C

Calanches de Piana, bijzondere rotsformaties op Corsica

Calanches de Piana

De westkust van Corsica heeft allerlei bijzonderheden te bieden. Je kunt er mooie roadtrips maken, leuke dorpjes en stadjes bekijken en wandelen door ongerepte natuur. Een van de bezienswaardigheden aan de kust van het Île de Beauté is het gebied met de Calanches de Piana. Samen met de Golf van Porto, Golf van Girolata en Scandola staan deze rotsformaties op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Calanches, in het Frans Calanques genoemd, vind je tussen het dorpje Piana en het haventje Porto. Het eenvoudigst laat dit bijzondere rotsachtige gebied zich verkennen per auto, omdat je er precies doorheen komt als je de D81 langs de westkust neemt. Maar bereid je voor op een smalle, bochtige weg, waar het een drukte van belang is met auto’s, bussen die zich door de bochtjes proberen te wringen, en mensen die er langs de kant van de weg wandelen. Waarom is dit zo’n populaire plek, zul je je misschien afvragen? Dat was in elk geval de vraag die door mijn hoofd schoot toen ik vanaf Piana de weg naar Porto insloeg. Zonder me eerst goed in het gebied te hebben verdiept, zover was ik nog niet gekomen in de reisgids.

Hartje in de rotsen

Dat ik me misschien beter wél even had kunnen inlezen, blijkt al snel, want ineens zien we allerlei mensen op de weg lopen. Nietsvermoedend rijden we ze een stuk voorbij. Een buslading toeristen die even wat foto’s komen maken? Verderop staan wat auto’s, op de weinige parkeerhavens langs de kant van de weg. We besluiten ook even te stoppen en wat foto’s te maken. Waarom stopt iedereen nu eigenlijk hier? Pas als we weer verder zijn gereden begint het me te dagen, en zoek ik online foto’s op van de Calanches de Piana. Ah, het hartje in de rots! Snel kijk ik terug op mijn fotocamera, en zie ineens een bijzonder gevormd gat in de rots. Maar nét vanuit de verkeerde hoek, waardoor het – op sommige internetfoto’s bijna volmaakte – hartje wel een beetje misvormd lijkt, zie de foto hierboven. Helemaal gemist dus, en vandaar dat zoveel mensen hier even uitstappen om een foto te maken. Tot frustratie overigens van de lokale bewoners, die soms flink aan het toeteren zijn om zich een weg te banen door de kuddes toeristen.

Calanches vanaf de zee

Dat we het hartje straal gemist hebben is echter niet zo erg, want later die middag staat er een boottocht gepland naar het natuurreservaat Scandola, en daarbij nemen we vanaf de zee ook een kijkje in het hart van de calanques, een hele bijzondere ervaring. Hier zijn nog veel meer fraai gevormde rotsen en doorkijkjes in de rotsen te bewonderen. Je leest er alles over in mijn blog over dit leuke boottochtje.

Piana

Het dorp Piana is een leuk beginpunt of afsluiting van je boottocht, wandeling of roadtrip door de calanches. Dit dorp voert het label van de Plus beaux villages de France, en dat is niet voor niks. Het heeft enkele pittoreske huisjes, maar vooral de ligging is spectaculair. Overal om je heen de rode rotsen, en in de verte de zee en het natuurreservaat Scandola. Een dorp op een magisch plekje, dat de moeite waard is om te bezoeken. Iets verder naar het westen bij Piana begint ook nog een leuke wandeling naar het puntje van de kaap, de Capu Rossu. Overigens kun je de Calanches zelf ook te voet bewonderen, waarbij je niet per se over de D81 hoeft te lopen. Een van de bekende paden door dit gebied is bijvoorbeeld het Sentier des Muletiers.

CategorieënCorsica Haute-Corse

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *