Kamperen in de winter

Campings in Frankrijk die het hele jaar open zijn: van sneeuwpret tot zonnig zuiden

We krijgen regelmatig de vraag of Frankrijk ook in de winter, herfst of het voorjaar een leuke bestemming is voor een reis met je camper of caravan. Veel campings in Frankrijk zijn alleen geopend vanaf mei of juni tot september. Maar er zijn honderden campings waar je het hele jaar terechtkunt voor een fijne kampeerplek of accommodatie. In dit artikel geven we een overzicht van mooie campings die ook buiten het hoogseizoen open zijn en vind je handige tips om ook zelf nog meer jaarrond geopende campings te zoeken in de buurt van jouw favoriete bestemming.

Kamperen in de winter?

In Frankrijk liggen de temperaturen het hele jaar nogal uiteen. Zo zijn de winters in de bergachtige gebieden kil en koud en ligt er regelmatig vanaf ongeveer 1000 meter hoogte sneeuw. Maar aan de Franse zuidkust kan het ook hartje winter nog 15 tot 20 graden zijn. En dat zijn natuurlijk prima temperaturen om er met je camper, caravan of (voor de warm ingepakte fanatiekelingen) zelfs je tent op uit te trekken. Het voordeel van reizen met een camper of caravan is dat je je bestemming kunt laten afhangen van de temperaturen. Kijk gewoon bij meteofrance.com welke temperaturen voor de komende twee weken verwacht worden en ga op weg naar de warmste plek.

Kamperen in de sneeuw, in de bergen

In de Franse berggebieden vind je diverse campings die zich in de winter op wintersporters richten en die vrijwel het hele jaar open zijn. Die zijn uiteraard vanwege de kou niet geschikt om met je tentje neer te strijken, maar je kunt er heel goed met je camper of caravan verblijven. Ook zijn er vaak huuraccommodaties beschikbaar op dit soort campings. Let eens op het woordje ‘caravaneige’ in de naam van een camping, of ergens op de website van de camping. Als je dit ziet staan, weet je dat ze ook in de winter open zijn en beschikken over sneeuwvrij gemaakte kampeerplekken voor je caravan of camper, over het algemeen op korte afstand van de pistes en skiliften. Enkele voorbeelden van dit soort campings: Camping Caravaneige Le Giffre bij Samoëns, Camping Caravaneige Alpes Lodges in de Vanoise, Camping Domaine du Haut des Bluches in de Vogezen en Pyrénévasion in de Pyreneeën.

Wintercampings in Zuid-Frankrijk

Maar ook als je niet voor de wintersport komt, kun je in Frankrijk in de wintermaanden prima kamperen. De meest geschikte bestemming daarvoor is Zuid-Frankrijk, omdat de temperaturen daar ook in de winter vaak redelijk aangenaam zijn. Voor echte overwintertemperaturen moet je nog wat zuidelijker zijn, maar aan de Côte d’Azur, richting de Camargue en aan de kust bij Perpignan is het gemiddeld rond de tien graden, wat betekent dat er ook genoeg dagen met een zonnetje en temperaturen van vijftien graden of hoger zijn. In de nachten kan het dan nog wel flink afkoelen, dus zorg voor een warme deken en goede isolatie.

Ontdek bijvoorbeeld Camping Les Peupliers bij Béziers aan de westkant van de Middellandse Zeekust, Camping International de Giens op het schiereiland bij de îles d’Hyères aan de zuidkant van de Côte d’Azur, voor zowel huuraccommodaties als kampeerplekken. Ook Camping Au Paradis des Campeurs bij Fréjus is het gehele jaar geopend met zowel huuraccommodaties als standplaatsen.

Noord en West-Frankrijk

De meeste campings die het hele jaar geopend zijn liggen in de bergen en in het zuiden van het land. Maar als je goed zoekt, vind je ook in de rest van Frankrijk wel wat campings waar je ook in de herfst, het voorjaar of de winter terechtkunt. Over het algemeen gaat het dan echter wel om campings met mobilhomes en andere huuraccommodaties. Soms zit er een camping bij die ook de kampeerplekken het hele jaar verhuurt, zoals bijvoorbeeld Camping de l’île percée in Finistère. Ook campings bij grotere steden zijn vaak het hele jaar open, zoals bijvoorbeeld Camping Nantes, Camping de Paris, Camping de Strasbourg of de Camping de Lyon. Die laatste drie zijn van Citykamp (Huttopia).

Zelf op zoek naar een leuke camping die het hele jaar open is? Gebruik dan eens in je favoriete zoekmachine de trefwoorden “Camping ouvert a l’année” in combinatie met de bestemming waar je graag naar toe zou gaan, zoals de naam van een departement. Op die manier vind je eenvoudig campings waar je het hele jaar door kunt overnachten.

De meest geschikte maanden (wat weer betreft) om buiten het hoogseizoen te kamperen in Frankrijk zijn (half) maart, april, mei en juni. Ook in oktober is het vaak nog heerlijk weer.

Camperplaatsen, Aires de camping car

In Frankrijk heb je naast veel campings ook steeds meer speciaal ingerichte overnachtingsplekken voor campers. Deze worden meestal Aire de camping car, of Aire d’étape genoemd. Ze zijn voorzien van een betaalautomaat en meestal een watervoorziening en loosplek voor afvalwater. Ook vind je er soms wifi en elektriciteitsaansluitingen. Over het algemeen zijn deze het hele jaar toegankelijk. Voor een overzicht van meer dan vijfhonderd van dit soort camperplekken in heel Frankrijk kun je kijken op campingcarpark.com. Een merk van deze organisatie is “Camping de mon Village“. Dit zijn kleine campings in of bij dorpen, waar je het hele jaar met een camper terechtkunt en van ongeveer april tot september ook met tent.

Routes om te rijden in de winter

In ons boek Frankrijk Puur Roadtrips hebben we inspirerende reisroutes verzameld. Een groot deel van de routes in het boek zijn in de winter goed te rijden, ook met een camper. Let met name even op voor de berggebieden, want de meeste hoge bergpassen zijn vanaf november tot ongeveer mei gesloten, afhankelijk van de sneeuwval.


Frankrijk Puur Roadtrips

Op zoek naar mooie ritten in Frankrijk, met de auto, motor of camper? Dan is het boek Frankrijk Puur Roadtrips wat voor jou. Je vindt hierin maar liefst vijftig kant-en-klare reisroutes in het hele land, inclusief tips voor campings en bezienswaardigheden onderweg.

Bestellen


Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant