C

Carennac, middeleeuws dorp aan de Dordogne

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zit de Dordognestreek boordevol met schitterende oude dorpjes en steden. Van piepklein tot wat groter, maar allemaal delen ze min of meer dezelfde geschiedenis. Met name door de oorlogen in de veertiende en vijftiende eeuw werden ze sterk getekend. Maar Carennac, in het noorden van het departement Lot, is toch net iets anders dan de andere dorpjes in de streek van de Dordogne en Lot.

Streektips

Zelf op reis naar deze veelzijdige streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Het ontstond namelijk rondom een priorij, een vestiging van de kloosterorde van Cluny. In de elfde eeuw werden waarschijnlijk de eerste stenen van de kloostergebouwen gelegd. En ondanks het geweld van de late middeleeuwen, is er nog aardig wat bewaard gebleven uit de eerste eeuwen van het bestaan van het dorp. De belangrijkste bezienswaardigheid van Carennac is het fraaie twaalfde-eeuwse timpaan van de kerk. Deze versiering van het hoofdportaal geeft het einde der tijden weer, met Christus in het midden en de discipelen eromheen, evenals de symbolen van de vier evangelisten: Johannes (arend), Mattheus (engel), Marcus (leeuw) en Lucas (stier)

Kloostergang

Maar de kerk is niet het enige waarvoor je Carennac moet bezoeken. Je vindt er ook een kloostergang die deels in de vijftiende eeuw werd herbouwd (met een bijzonder beeldhouwwerk van de graflegging uit de vijftiende eeuw in de kapittelzaal), een kasteel waar de heer van het klooster woonde (zestiende-eeuws), en diverse huizen uit de vijftiende en zestiende eeuw. Het is typisch zo’n dorp waar je langzaam genietend doorheen kunt lopen, op zoek naar alle verborgen straatjes en huisjes. En dat sluit je natuurlijk af met een drankje op een van de terrasjes in het charmante Carennac.

De beroemdste inwoner van het dorp was de Franse schrijver Fénelon, bekend om zijn Avonturen van Telemachus en voorloper van de Verlichting. Hij werd in 1681 deken van het klooster in Carennac en bestuurde het gedurende ongeveer vijftien jaar. Nog altijd wordt zijn naam hoog gehouden in het dorp, onder ander door de naam van een plaatselijk hotel-restaurant.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Jan Opmeer says:

    Leuk dit alles te lezen als oud parigo ( oktober 58 – juli 1983 ) heerlijk rondgezworven in dit mooie land samen met mijn Franse echtgenote, ook voor haar als Reunionaise, een onvergetelijke tijd gehad aldaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *