Hautes-AlpesProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Briançon, versterkte stad in de Franse Alpen

Vanaf ons vakantieverblijf in de Queyras is het ongeveer drie kwartier rijden naar stad Briançon, gelegen op een kruispunt van vijf dalen. De strategische ligging van de stad wordt duidelijk door het grote aantal vestingwerken, waarvan een groot gedeelte is versterkt door de bekende bouwmeester Vauban. Deze Cité Vauban, die een plekje heeft veroverd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de stad.

Streektips

Zelf op vakantie naar de omgeving van Briançon? Misschien heb je wat aan deze tips!

Briançon ligt op een kruispunt van dalen en dicht bij de grens met Italië. Maar het was vooral de nabijheid van het hertogdom Savoie dat tot de aanleg van verdedigingswerken leidde. Veel van de vestingen in en rondom Briançon zijn in de achttiende eeuw gemaakt en hebben dienstgedaan tot de tweede helft van de negentiende eeuw, toen Savoie bij Frankrijk werd gevoegd. Sommige delen speelden zelfs nog een rol in de Maginotlinie die in het interbellum werd aangelegd, de Franse verdedigingslijn met Duitsland en Italië.

We laten onze auto achter aan de voet van de imponerende vestingwerken en wandelen onder maar liefst drie poorten door voordat we binnentreden in de Cité Vauban. Via de Petite-Gargouille (of Rue de la Mercerie) wandelen we omhoog. De straatnaam verwijst naar de goot in het midden van het wegdek, aangelegd om branden te bestrijden.

Place d’Armes

Halverwege de Rue de la Mercerie houden we halt voor een lunchpauze op het Place d’Armes. Van onder het (nagebouwde) afdak van de kortegaard, die soldaten van het corps de garde vroeger beschutting bood, hebben we zicht op de Provençaals ogende gevels rondom het plein. In het midden van het Place d’Armes bevindt zich een (eveneens nagebouwde) waterput, aangelegd door Vauban om een omsingeling in 1815 te overleven.

Église Notre-Dame et Saint Nicolas

Onze volgende stop is de Église Notre-Dame et Saint Nicolas, gebouwd door Vauban. Voordat we naar binnen lopen, bewonderen we de zonnewijzer op de gevel van de kerk, een van de mooiste van de Alpen. Binnen zijn twee stenen leeuwen te zien, overblijfselen van de middeleeuwse kerk.

Porte de Pignerol

Via een smal straatje bereiken we de 18e-eeuwse Porte de Pignerol, die uitkomt op de Grande Rue. Wij lopen eerst een stukje de andere kant op, richting de weergang. Vanaf dit looppad over de vestingwerken heb je mooi uitzicht op de Cité Vauban, de lagergelegen gedeeltes van de stad en het skigebied Serre-Chevalier, met 250 kilometer aan pistes.

Grande Rue

De Grande Rue, met een aantal mooie voorgevels en leuke winkels, brengt ons weer terug richting ons beginpunt. Wil je meer tijd wil doorbrengen in de Cité Vauban, dan kun je nog een bezoek brengen aan religieuze gedeelte van de citadel, met de Chapelle des Pénitents, de Chapelle des Récollets en de Église des Cordeliers.

Parc de la Schappe

Voor ons is het tijd voor wat ontspanning in het Parc de la Schappe, een populair stadspark aan de oevers van de Durance. Gezinnen vermaken zich in de verschillende speeltuintjes, mensen genieten in het gras van de najaarszon en de bomen, al volop in herfstkleuren, bieden een mooi doorkijkje op de hogergelegen citadel. Rondom het park lopen diverse (korte) wandelroutes en bovendien ligt het centrum van het lagergelegen gedeelte van Briançon op loopafstand. Hier vind je veel winkels, restaurants en gezellige terrassen om je bezoek aan de stad af te sluiten.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant