Canyoning
Auvergne-Rhône-AlpesDrômeIsère

Canyoning in de Vercors

In Frankrijk zijn prachtige gorges te vinden, die je misschien wel eens met de auto hebt bezocht. Maar verscholen tussen groen liggen nog veel meer kloven, die moeilijker te bereiken zijn. Wil je die plekken ontdekken, dan zul je andere manieren moeten proberen. Canyoning bijvoorbeeld, een spectaculaire sport die je naar het hart van zo’n kloof brengt. Wij maken kennis met deze sport op een zomerse middag in de Furon-kloof in de Vercors.

Hangend aan een touw dat aan de andere kant is vastgebonden aan een boom, kijk ik over de rand. Zeven meter onder me stroomt helderblauw water en het is de bedoeling dat ik hier al abseilend in terechtkom. De gids doet alsof het een fluitje van een cent is en helpt om de onnatuurlijke eerste stappen over de rand te maken. Daarna gaat het eigenlijk heel gemakkelijk en lig ik binnen de kortste keren in het koude water.

We zijn in de Vercors, een gebied dat bekend staat om alle mogelijkheden voor een actieve vakantie. Waar we eerder deze week al gingen wandelen en fietsen, is het nu de beurt aan canyoning. In de Vercors zijn verschillende plekken waar je deze sport kan uitproberen, en de Gorges du Furon, dicht bij Grenoble, is een van de bekendste.

Wat is canyoning?

De naam zegt het al, canyoning doe je in een kloof. Door middel van zwemmen, springen, glijden, lopen en abseilen verplaats je je door het water. Eigenlijk is het een groot wildwaterpark, maar dan midden in de natuur. Terwijl we door een waterval zakken, bedenk ik me dat we deze prachtige kloof zonder deze sport helemaal gemist zouden hebben. Afhankelijk van de moeilijkheid van het parcours is canyoning voor bijna alle leeftijden geschikt.

Canyoning in de Furon-kloof

Om bij de start van onze route door de kloof te komen, moeten we eerst nog een eindje door het bos klimmen. En dat is best vermoeiend, want het is warm en we zeulen een wetsuit, waterdichte ton en touwen met ons mee. Na ongeveer een kwartier wijst onze gids ons waar we het water ingaan. En ondanks de zomerse temperaturen is dat nog behoorlijk koud. Gelukkig went het snel en na een mini-cursus abseilen gaat het avontuur beginnen.

De Furon-kloof is gevormd door de rivier waar wij ons nu doorheen bewegen. Het water wordt omlijst door bossen en kalk- en tufstenen kliffen, en hier en daar ligt een granieten zwerfkei uit de Alpen. Al deze stenen en rotsen zijn nu onze speeltuin geworden. Terwijl wij af en toe nog een beetje twijfelen, duiken voor ons twee kinderen vol enthousiasme van een natuurlijke glijbaan. We komen bij een groot rotsblok waar achterlangs moeten glijden, en omdat de opening smal is, moeten we op onze zij gaan liggen. Zo belanden we in een bassin onder de rots. Iets verderop is ook een gedeelte waar je helemaal onder water door een rotsspleet kunt glijden, maar die laten we deze eerste keer maar aan ons voorbij gaan. Wel nemen we een tokkelbaan en springen van meerdere plateaus naar beneden. De gids doet de opdrachten voor of geeft uitgebreid tips.

Na twee uur beginnen we onze armen en benen behoorlijk te voelen. Hoewel we in het begin een beetje gespannen waren, vinden we het allebei jammer dat het einde van de route in zicht is. Nog een laatste sprong in het diepe, en dan zit onze eerste keer canyoning er al weer op. Het was zeker niet de laatste keer!.

Praktische informatie

  • Toegang: mei tot september, afhankelijk van het waterniveau en de weersomstandigheden
  • Tijdsduur: dag (6 uur), halve dag (3 uur) of Express-variant (1,30 uur)
  • Leeftijd: Canyoning in de Gorges du Furon is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar
  • Meer info, tickets en reserveringen: Office de Tourisme Lans en Vercors
Canyoning

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant