Butte de Frochet
Haute-VienneNouvelle-Aquitaine

Butte de Frochet: wandeling over de resten van een oude geiser in de Haute-Vienne

Het departement Haute-Vienne zit vol met verrassingen. Na een bezoek aan het middeleeuwse dorpje Mortemart reed ik naar een natuurgebied met allemaal bijzonder gevormde rotsen. Toen ik me in de achtergrond van deze streek verdiepte, ontdekte ik dat de grillige vormen in het landschap de restanten zijn van vulkanische activiteit in het verre verleden. De rotsen van kwartsgesteente ontstonden door heet water dat hier uit de grond omhoog kwam. Van vulkanisme is hier nu geen sprake meer, maar wat resteert is een rotsachtig landschap dat in het verleden voedingsbodem was voor allerlei legendes.

Dwars door dit deel van de regio Limousin loopt een baan met heidelandschap, van een kleine twintig kilometer lengte. De Butte de Frochet ligt aan de westelijke kant hiervan, net voor het dorp Bussière-Boffy. Het gaat om een soort heuvelrug met rotsige puntjes die boven het landschap uitsteken, liggend in een gebied van zo’n 30 hectare. Er is een wandelroute uitgezet die je de hoogtepunten van dit natuurgebied laat zien.

In het verleden is hier heel wat menselijke activiteit geweest. Een deel van het landschap is nu bebost, maar vroeger was dat anders. Toen graasden hier schapen en was het verder een desolaat heidegebied. Ook waren er groeves voor de winning van het kwarts. Vanaf het moment dat de mensen de streek met rust lieten, namen de bomen een deel van de heide over.

Inmiddels is de rust er dus weergekeerd en is het een mooi gebied voor een korte wandeling, leuk ook als je bijvoorbeeld met kinderen de streek verkent. Onderweg kom je namelijk van alles tegen. De bizar gevormde rotsen, natuurlijk, maar ook een veertiental bordjes met uitleg over wat je allemaal ziet. En in het bos zijn her en der houten borden neergelegd met daarop citaten van bekende en onbekende auteurs. Ze versterken de bijzondere mysterieuze sfeer die er hier tussen de bomen en rotsen hangt!

De rondwandeling neemt in totaal ongeveer twee uur in beslag, maar kun je halverwege ook inkorten, doordat de parkeerplaats zich precies in het midden bevindt. Aan de oostelijke kant vind je vooral de bijzondere rotsen tussen de bomen, met diverse uitzichtpunten over de Charentestreek, aan de westkant zijn er vooral heide en open vlaktes te verkennen.

Deze wandeling zelf maken? Bekijk dan hier het informatieblad van de wandelroute.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant