Castelnaud, dorp en kasteel met uitzicht over de Dordognevallei

De Dordognevallei kent vele hoogtepunten. Een daarvan is het dorp Castelnaud-la-Chapelle, dat gedomineerd wordt door een indrukwekkend kasteel uit de middeleeuwen. Niet alleen het kasteel is de moeite waard, het is ook leuk om door de omliggende straatjes te dwalen en te genieten van het uitzicht over de Dordognestreek, zo ontdekte ik. Én je hebt er ook een mooi zwemplekje.

Castelnaud ligt precies tussen Beynac-et-Cazenac en La Roque-Gageac in, aan de overkant van de rivier. Op een steenworp afstand dus van veel van de andere bezienswaardigheden in de Dordogne. Op de plek waar nu het fraaie kasteel staat te pronken, stond in de twaalfde eeuw al een eerder kasteel. Dit werd verwoest tijdens een van de kruistochten die in de streek gehouden werden tegen het opkomend katharisme. In de dertiende eeuw verrees hier een nieuw kasteel. De inwoners van het gebied kozen de kant van de Engelsen in de Honderdjarige Oorlog en daarmee werd het kasteel de rivaal van het Fransgezinde Beynac, op een steenworp afstand aan de overkant van de Dordogne.

Halverwege de vijftiende eeuw ging het kasteel over in handen van de Fransen en vanaf dat moment deed het nog drie eeuwen dienst. Ten tijde van de Revolutie werd het kasteel verlaten en raakte het in verval, tot het eind twintigste eeuw weer in oude glorie hersteld werd. Vandaag de dag is er een museum in gevestigd waar je alles te weten komt over oorlogsvoering in de middeleeuwen.

Bezoek

Het is rond vijf uur als we de auto onderaan het dorp parkeren, naast de brug. Te laat nog om het kasteel te bezoeken, maar wel op tijd om nog even te genieten van de zonnestralen aan de oever van de Dordogne, waar een groot grasveld en (steen)strandje is. Het is nét iets te koud om te gaan zwemmen, maar als het wat warmer is, of hoogzomer, lijkt me dit een ideaal plekje daarvoor. Langzaam stromend water, een schitterend decor, met uitzicht op het hoger gelegen kasteel.

Na een uurtje chillen bij de rivier is het tijd om naar boven te gaan, om de straatjes en steegjes van dit dorp te verkennen. Het is een behoorlijke klim, en even later ontdek ik dat er boven het dorp ook nog een grote parkeerplaats is. Heb je dus geen zin in al te veel inspanning, dan kun je er ook voor kiezen om de auto daar neer te zetten, dan loop je zo het dorp binnen.

Maar als je van onder komt aangelopen, dan heb je wel meer gelegenheid om de opbouw van het dorp goed te ontdekken. En bij elk doorkijkje zie je de Dordognevallei om je heen liggen, waardoor de wandeling helemaal geen straf is. Hoe hoger je in het dorp komt, hoe ouder de huizen. Totdat je na een poortje door te zijn gekomen ineens midden in Castelnaud staat, met overal om je heen middeleeuwse huisjes. En als je nog even iets doorloopt kom je al snel bij de toegangsweg naar het kasteel van Castelnaud.

Het is nog vroeg in het seizoen, dus van drukte is geen sprake. Zo in alle rust, met het strijklicht van de zon, tegen het eind van de dag, komt het dorp het beste tot zijn recht. Castelnaud is een niet te missen onderdeel van je bezoek aan de Dordognestreek!

Praktisch

Misschien handig om te weten: een bezoek aan het kasteel van Castelnaud kan gecombineerd worden met een bezoek aan de tuinen van Marqueyssac. Je kunt namelijk een duoticket met korting kopen waarbij je toegang krijgt tot beide bezienswaardigheden.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.