Castellane, ideale uitvalsbasis voor de Verdonstreek, en meer…

Het is tegen het middaguur wanneer we Castellane binnen komen rijden, na een rondje met de auto over het Circuit des deux lacs. Een weekje verblijf op het vakantiepark Villa’s du Verdon van FranceComfort begint met een bezoekje aan de twee stuwmeren en het stadje Castellane, dat op vijf minuten rijden van het park ligt. Een leuk stadje, dat als het ware de poort naar de Gorges du Verdon vormt, maar ook een uitvalsbasis is voor tripjes naar de Middellandse Zee of juist het hooggebergte. Boven het stadje torent de Notre Dame du Roc, een kerkje op een rots vanwaar je een mooi uitzicht over het dal van Castellane hebt.

Oude wortels
Castellane heeft oude wortels. In de tiende eeuw duikt de naam voor het eerst op, als Petra Castellana, wat zoiets betekent als ‘rots bij het versterkte dorp’. Destijds lag het dorp wat hoger op de helling dan het nu ligt. De ruïnes hiervan zijn nog altijd te bewonderen, je hebt er goed zicht op wanneer je naar het kerkje op de rots loopt. Maar al ver voor de tiende eeuw leefden er hier mensen aan de oevers van de Verdon. In de Romeinse tijd ontstond op de plek van het huidige Castellane het stadje Civitas Saliniensum, een pleisterplaats waar enkele Romeinse wegen langs liepen. Een strategische omgeving, een kruispunt op routes van oost naar west en van noord naar zuid. Na de Middeleeuwen waren Castellane en de omliggende streek dan ook nog meermaals het toneel van oorlogen en belegeringen.

Castellane
Tussen de stenen in de bedding van de Verdon vinden we een leuk lunchplekje met uitzicht op de Notre Dame du Roc.

Middeleeuwse centrum
Na een snelle lunch langs de rivier is het tijd om het stadje te verkennen. Middelpunt van Castellane is het marktplein, waar het ‘s zomers en in de weekenden een komen en gaan is van groepen motorrijders op weg naar de Gorges du Verdon. Maar nu, op een zondag in april, valt het nog mee en kun je rustig zitten op een van de terrasjes rondom het plein. Maar voordat we dat doen, eerst maar eens een rondje door Castellane. Blikvanger is de église du Sacré-Cœur, een negentiende eeuwse kerk, net buiten het middeleeuwse centrum. In dat centrum kom je via een van de nog overeind staande stadspoorten, de porte de l’Annonciade en de porte de l’Horloge. Je ontdekt er tussen de nauwe straatjes en steegjes onder meer de twaalfde eeuwse église Saint-Victor, een kerkje met een mengeling van gotische en romaanse architectuur.

Castellane
Rechts een van de oude stadspoorten, de porte de l’Annonciade.

Castellane

Castellane
Église Saint-Victor

Castellane

Notre Dame du Roc
Maar echt terug in de tijd ga je wanneer je de blik omhoog richt en de weg naar boven inslaat: de route naar de Notre Dame du Roc. Al sinds de Middeleeuwen staat er boven op de rots een kapelletje, maar slechts enkele delen van het huidige gebouw dateren ook echt uit die tijd. Vanuit Castellane kun je op twee manieren naar boven lopen. De eerste route start ongeveer tegenover de église St Joseph, net buiten het oude centrum. De andere start achter de hierboven al genoemde église du Sacré-Cœur, en is het startpunt van de kruisweg en pelgrimsroute omhoog. Beide routes komen samen achter de stadsmuren net boven Castellane. In totaal is het zo’n drie kwartier lopen naar het 180 meter hoger liggende kapelletje op de rots.

Castellane
De twee startpunten van de route naar boven, vanuit het westen en oosten van Castellane.
Castellane
Een van de oude torens van Castellane, en links de kapel op de rots. Ben je toevallig rond 14 augustus in de buurt? Op de avond van die dag vindt er jaarlijks een fakkeloptocht naar boven plaats, wat een bijzonder gezicht moet zijn.
Castellane
Er resten alleen nog wat muren van het middeleeuwse Petra Castellana. Rechtsonder zie je de overblijfselen van de oude dorpskerk, de église Saint-André uit de dertiende eeuw.

De wandeltocht voert langs de stadsmuren en met aan weerskanten de typische Provençaalse struiken en planten. Eenmaal boven kun je nog kiezen een uitstapje te maken naar de ruïnes van Petra Castellana. Maar het hoofddoel is toch wel de kapel zelf en het plateautje ervoor: vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de loop van de Verdon in de richting van de Gorges. De kapel zelf is helaas wat kitscherig, vooral door de vele ex voto’s, de plakkaten met bedankjes aan Maria.

Vakantiebestemming
Als stadje heeft Castellane genoeg te bieden om een middagje door te brengen. Maar het is vooral een goede uitvalsbasis om de rest van de streek te ontdekken, van de hoge bergen tot de indrukwekkende kust tussen Nice en Menton, de Gorges du Verdon en de lavendelvelden rondom Valensole. Ook vind je in de nabije omgeving veel wandelmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld bij de Cadières de Brandis. Ook voor extremere sporten en uitjes als canyoning kun je in Castellane terecht.

In en rond Castellane zijn dan ook veel accommodaties te vinden. Je hebt er verschillende hotels en campings, maar ook vakantiehuisjes. Villa’s du Verdon, het luxe vakantiepark van FranceComfort waar wij zaten, ligt even buiten Castellane, in de richting van St-André-les-Alpes.

Castellane
Het doel van de wandeling omhoog, de Notre Dame du Roc.
Castellane
Uitzicht in de richting van de Gorges du Verdon.

Meer lezen over de Gorges du Verdon? Download dan mijn ebook Reisgids Gorges du Verdon. De ideale voorbereiding voor je vakantie in dit gebied!
Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes langs ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. De eerste 1.000 bestellers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Derde, herziene druk! (augustus 2022)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • Vanaf: 20,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Let op, dit is de tweede druk. Wil je de nieuwste editie, de herziene derde druk, klik dan hier.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Ontvang een gratis ebook over Frankrijk!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en krijg ons ebook ’10 roadtrips in Frankrijk’ ter waarde van € 7,50 gratis.
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.