C

Camon, het dorp met honderd rozen

camon-plus-beaux-villages-ariege

In een meander van de rivier de Hers, tussen groene heuvels en wijngaarden, ligt een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Camon wordt ook wel het dorp met honderd rozen genoemd en terwijl je door de sfeervolle straatjes van dorp slentert, wordt direct duidelijk waarom.

Streektips

Zelf ook een keer naar Camon en omgeving? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

We zijn net de grens over van de Aude naar de Ariège als we plotseling langs de weg een bord ontwaren met ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Dat is natuurlijk altijd reden om te stoppen. We blijken te zijn aanbeland in het schilderachtige dorpje Camon, dat als bijnaam ‘Het dorp met honderd rozen’ heeft gekregen.

De bloemetjes buiten

De fleurige bijnaam van Camon blijkt niet overdreven. Tegen vrijwel alle gevels in het dorp klimmen kleurrijke rozen de zon tegemoet. In de wijngaarden rondom Camon werden rozenstruiken van oudsher ingezet om de gezondheid van de druiven in de gaten te houden. Doordat rozen gevoeliger zijn dan de druivenstruiken, konden ziektes en plagen sneller worden gesignaleerd. In de jaren negentig besloot het gemeentebestuur de bloemetjes nog meer buiten te zetten en door het gehele dorp rozenstruiken te planten.

Geschiedenis

Wij beginnen ons bezoek aan Camon op de parkeerplaats aan de voet van de abdijkerk en het klooster. Dit klooster werd in de achtste eeuw gesticht door Karel de Grote en tijdens de Honderdjarige Oorlog en de Godsdienstoorlogen werden rondom het gebouw versterkingen aangebracht in de vorm van muren met kantelen, torens en schietgaten. Het mocht uiteindelijk niet baten, want tijdens de Franse Revolutie werden de monniken alsnog uit de priorij verdreven.

Helaas is de abdij niet te bezichtigen. Op onze tenen proberen we door de ramen te gluren om iets meer te kunnen zien, maar we zullen het met de buitenkant moeten doen. Gelukkig hebben we achter de abdij wel een mooi uitzicht over de heuvels en wijngaarden rondom het dorp. Via een klein poortje duiken we de smalle straatjes van Camon in. Rozen zijn niet de enige bloemen in dit dorp en terwijl wij er zijn, eind juni, staat alles uitbundig in bloei. Maar ook de oude huizen, waaronder een enkel vakwerkhuis, geven dit dorpje zijn sfeer.

Rozentuin

Aan alle bloemenpracht komt nog geen eind. We lopen nog even door naar de rozentuin aan de andere kant van het dorp. Deze hele tuin is gewijd aan geurende rozen, dus neem vooral de tijd om eens overal je neus in te steken. Vervolgens kun je aan de overkant van de rivier nog even nagenieten, lunchen aan een van de picknicktafels of een gemarkeerde wandeling volgen om meer van de omgeving te zien.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Marita

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid.

 1. Thea Jansen says:

  Dank weer super voor het verslag over Canon als een schitterende rozen village de France. Zo bijzonder weer.
  Ik heb weer genoten…ook een bezoek aan veules les rozes in de zomer is net zo,n rozen village..
  Zo bijzonder.. Frankrijk…….
  Merci ..
  groet Thea Jansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *