Een dagje Carcassonne

Carcassonne heeft voor de meeste Frankrijkliefhebbers geen introductie meer nodig. De stad, nog bekender geworden door het gelijknamige bordspel, is al jarenlang een geliefde bestemming voor velen. Het is een stad die je gewoon gezien moet hebben. Je kunt er heerlijk dwalen door eeuwenoude straatjes en steegjes langs alle bezienswaardigheden, allemaal plekken waar je weinig verbeelding nodig hebt om je in andere tijden te wanen. Sluit even je ogen en beeld je in dat links en rechts de ridders en jonkvrouwen je voorbij snellen en je in de verte het ratelende geluid van de handelaars met hun karren hoort aankomen. In de zomer van 2014 was ik er een dagje en ontdekte ik dat je in een dag veel kan zien, maar ook heel veel niet.

Streektips

Zelf op vakantie naar Carcassonne en omgeving? Misschien heb je wat aan deze tips!

Zeg je Carcassonne, dan zeg je eigenlijk de ‘Cité de Carcassonne’, verreweg de grootste publiekstrekker van de stad. De versterkte stad torent prachtig uit boven de rest van de omgeving. Het is de grootste vesting van Europa en je vindt er vele oude gebouwen. Het stadsdeel werd halverwege de 19e eeuw grondig gerestaureerd en van het verval gered door de bekende architect Eugène Viollet-le-Duc. Enkele dingen die je niet mag missen als je er bent: een bezoek aan het Château Comtal (tegen betaling), een wandeling over de stadsmuren, de Basiliek van Saint-Nazaire, met prachtige gebrandschilderde ramen en natuurlijk een drankje of lunch op een van de vele leuke pleintjes en binnenplaatsjes.

Wanneer kun je Carcassonne het beste bezoeken? Tijdens het hoogseizoen is het een drukte van belang in de stad. Maar wanneer je ‘s ochtends op tijd komt is het aanzienlijk minder druk. Zorg dat je zo vroeg mogelijk in de stad bent, en als een van de eersten het kasteel binnengaat, dat in de zomer om 10.00u de deuren opent. Pas tegen een uur of één ‘s middags stroomt de stad langzaam voller en voller.

Op de achtergrond de Basilique Saint-Nazaire. Rechtsvoor een van de vele ronde torens. Bij de restauratie koos architect Viollet-le-Duc voor leisteen, wat echter in deze regio niet echt gebruikelijk is. Dat kwam hem in de loop der tijd op veel kritiek te staan.
Op de achtergrond de Basilique Saint-Nazaire. Rechtsvoor een van de vele ronde torens. Bij de restauratie koos architect Viollet-le-Duc voor een leistenen dakbedekking, wat echter in deze regio niet echt gebruikelijk is. Dat kwam hem in de loop der tijd op veel kritiek te staan.
De binnenplaats en entree van het Château Comtal.
De binnenplaats en entree van het Château Comtal.
De porte narbonnaise vanaf de binnenstad.
De porte narbonnaise vanaf de binnenstad.
De basilique Saint-Nazaire, een Romaanse kerk uit de 11e eeuw.
De basilique Saint-Nazaire, een Romaanse kerk uit de 11e eeuw.
Carcassonne heeft een dubbele verdedigingsmuur.
Carcassonne heeft een dubbele verdedigingsmuur.
De Cité van Carcassonne heeft verrassend veel groene plekjes.
Er zijn verrassend veel groene plekjes te ontdekken in de Cité van Carcassonne.
Uitzicht op de Pyreneeën.
Uitzicht op de Pyreneeën.
Één van de vele redenen om nog eens terug te gaan: als je een dagje Carcassonne doet heb je geen tijd om het nieuwere gedeelte van de stad te bekijken, dat volgens de boekjes ook zeer de moeite waard is..
Één van de vele redenen om nog eens terug te gaan: als je een dagje Carcassonne doet heb je geen tijd om het nieuwere gedeelte van de stad te bekijken, dat volgens de boekjes ook zeer de moeite waard is..
Gelukkig begon het weer 's middags flink op te klaren. Carcassonne wordt alleen nog maar mooier wanneer de zon uitbundig schijnt!
Gelukkig begon het weer ‘s middags flink op te klaren. Carcassonne wordt alleen nog maar mooier wanneer de zon uitbundig schijnt!

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Geef een reactie

  1. Harinck Marino says:

    Bij de mooiste vestingstadjes van frankrijk mis ik ook Provins . Dit stadje ligt ten zuidoosten van Parijs en is meer dan de moeite om te bezoeken !!!

    1. Martijn Author says:

      Wat een goede tip, die komt op mijn verlanglijstje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Bladeren

Bonjour,

 
Wat leuk dat je onze website bezoekt! Een handig startpunt is deze overzichtskaart. Wist je trouwens dat we ook mooie boeken over Frankrijk maken? In Frankrijk Puur Roadtrips vind je prachtige routes voor met de auto, camper of motor. En houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou. Onze reisgidsen helpen je op weg naar specifieke bestemmingen.

Gratis ebook

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en download ons ebook met 10 bijzondere roadtrips in Frankrijk ter waarde van € 7,50 helemaal gratis.

Laat deze pop-up niet meer zien