Brigueuil, versterkt dorp in de Charente limousine

Ik houd ervan om dorpjes te ontdekken die ver weg liggen van de grote toeristische trekpleisters. Dorpjes die ondanks hun verleden en charmante uitstraling onbekend zijn bij de meeste vakantiegangers. Een zo’n dorpje is wat mij betreft Brigueuil, aan de grens van de Charente met de Haute-Vienne. Een dorpje dat het verdient om onder de aandacht te worden gebracht.

Het zijn dorpjes die niet het risico lopen om meteen helemaal onder de voet te worden gelopen, want daar is de streek sowieso niet echt op ingericht. De Limousin is een dunbevolkt gebied, bezaaid met kleine dorpjes, hier en daar een rustieke camping, en vooral veel bossen en landbouwgrond. Je komt hier als je van slow travel houdt, op je gemakje de omgeving bekijken, wat wandelen, in een dorpje rondlopen, de tijd nemen om van de rust te genieten.

En dan heb je kans zomaar op een dorpje als Brigueuil te stuiten. Als ik m’n auto op het dorpsplein, tegenover de mairie parkeer, zie ik meteen dat het hier om een eeuwenoud dorpje gaat. Ze hebben hun best gedaan om de weinige toeristen die hier komen van informatie te voorzien, want her en der staan nette bordjes met wat achtergronden over de geschiedenis van het plaatsje. Zo staat er naast de fontein een bordje waarop ik lees dat Brigueuil vroeger een oppidum was, een Keltische versterkte plek op een heuveltop. En passant lees ik meteen dat de fraai gevormde fontein, een soort pyramide, gebouwd is met stenen van een oud klooster, dat in de negentiende eeuw afgebroken werd.

Kasteel

In de elfde eeuw werd er op de heuvel, die in die tijd waarschijnlijk nog steeds versterkt was, een kasteel aangelegd. Ook kwamen er twee toegangspoorten, die vandaag nog steeds te zien zijn. Van het kasteel is het grootste deel inmiddels afgebroken of ingestort, maar wel is nog goed de toegangspoort uit de renaissancetijd te ontdekken, aan de linkerkant van het plein schuin voor de kerk. Oorspronkelijk had het kasteel een donjon van veertig meter hoogte die zeven etages telde, maar hiervan is nog slechts één verdieping bewaard gebleven. De huidige kerk, de Église SaintMartial, werd een eeuw later dan het kasteel gebouwd. Deze werd in de vijftiende eeuw nog grootscheeps verbouwd, met een nieuw koor en diverse zijkapelletjes.

Een bezoek aan Brigueuil hoeft niet lang in beslag te nemen, maar het is de moeite waard om even over het pleintje naast de kerk te slenteren, de resten van het kasteel te ontdekken, en vervolgens na een bezoek aan de kerk door de tweede poort een rondje langs de oude muren van het plaatsje te lopen. Je komt dan vanzelf weer uit op het plein met de parkeerplaats.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

1 reactie op Brigueuil, versterkt dorp in de Charente limousine

 • Mooie boek frankrijk puurroadtrips ik kan er mooie dingen uit lezen om later (na corona)eens zelf te proberen dank voor dit mooi boek. eddy

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.