Cassinomagus, Romeinse thermen bij Chassenon

In heel Frankrijk vind je nog sporen van de Romeinse tijd. Amfitheaters, tempels, huizen, en ook bijzonder veel badhuizen, zogenaamde thermen. Daaruit blijkt wel hoe belangrijk voor de Romeinen hygiène was en welke plek dit in de samenleving innam. Badhuizen waren meer dan een zwembad of openbare douches, ze waren plekken waar mensen samenkwamen.

Veel thermen die zijn overgebleven bevonden zich dan ook op strategische plekken. In het centrum van steden, bij belangrijke kruispunten van doorgaande wegen. En landheren lieten ermee zien hoeveel macht en rijkdom ze hadden. Bij het tegenwoordig vrij onbetekende dorp Chassenon aan de grens van de departementen Charente en Haute-Vienne is een bijzonder groot thermencomplex teruggevonden. In de Romeinse tijd lag hier Cassinomagus, een middelgrote stad. Ik nam een kijkje bij de ruïnes om een idee te krijgen hoe dit badhuis er een kleine tweeduizend jaar geleden uitzag en wat de mensen hier deden.

Tempel

Zo’n eeuw geleden deden grote delen van de Romeinse ruïnes nog dienst als steengroeve, mensen haalden hier de stenen vandaan om hun huizen te bouwen. Op die manier is bijvoorbeeld het complete amfitheater verdwenen. Alleen in het landschap zijn de contouren ervan nog vaag te zien. Gelukkig bleef dat lot het badhuis grotendeels bespaard. Dat kwam doordat het vrijwel geheel door een dikke laag aarde en stenen bedekt was. Alleen enkele muren moesten eind negentiende eeuw het veld ruimen omdat boeren hier het land wilden bewerken.

Pas halverwege de twintigste eeuw werd het opgraven en beschermen van de Romeinse resten serieus aangepakt. Langzaamaan ontdekte men ook de schaal van wat hier vroeger gestaan moet hebben. De thermen waren onderdeel van een veel groter complex. Waarschijnlijk stond hier een heiligdom met een centrale tempel op een terrein van zo’n 25 hectare. Van de tempel resteert enkel nog een bult in het landschap en wat fundamenten in de grond, het badhuis is vandaag de dag vrijwel helemaal opgegraven en blootgelegd.

Naast het terrein, bovenop de plek waar vroeger een aquaduct liep, is nu een bezoekerscentrum ingericht. Hier begint ook je bezoek aan het complex, met een klein museum met wat archeologische vondsten en een uitleg van wat er hier vroeger gelegen moet hebben.

Na het museum kun je een wandelroute volgen die je eerst naar het badhuis brengt en vervolgens de rest van het terrein laat ontdekken. Het badhuis is verreweg het meest interessant, omdat hier nog erg veel te zien is. Een deel is overdekt met een houten structuur, handig voor als het weer wat minder is, zoals vandaag, nu ik het bezoek. Terwijl er af en toe wat buitjes vallen ontdek ik de overblijfselen. Eerder bezocht ik al het badhuis in Parijs, maar dit is nog wel een stukje groter. Én je krijgt nog iets beter een idee hoe het er vroeger uitgezien heeft. Onder meer door de aanwezigheid van enkele afbeeldingen met reconstructies van de zalen waar je doorheen loopt.

Bijzonder aan het badhuis van Chassenon is onder andere de aanwezigheid van twee grote baden. Verder is, onder meer door de uitleg die je krijgt via een audiogids of de informatieborden, goed te ontdekken hoe dat nou werkte, zo’n bezoek aan een badhuis in de Romeinse tijd. Er was een soort vaste route die je nam, bijvoorbeeld eerst een sport beoefenen, waar voldoende ruimte voor was, en vervolgens bijkomen in een van de baden. Ook was er een afwisseling mogelijk van koude en warme baden, binnen en buiten, eigenlijk precies zoals wij dat nu ook in een sauna doen. Goed is ook te zien hoe het verwarmingssysteem werkte, dat grotendeels onder de grond zat.

Bezoek

Als je alles goed wilt bekijken en ontdekken, ben je minstens een uurtje onderweg. Na het badhuis kun je ook nog verder lopen richting de plek waar de tempel stond. Via een rondwandeling kom je dan bij een tuin met planten die in de Romeinse tijd ook een rol speelden, en vervolgens arriveer je dan weer bij het bezoekerscentrum. Cassinomagus is van eind maart tot half november geopend, ga voor de exacte openingstijden en ticketprijzen naar de website.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.