Brigeuil
CharenteNouvelle-Aquitaine

Brigueuil, versterkt dorp in de Charente limousine

Ik houd ervan om dorpjes te ontdekken die ver weg liggen van de grote toeristische trekpleisters. Dorpjes die ondanks hun verleden en charmante uitstraling onbekend zijn bij de meeste vakantiegangers. Een zo’n dorpje is wat mij betreft Brigueuil, aan de grens van de Charente met de Haute-Vienne. Een dorpje dat het verdient om onder de aandacht te worden gebracht.

Streektips

Zelf ook op vakantie naar deze rustige streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Het zijn dorpjes die niet het risico lopen om meteen helemaal onder de voet te worden gelopen, want daar is de streek sowieso niet echt op ingericht. De Limousin is een dunbevolkt gebied, bezaaid met kleine dorpjes, hier en daar een rustieke camping, en vooral veel bossen en landbouwgrond. Je komt hier als je van slow travel houdt, op je gemakje de omgeving bekijken, wat wandelen, in een dorpje rondlopen, de tijd nemen om van de rust te genieten.

En dan heb je kans zomaar op een dorpje als Brigueuil te stuiten. Als ik m’n auto op het dorpsplein, tegenover de mairie parkeer, zie ik meteen dat het hier om een eeuwenoud dorpje gaat. Ze hebben hun best gedaan om de weinige toeristen die hier komen van informatie te voorzien, want her en der staan nette bordjes met wat achtergronden over de geschiedenis van het plaatsje. Zo staat er naast de fontein een bordje waarop ik lees dat Brigueuil vroeger een oppidum was, een Keltische versterkte plek op een heuveltop. En passant lees ik meteen dat de fraai gevormde fontein, een soort pyramide, gebouwd is met stenen van een oud klooster, dat in de negentiende eeuw afgebroken werd.

Kasteel

In de elfde eeuw werd er op de heuvel, die in die tijd waarschijnlijk nog steeds versterkt was, een kasteel aangelegd. Ook kwamen er twee toegangspoorten, die vandaag nog steeds te zien zijn. Van het kasteel is het grootste deel inmiddels afgebroken of ingestort, maar wel is nog goed de toegangspoort uit de renaissancetijd te ontdekken, aan de linkerkant van het plein schuin voor de kerk. Oorspronkelijk had het kasteel een donjon van veertig meter hoogte die zeven etages telde, maar hiervan is nog slechts één verdieping bewaard gebleven. De huidige kerk, de Église SaintMartial, werd een eeuw later dan het kasteel gebouwd. Deze werd in de vijftiende eeuw nog grootscheeps verbouwd, met een nieuw koor en diverse zijkapelletjes.

Een bezoek aan Brigueuil hoeft niet lang in beslag te nemen, maar het is de moeite waard om even over het pleintje naast de kerk te slenteren, de resten van het kasteel te ontdekken, en vervolgens na een bezoek aan de kerk door de tweede poort een rondje langs de oude muren van het plaatsje te lopen. Je komt dan vanzelf weer uit op het plein met de parkeerplaats.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Calleeuw eddy zegt:

    Mooie boek frankrijk puurroadtrips ik kan er mooie dingen uit lezen om later (na corona)eens zelf te proberen dank voor dit mooi boek. eddy

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant