerlei dvd’s te koop van Franse films waar ook ondertitels bij zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *