W

Wat te doen in de Cevennen?

Les Cévennes, een veelzijdige bestemming in het midden van Zuid-Frankrijk. Een streek met veel natuur, een ruig landschap van groen beboste hellingen, ruige riviertjes en rotsachtige dalen. Een streek ook van uitersten, met ‘s winters veel kans op sneeuw en ‘s zomers vaak een overheersende droogte. De Cevennen is een streek waar de mens zich nog lang door het ritme van de natuur heeft laten leiden, wat je bijvoorbeeld goed kunt zien in de jaarlijkse trek van de schaapskuddes. Wat zijn de plekjes en activiteiten die je niet mag missen? Hierbij mijn eigen lijstje van bezienswaardigheden en dingen om te doen!

Grotten

In de Cevennen zijn er tientallen, zo niet honderden grotten, waarvan er een aantal te bezichtigen zijn. Je ontdekt er ondergrondse werelden, vol met bijzonder gevormde stalactieten en stalagmieten. Een van die grotten is de Grotte de Trabuc , bij Anduze.

Bambouseraie

Ook in de buurt van Anduze, de Bambouseraie . Een prachtige tuin waar je gerust een ochtend of middag door kan brengen. De tuin staat vol met bamboe in allerlei soorten en maten, maar je kunt er ook terecht voor andere plantensoorten en vindt er zelfs een nagebouwd dorp uit Laos, met huizen van bamboe.

Wandelen

De ruige, uitgestrekte groen beboste heuvels en afgelegen dalen vormen een prachtig wandellandschap. In de Cevennen zijn veel wandelroutes, en je kunt natuurlijk ook zelf je eigen route samenstellen. Begin bijvoorbeeld bij het Stevenson-pad , of ontdek de wandeling die ik zelf maakte vanaf een smal bergweggetje, de Col de l’Asclier.

Leuke stadjes en dorpjes

In de Cevennen zijn heel veel leuke dorpjes en stadjes! Ontdek bijvoorbeeld Saint-Martial in het zuiden van de streek, een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Veel dorpjes liggen tegen een helling aan, of kijken uit over de omgeving. En qua steden mogen Anduze en Alès niet ontbreken op je lijstje. Ideale plekken om onder de zin te genieten van een lekker drankje of een typisch streekgerecht.

Anduze
Anduze

Geschiedenis

De Cevennen heeft een veelbewogen, interessante geschiedenis. Een grote rol daarin speelt de strijd tussen de protestanten en katholieken in de zestiende en zeventiende eeuw. Bijzonder is dat juist in de Cevennen mensen massaal protestants werden. Nog steeds vind je veel protestantse kerkjes terug, die je kunt bezoeken. En er is zelfs een museum aan de strijd van de protestanten gewijd, het Musée du Désert .

Een ander interessant onderdeel van de geschiedenis van de Cevennen, waar je bij een vakantie in de Cevennen ook zeker over zult horen, is de schapenteelt. In vroeger tijden waren er honderdduizenden schapen in de Cevennen, kuddes van enkele duizenden waren geen zeldzaamheid. Jaarlijks trokken die van en naar de bergachtige streken. De doortocht van de schapen is nog steeds een feest dat ieder jaar gevierd wordt, al zijn de kuddes inmiddels een stuk kleiner. Ben je in juni in de streek, ga dan zeker even kijken bij het Fête de la Transhumance.

Roadtrip

Met de auto, de motor of zelf op de fiets: de Cevennen is rijk aan leuke weggetjes door onherbergzame dalen, over steile berghellingen en langs pittoreske dorpjes. Rijd bijvoorbeeld naar de Mont Aigoual , een van de hoogste bergtoppen van dit gebied en geniet er van het uitzicht. De weg ernaar toe is een pittige uitdaging voor de wielrenners, en eromheen zijn leuke dorpen te ontdekken.

Vanaf de Mont Aigoual, met links de Col de l’Espérou.

Heb jij nog meer tips voor de Cevennen?

CategorieënCevennen
Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

 1. Mestdag Bruno schrijft:

  Dag Martijn,
  Met genoegen volg en lees ik jouw artikels over Frankrijk. Ze zijn helder, correct zonder overdrijving en heel uitnodigend om een bepaald onderwerp verder op te volgen (bezoek, wandeling, verblijf).
  Ik ben zelf in Zuid-Frankrijk gaan wonen – om allerlei redenen die jij al geregeld hebt vernoemd 🙂 – en dit nog altijd tot mijn (onze) grote tevredenheid. Het artikel over de Cevennen en Anduze (Alès) waar wij heel dicht bij wonen was dan ook bijzonder boeiend omdat wij ons in de sfeer van de tekst konden terugvinden.
  Een opmerking: de mensen ter plaatse spreken niet van protestantse kerkjes maar tempels.
  Mvg,
  Bruno Mestdag

  1. Martijn
   Martijn schrijft:

   Bedankt voor je reactie! ‘Temple’ is inderdaad de term die de Franse protestanten in dit gebied gebruiken voor hun kerken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *