Haut-Languedoc

Met de camper naar Frankrijk: tips voor route en overnachten

Frankrijk is hét land om met de camper te ontdekken. Ga op reis langs de rotsachtige kusten van Normandië en Bretagne, door de glooiende heuvellandschappen van de Bourgogne of over de kronkelige wegen langs de Dordogne, Tarn, Verdon en Lot, die ruige kloven hebben uitgesleten. Zin in avontuurlijke roadtrips? Zet dan koers naar de smalle bergweggetjes in de Alpen, Auvergne of Pyreneeën. Of je nu met een camperbusje op stap gaat of met een grote camper het land wilt verkennen, overal zijn mooie gebieden te vinden. In dit artikel geef ik je tips voor een mooie route en plekken om te overnachten.

Tips camper Frankrijk

Frankrijk is een campervriendelijk land. De Fransen zelf gaan er graag op uit met hun ‘camping car’, maar ook veel vakantiegangers uit het buitenland ontdekken de mooie wegen van Frankrijk met een kampeerwagen. Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden wanneer je met een camper naar Frankrijk gaat. Net als met een auto, is het bijvoorbeeld verplicht om veiligheidshesjes onder handbereik te hebben en tijdens de winter is het verplicht om winterbanden en sneeuwkettingen te hebben en deze ook te gebruiken als dat wordt aangegeven. Voor campers zwaarder dan drieënhalve ton zijn er aanvullende regels, zoals de verplichting om een dodehoeksticker op de zijkant te plakken. Verder geldt dat sommige bergwegen en smalle routes niet toegankelijk zijn voor dit soort zware campers, dit staat langs de weg aangegeven met een rood omrand verbodsbord. Ook moet je in Frankrijk rekening houden met de milieuzones, met name rond en in de grote steden. Als je hier wilt rijden moet je een milieusticker op de voorruit hebben.

Mooie routes

Overal in het land vind je mooie routes. Wat wij vaak doen is onze roadtrip aan de hand van de Michelin wegenatlas uitstippelen. Op die kaart zijn schilderachtige routes met groen gemarkeerd en staan bezienswaardigheden met sterren aangegeven. Verder letten we altijd op de toeristische bordjes die we langs de kant van de weg zien staan. De meeste monumenten en historische gebouwen staan namelijk vermeld op bruine verkeersborden, en het is dan ook leuk om gewoon wat op de bonnefooi naar dit soort plekken te rijden. Ook vind je op veel plekken op het platteland allerlei thematische routes die met bewegwijzering staan aangegeven, zoals routes du fromage langs kaasboerderijen of routes des vins langs wijngaarden.

Langs de kust

Een roadtrip langs de kust is altijd een goed idee. Geniet van de weidse uitzichten op indrukwekkende kliffen en verlaten baaitjes, leuke vissershavens en langgerekte zandstranden. Zowel aan de westkust als aan de Middellandse Zeekust zijn mooie routes te ontdekken. Rijd bijvoorbeeld langs de Opaalkust in het noorden, met de Cap Blanc Nez als hoogtepunt, of ontdek de landingsstranden van Normandië. Minder bekend en rustiger is de Route des Caps die langs de noordwestkust van het schiereiland Cotentin voert. Het einde-van-de-wereldgevoel krijg je aan de ruige kust van Finistère in Bretagne, ook een gebied waar je prachtige wandelingen kunt maken. Als je van surfen houdt, dan is de zuidwestkust van Les Landes niet te missen. Hier vind je kilometerslange zandstranden, eindeloze naaldbossen en bovenal vaak hoge golven, ideale omstandigheden om je surfplank in het water te gooien. Aan de Middellandse Zee vind je tot slot ook nog enkele mooie routes. Ontdek bijvoorbeeld de ruige Côte Vermeille in de Pyrénées-Orientales, of ga op ontdekkingstocht langs de Côte d’Azur, over de corniches langs de bergachtige kust.

Door de bergen

Enkele van de meest indrukwekkende wegen van Frankrijk vind je in de berggebieden. Veel camperaars trekken de Alpen in om daar mooie routes te verkennen. Een van de bekendste autoroutes is bijvoorbeeld de Route des Grandes Alpes, van het Meer van Genève naar Nice. Deze voert over een hele reeks bekende bergpassen en langs schitterende landschappen. Maar ook in andere bergachtige streken zijn mooie routes te rijden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Route des Crêtes in de Vogezen, een stukje dichter bij huis. Of ga eens naar de Auvergne, waar allerlei routes door het vulkanische landschap voeren en je soms het idee hebt in IJsland rond te rijden. En dan heb je ook de Pyreneeën nog in Zuid-Frankrijk. Een bekende route is de Route des Cols, die van de ene kant van de bergketen naar de andere voert en daarbij vrijwel alle bekende Pyreneeëncols aandoet. Leuk en herkenbaar als je fan bent van de Tour de France. Maar ook de deelgebieden van de Pyreneeën zijn de moeite waard met de camper, zoals bijvoorbeeld de bos- en merenrijke Ariège, waar ook nog eens schitterende wandelroutes te vinden zijn.

Volg de rivieren

In Frankrijk vind je bijzonder veel rivieren. De langste van allemaal is de Loire, die van de bergen in de Ardèche naar de Atlantische Kust stroomt. Hoe leuk is het om met de camper de loop van zo’n grote rivier te volgen, en te stoppen bij alle fraaie kastelen en dorpen die je tegenkomt. Naast de Loire kan dat bijvoorbeeld ook heel goed met de Rhône, de Seine, de Dordogne en de Lot. Maar ook kortere rivieren zijn de moeite waard. Een van de beroemdste rivierkloven is die van de Verdon. Door het natuurgebied van de Gorges du Verdon loopt een indrukwekkende autoroute, die je ook nog eens langs mooie dorpen brengt. Zo’n route vind je ook bij de Gorges de l’Ardèche en de Gorges du Tarn, allebei schitterende plekken met torenhoge rotswanden.

Historische dorpen

Frankrijk is niet alleen zo populair vanwege de natuur. Veel mensen zijn ook gecharmeerd van de schitterende eeuwenoude dorpen. Je kunt aan de hand van de Michelinkaart vaak heel gemakkelijk zelf een route samenstellen langs mooie dorpen. In veel departementen heeft de lokale toeristische dienst echter ook kant-en-klare routes langs de meest bezienswaardige dorpen. Loop gewoon eens een Office de Tourisme van een streek binnen en vraag naar een ‘circuit touristique’ langs ‘villages de caractère’, en ze zullen je ongetwijfeld verder helpen. Zelf hebben we zo al vele mooie roadtrips gereden, langs bijvoorbeeld bastidedorpen in Zuidwest-Frankrijk en door de vallei van de Dordogne. Ook ander delen van het land zitten vol met pittoreske plekken, zoals de Elzas met de vele wijndorpen en de Provence met de kleurrijke Provençaalse dorpjes.

Overnachten met een camper

Zoals gezegd is Frankrijk een ideaal land om met de camper te verkennen. Dat komt niet in de laatste plaats doordat er zoveel is ingericht op de ontvangst van campers. Bij veel toeristische dorpen vind je bijvoorbeeld camperplekken met faciliteiten om je afvalwater te lozen, nieuw water te tappen en wc’s. Daarnaast is het in Frankrijk toegestaan om gewoon op parkeerplaatsen gratis te overnachten, tenzij dat ergens expliciet verboden is. Opgelet: het is op parkeerplaatsen niet toegestaan om te ‘kamperen’, dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld geen luifel mag uitklappen of stoeltjes buiten mag zetten. Maar gewoon in je camper slapen kan dus prima. Daarnaast zijn er natuurlijk buitengewoon veel campings, zowel hele grote als hele kleine. Tot slot is het ook een leuk idee om je aan te sluiten bij het netwerk van France Passion. Voor dertig euro per jaar kun je verder kosteloos overnachten bij meer dan tweeduizend boerenbedrijven. Zo kun je je camper neerzetten bij onder andere wijnboeren maar ook tussen lavendelvelden en zonnebloemvelden, of bijvoorbeeld op een boerderij met koeien of schapen.


Frankrijk Puur Roadtrips

Op zoek naar mooie ritten in Frankrijk, met de auto, motor of camper? Dan is het boek Frankrijk Puur Roadtrips wat voor jou. Je vindt hierin maar liefst vijftig kant-en-klare reisroutes in het hele land, inclusief tips voor campings en bezienswaardigheden onderweg.

Bestellen


Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant