Butte de Frochet: wandeling over de resten van een oude geiser in de Haute-Vienne

Het departement Haute-Vienne zit vol met verrassingen. Na een bezoek aan het middeleeuwse dorpje Mortemart reed ik naar een natuurgebied met allemaal bijzonder gevormde rotsen. Toen ik me in de achtergrond van deze streek verdiepte, ontdekte ik dat de grillige vormen in het landschap de restanten zijn van vulkanische activiteit in het verre verleden. De rotsen van kwartsgesteente ontstonden door heet water dat hier uit de grond omhoog kwam. Van vulkanisme is hier nu geen sprake meer, maar wat resteert is een rotsachtig landschap dat in het verleden voedingsbodem was voor allerlei legendes.

Dwars door dit deel van de regio Limousin loopt een baan met heidelandschap, van een kleine twintig kilometer lengte. De Butte de Frochet ligt aan de westelijke kant hiervan, net voor het dorp Bussière-Boffy. Het gaat om een soort heuvelrug met rotsige puntjes die boven het landschap uitsteken, liggend in een gebied van zo’n 30 hectare. Er is een wandelroute uitgezet die je de hoogtepunten van dit natuurgebied laat zien.

In het verleden is hier heel wat menselijke activiteit geweest. Een deel van het landschap is nu bebost, maar vroeger was dat anders. Toen graasden hier schapen en was het verder een desolaat heidegebied. Ook waren er groeves voor de winning van het kwarts. Vanaf het moment dat de mensen de streek met rust lieten, namen de bomen een deel van de heide over.

Inmiddels is de rust er dus weergekeerd en is het een mooi gebied voor een korte wandeling, leuk ook als je bijvoorbeeld met kinderen de streek verkent. Onderweg kom je namelijk van alles tegen. De bizar gevormde rotsen, natuurlijk, maar ook een veertiental bordjes met uitleg over wat je allemaal ziet. En in het bos zijn her en der houten borden neergelegd met daarop citaten van bekende en onbekende auteurs. Ze versterken de bijzondere mysterieuze sfeer die er hier tussen de bomen en rotsen hangt!

De rondwandeling neemt in totaal ongeveer twee uur in beslag, maar kun je halverwege ook inkorten, doordat de parkeerplaats zich precies in het midden bevindt. Aan de oostelijke kant vind je vooral de bijzondere rotsen tussen de bomen, met diverse uitzichtpunten over de Charentestreek, aan de westkant zijn er vooral heide en open vlaktes te verkennen.

Deze wandeling zelf maken? Bekijk dan hier het informatieblad van de wandelroute .

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • -20% korting
  20,00 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur