Carennac, middeleeuws dorp aan de Dordogne

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zit de Dordognestreek boordevol met schitterende oude dorpjes en steden. Van piepklein tot wat groter, maar allemaal delen ze min of meer dezelfde geschiedenis. Met name door de oorlogen in de veertiende en vijftiende eeuw werden ze sterk getekend. Maar Carennac, in het noorden van het departement Lot, is toch net iets anders dan de andere dorpjes in de streek van de Dordogne en Lot.

Het ontstond namelijk rondom een priorij, een vestiging van de kloosterorde van Cluny. In de elfde eeuw werden waarschijnlijk de eerste stenen van de kloostergebouwen gelegd. En ondanks het geweld van de late middeleeuwen, is er nog aardig wat bewaard gebleven uit de eerste eeuwen van het bestaan van het dorp. De belangrijkste bezienswaardigheid van Carennac is het fraaie twaalfde-eeuwse timpaan van de kerk. Deze versiering van het hoofdportaal geeft het einde der tijden weer, met Christus in het midden en de discipelen eromheen, evenals de symbolen van de vier evangelisten: Johannes (arend), Mattheus (engel), Marcus (leeuw) en Lucas (stier)

Kloostergang

Maar de kerk is niet het enige waarvoor je Carennac moet bezoeken. Je vindt er ook een kloostergang die deels in de vijftiende eeuw werd herbouwd (met een bijzonder beeldhouwwerk van de graflegging uit de vijftiende eeuw in de kapittelzaal), een kasteel waar de heer van het klooster woonde (zestiende-eeuws), en diverse huizen uit de vijftiende en zestiende eeuw. Het is typisch zo’n dorp waar je langzaam genietend doorheen kunt lopen, op zoek naar alle verborgen straatjes en huisjes. En dat sluit je natuurlijk af met een drankje op een van de terrasjes in het charmante Carennac.

De beroemdste inwoner van het dorp was de Franse schrijver Fénelon, bekend om zijn Avonturen van Telemachus en voorloper van de Verlichting. Hij werd in 1681 deken van het klooster in Carennac en bestuurde het gedurende ongeveer vijftien jaar. Nog altijd wordt zijn naam hoog gehouden in het dorp, onder ander door de naam van een plaatselijk hotel-restaurant.

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • -20% korting
  20,00 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur