Cassinomagus, Romeinse thermen bij Chassenon

In heel Frankrijk vind je nog sporen van de Romeinse tijd. Amfitheaters, tempels, huizen, en ook bijzonder veel badhuizen, zogenaamde thermen. Daaruit blijkt wel hoe belangrijk voor de Romeinen hygiène was en welke plek dit in de samenleving innam. Badhuizen waren meer dan een zwembad of openbare douches, ze waren plekken waar mensen samenkwamen.

Veel thermen die zijn overgebleven bevonden zich dan ook op strategische plekken. In het centrum van steden, bij belangrijke kruispunten van doorgaande wegen. En landheren lieten ermee zien hoeveel macht en rijkdom ze hadden. Bij het tegenwoordig vrij onbetekende dorp Chassenon aan de grens van de departementen Charente en Haute-Vienne is een bijzonder groot thermencomplex teruggevonden. In de Romeinse tijd lag hier Cassinomagus, een middelgrote stad. Ik nam een kijkje bij de ruïnes om een idee te krijgen hoe dit badhuis er een kleine tweeduizend jaar geleden uitzag en wat de mensen hier deden.

Tempel

Zo’n eeuw geleden deden grote delen van de Romeinse ruïnes nog dienst als steengroeve, mensen haalden hier de stenen vandaan om hun huizen te bouwen. Op die manier is bijvoorbeeld het complete amfitheater verdwenen. Alleen in het landschap zijn de contouren ervan nog vaag te zien. Gelukkig bleef dat lot het badhuis grotendeels bespaard. Dat kwam doordat het vrijwel geheel door een dikke laag aarde en stenen bedekt was. Alleen enkele muren moesten eind negentiende eeuw het veld ruimen omdat boeren hier het land wilden bewerken.

Pas halverwege de twintigste eeuw werd het opgraven en beschermen van de Romeinse resten serieus aangepakt. Langzaamaan ontdekte men ook de schaal van wat hier vroeger gestaan moet hebben. De thermen waren onderdeel van een veel groter complex. Waarschijnlijk stond hier een heiligdom met een centrale tempel op een terrein van zo’n 25 hectare. Van de tempel resteert enkel nog een bult in het landschap en wat fundamenten in de grond, het badhuis is vandaag de dag vrijwel helemaal opgegraven en blootgelegd.

Naast het terrein, bovenop de plek waar vroeger een aquaduct liep, is nu een bezoekerscentrum ingericht. Hier begint ook je bezoek aan het complex, met een klein museum met wat archeologische vondsten en een uitleg van wat er hier vroeger gelegen moet hebben.

Na het museum kun je een wandelroute volgen die je eerst naar het badhuis brengt en vervolgens de rest van het terrein laat ontdekken. Het badhuis is verreweg het meest interessant, omdat hier nog erg veel te zien is. Een deel is overdekt met een houten structuur, handig voor als het weer wat minder is, zoals vandaag, nu ik het bezoek. Terwijl er af en toe wat buitjes vallen ontdek ik de overblijfselen. Eerder bezocht ik al het badhuis in Parijs , maar dit is nog wel een stukje groter. Én je krijgt nog iets beter een idee hoe het er vroeger uitgezien heeft. Onder meer door de aanwezigheid van enkele afbeeldingen met reconstructies van de zalen waar je doorheen loopt.

Bijzonder aan het badhuis van Chassenon is onder andere de aanwezigheid van twee grote baden. Verder is, onder meer door de uitleg die je krijgt via een audiogids of de informatieborden, goed te ontdekken hoe dat nou werkte, zo’n bezoek aan een badhuis in de Romeinse tijd. Er was een soort vaste route die je nam, bijvoorbeeld eerst een sport beoefenen, waar voldoende ruimte voor was, en vervolgens bijkomen in een van de baden. Ook was er een afwisseling mogelijk van koude en warme baden, binnen en buiten, eigenlijk precies zoals wij dat nu ook in een sauna doen. Goed is ook te zien hoe het verwarmingssysteem werkte, dat grotendeels onder de grond zat.

Bezoek

Als je alles goed wilt bekijken en ontdekken, ben je minstens een uurtje onderweg. Na het badhuis kun je ook nog verder lopen richting de plek waar de tempel stond. Via een rondwandeling kom je dan bij een tuin met planten die in de Romeinse tijd ook een rol speelden, en vervolgens arriveer je dan weer bij het bezoekerscentrum. Cassinomagus is van eind maart tot half november geopend, ga voor de exacte openingstijden en ticketprijzen naar de website .

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.