Castelnaud, dorp en kasteel met uitzicht over de Dordognevallei

De Dordognevallei kent vele hoogtepunten. Een daarvan is het dorp Castelnaud-la-Chapelle, dat gedomineerd wordt door een indrukwekkend kasteel uit de middeleeuwen. Niet alleen het kasteel is de moeite waard, het is ook leuk om door de omliggende straatjes te dwalen en te genieten van het uitzicht over de Dordognestreek, zo ontdekte ik. Én je hebt er ook een mooi zwemplekje.

Streektips

Zelf ook naar de Dordogne op vakantie? Misschien heb je wat aan deze tips!

Castelnaud ligt precies tussen Beynac-et-Cazenac en La Roque-Gageac in, aan de overkant van de rivier. Op een steenworp afstand dus van veel van de andere bezienswaardigheden in de Dordogne. Op de plek waar nu het fraaie kasteel staat te pronken, stond in de twaalfde eeuw al een eerder kasteel. Dit werd verwoest tijdens een van de kruistochten die in de streek gehouden werden tegen het opkomend katharisme. In de dertiende eeuw verrees hier een nieuw kasteel. De inwoners van het gebied kozen de kant van de Engelsen in de Honderdjarige Oorlog en daarmee werd het kasteel de rivaal van het Fransgezinde Beynac, op een steenworp afstand aan de overkant van de Dordogne.

Halverwege de vijftiende eeuw ging het kasteel over in handen van de Fransen en vanaf dat moment deed het nog drie eeuwen dienst. Ten tijde van de Revolutie werd het kasteel verlaten en raakte het in verval, tot het eind twintigste eeuw weer in oude glorie hersteld werd. Vandaag de dag is er een museum in gevestigd waar je alles te weten komt over oorlogsvoering in de middeleeuwen.

Bezoek

Het is rond vijf uur als we de auto onderaan het dorp parkeren, naast de brug. Te laat nog om het kasteel te bezoeken, maar wel op tijd om nog even te genieten van de zonnestralen aan de oever van de Dordogne, waar een groot grasveld en (steen)strandje is. Het is nét iets te koud om te gaan zwemmen, maar als het wat warmer is, of hoogzomer, lijkt me dit een ideaal plekje daarvoor. Langzaam stromend water, een schitterend decor, met uitzicht op het hoger gelegen kasteel.

Na een uurtje chillen bij de rivier is het tijd om naar boven te gaan, om de straatjes en steegjes van dit dorp te verkennen. Het is een behoorlijke klim, en even later ontdek ik dat er boven het dorp ook nog een grote parkeerplaats is. Heb je dus geen zin in al te veel inspanning, dan kun je er ook voor kiezen om de auto daar neer te zetten, dan loop je zo het dorp binnen.

Maar als je van onder komt aangelopen, dan heb je wel meer gelegenheid om de opbouw van het dorp goed te ontdekken. En bij elk doorkijkje zie je de Dordognevallei om je heen liggen, waardoor de wandeling helemaal geen straf is. Hoe hoger je in het dorp komt, hoe ouder de huizen. Totdat je na een poortje door te zijn gekomen ineens midden in Castelnaud staat, met overal om je heen middeleeuwse huisjes. En als je nog even iets doorloopt kom je al snel bij de toegangsweg naar het kasteel van Castelnaud.

Het is nog vroeg in het seizoen, dus van drukte is geen sprake. Zo in alle rust, met het strijklicht van de zon, tegen het eind van de dag, komt het dorp het beste tot zijn recht. Castelnaud is een niet te missen onderdeel van je bezoek aan de Dordognestreek!

Praktisch

Misschien handig om te weten: een bezoek aan het kasteel van Castelnaud kan gecombineerd worden met een bezoek aan de tuinen van Marqueyssac. Je kunt namelijk een duoticket met korting kopen waarbij je toegang krijgt tot beide bezienswaardigheden.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Bladeren

Bonjour,

 
Wat leuk dat je onze website bezoekt! Een handig startpunt is deze overzichtskaart. Wist je trouwens dat we ook mooie boeken over Frankrijk maken? In Frankrijk Puur Roadtrips vind je prachtige routes voor met de auto, camper of motor. En houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou. Onze reisgidsen helpen je op weg naar specifieke bestemmingen.

Gratis ebook

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en download ons ebook met 10 bijzondere roadtrips in Frankrijk ter waarde van € 7,50 helemaal gratis.

Laat deze pop-up niet meer zien