Ontdekkingstocht over de ruige Causse du Larzac

Schapen, pastis, ruige natuur én een bijzondere saamhorigheid, die vind je op de Causse du Larzac in de Aveyron. Ik maakte een wandeling door dit gebied en kwam er meer te weten over de mensen die er wonen en de roerige recente geschiedenis.

Een wildwest-sfeer, dat is wat ik voel wanneer ik om me heen kijk over de Causse du Larzac. Droge prairies die begraasd worden door kuddes schapen, met hier en daar wat lage bossen, af en toe een dorpje of gehucht dat het landschap onderbreekt. De volksaard is er ook naar, vrij en onafhankelijk. Toen in de jaren tachtig het plan werd opgenomen om het militaire kamp bij La Cavalerie flink te vergroten, kwamen de boeren in opstand. Die strijd staat nu bekend als de Lutte du Larzac. Ze wisten zoveel mensen te mobiliseren dat het plan uiteindelijk de papiermand in verdween. Maar niet nadat er door de overheid al grote stukken land waren aangekocht. Die bleef dus zitten met grondgebied waar ze niets meer mee konden.

Stichting

Een speciale stichting werd in het leven geroepen om te zorgen voor het beheer van de gronden. Elke boer die op de grond van de overheid leeft is niet zelf de eigenaar, maar pacht de grond en de gebouwen van de stichting. Wanneer hij met pensioen wil, moet hij verhuizen en komen de boerderij en de grond vrij voor nieuwe mensen. Dat lijkt misschien hard, maar het zorgt voor een zekere verbondenheid onder de mensen. Niets is hier echt van jezelf, en dus is alles van iedereen. De mensen kennen elkaar hier dan ook, en niemand is te beroerd om voor de ander de handen uit de mouwen te steken.

Pastis des Homs

Ik wandel met Marie, mijn gids, vanaf het gehucht Montredon over een landweggetje de velden in terwijl ze me bijpraat over de geschiedenis van de streek. Omdat veel van de oorspronkelijke boeren inmiddels verdwenen zijn, is er ruimte voor nieuwe initiatieven. Een stel dat midden tijdens de strijd hier arriveerde, begon enkele tientallen jaren geleden met het telen van kruiden en planten voor onder meer thee en sterkedranken. Na een uurtje wandelen komen we op deze boerderij, die inmiddels is voortgezet door het jonge koppel Marion en Romain, die een kleine tien jaar geleden afstudeerden aan de landbouwhogeschool.

Onder meer hun ‘Pastis des Homs‘ is verkrijgbaar in heel wat landen. Marion leidt me rond op de boerderij en vertelt me over hun werkwijze. De planten die ze op hun land hebben staan worden gedroogd en vervolgens verwerkt in allerlei producten. Naast thee- en kruidenmengsels maken ze hier ook bijzonder lekkere eau-de-vies en mengsels van azijn, zoals bijvoorbeeld de Vinaigre Larzamique à l’Eglantine. Hun pastis won diverse prijzen, maar ook hun andere producten mogen er zijn.

Slapen op de boerderij

Nadat we enkele van hun drankjes geproefd hebben, is het tijd om naar het slaapadres toe te wandelen. Verderop ligt de Ferme de l’Aubiguier, een traditionele schapenboerderij. Hier maak ik kennis met Yves en Claudie, die hier sinds 1999 wonen en werken. Ze herstelden de gedurende twintig jaar leegstaande boerderij en begonnen met het houden van schapen. Daarnaast hebben ze sinds kort een gîte en chambres d’hôtes, en een minicamping. Mijn overnachtingsplek is vandaag een bijzondere: ik slaap, met een stel schapenvachten als matras, in een tipi die we voor de gelegenheid zelf opzetten in de tuin van de boerderij.

Terwijl we uitkijken over het landschap richting de Cevennen, vertelt Marie me over de tochten die ze organiseert, waarbij ze op allerlei ongebruikelijke plekken overnacht, vaak ook gewoon onder de sterrenhemel. Het respect voor de natuur staat bij haar hoog in het vaandel. Ze verbleef na haar schooltijd drie jaar in Nieuw Zeeland, waar ze haar liefde voor wandelen en de bergen ontdekte. Vervolgens fietste ze via China over 18.000 kilometer terug naar Bretagne, waar ze vandaan komt, en besloot ze haar leven aan de natuur te wijden. Die natuur is hier op de Larzac volop zichtbaar. We zien gieren boven de Gorges de la Dourbie zweven, tegen een donkere achtergrond van onweer dat zich rond de Mont Aigoual in de Cevennen aan het vormen is. Tijd om naar binnen te gaan, voor een voedzame maaltijd met vlees van eigen schapen.

Wolven

De volgende morgen brengt Yves ons een stukje op weg met zijn busje, waarbij ik in de praktijk zie hoe het leven van een schapenboer zich dag in dag uit voltrekt. Op zoek naar de kudde, die hier min of meer vrij over de landerijen kan rondtrekken, kijken of het goed gaat met de lammetjes, ze eventueel wat bijvoeren.

En sinds kort heeft hij er nog een zorg bij. Een tijdje geleden werd er verderop in de streek een wolf gesignaleerd. Die vormt een groot gevaar voor de manier waarop de schapen in de Larzac al decennialang gehouden worden. Want als de wolf zich hier echt vestigt, kunnen de kuddes niet meer zo vrij rondlopen als ze nu doen. Dat betekent weer een nieuw hoofdstuk in het leven van de mensen hier. Een nieuwe strijd, nu niet tegen de overheid, maar tegen de natuur.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

1 reactie op Ontdekkingstocht over de ruige Causse du Larzac

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.