Cap de la Hague
MancheNormandie

Wandelen bij Cap de la Hague: Nez de Jobourg

Langs de ruige rotskust van het Normandische schiereiland Cotentin slingert een betoverend wandelpad. Vroeger het toneel van een kat-en-muisspel tussen smokkelaars en douaniers, tegenwoordig dé plek om te genieten van weidse uitzichten over zee. Een van de mooiste gedeeltes van het zogenaamde Douanierspad vind je aan de zuidkant van Cap de la Hague. We maakten er een rondwandeling bij de Nez de Jobourg, een kaap van honderdachtentwintig meter hoogte.

Streektips

Wil je zelf ook wandelen op het schiereiland Cotentin? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Het is een van de laatste zomerse dagen van het jaar, de herfst staat op het punt zijn intrede te doen. We parkeren onze auto langs de weg net na het gehucht Laye en binden onze wandelschoenen om. We lopen een rondje met de klok mee, en slaan eerst een wandelpad landinwaarts in. In de verte, rechts van ons, schitteren de golven in het zonlicht. Om ons heen zien we weilanden met koeien, braamstruiken waarvan de takken doorbuigen onder het gewicht van de rijpe vruchten, en eeuwenoude pittoreske natuurstenen huizen. Na ongeveer drie kilometer wandelen bereiken we een tweetal gehuchten, Hameau Samson en Hameau Dannery. Hoewel het prima weer is en dit een van de mooiste stukken van Cotentin is, zien we niet zo veel wandelaars onderweg.

Tropische bestemming

Vervolgens bereiken we door vanaf de Rue des Falaises linksaf te slaan het eigenlijke doel van onze wandeling, het beroemde Douanierspad, een van de mooiste GR-routes van Frankrijk. Vanaf nu wordt het uitdagender. We volgen een rotsachtig pad dat op en neer gaat, met aan onze linkerhand constant de eindeloze blauwe zee met aan de horizon de Kanaaleilanden. Daarbij passeren we verlaten baaitjes met goudgele stranden die niet zouden misstaan op een tropische bestemming. Wat dat betreft is Cotentin ook wel een bijzondere schiereiland, want dankzij de warme golfstroom is het een van de noordelijkste plekken waar palmbomen en andere tropische vegetatie het prima uithouden in de volle grond. Je ziet ze dan ook in veel tuinen staan, gebroederlijk naast de voor deze streek typische appelbomen.

Indrukwekkend is de Nez de Jobourg, die tot de hoogste kusten van Europa behoort. De kaap is ook met de auto te bereiken, desondanks is het er niet al te druk als wij er zijn. We komen even op adem in het restaurant dat er staat, voordat we aan het slotstuk beginnen: een geleidelijke afdaling naar ons beginpunt, waarbij ook de vuurtoren van Goudry in beeld komt. Heb je zin in een verkoelende duik, dan moet je zeker de Plage d’Écalgrain niet links laten liggen. Dit is een van de mooiste stranden van Normandië, een heerlijk breed zandstrand met rotsen aan weerszijden.

Wil je deze wandelroute ook eens zelf doen? Hij is ongeveer elf kilometer lang en je overbrugt zo’n driehonderd hoogtemeters. De route zie je in onderstaand kaartje. Meer wandelroutes in Frankrijk ontdekken? Bestel ons boek Wandelen in Frankrijk!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Misschien vind je dit ook interessant