Huelgoat
BretagneFinistère

Bretons sprookjesbos bij Huelgoat

Was het de reus Gargantua die in een vlaag van woede immense rotsblokken vanaf de kust in het Pays de Léon diep de Bretonse binnenlanden in gooide en zo een wonderlijk landschap maakte? Of waren het de wind, het water en de temperatuur die het harde steen, overblijfselen van een oeroude bergketen, wisten te breken en polijsten? Of je nu meer van de wetenschap of juist van de legendes bent, het bos en de ‘chaos’ van Huelgoat vormen een ideale inspiratiebron.

Streektips

Wil je ook op avontuur in het bos van Huelgoat? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Huelgoat ligt ten oosten van de Monts d’Arrée, een bergachtig landschap met topjes tot 385 meter hoogte. Deze rotsachtige punten maken deel uit van dezelfde granietlaag als de rotsen bij Huelgoat. Het dorp ligt tussen het bos en een meer in. Dit meer werd in de zestiende eeuw gegraven ten behoeve van de mijnbouw, nadat er hier in de grond het mineraal galeniet gevonden was. Het hoogtepunt van de mijnbouw lag in de achttiende eeuw, toen er hier zo’n achthonderd mijnwerkers woonden.

Maar al veel eerder was deze omgeving bekend vanwege de natuurlijke rijkdommen en ligging. In het bos vind je de overblijfselen van het Keltische oppidum Camp d’Artus, dat omringd werd door een zogenaamde murus gallicus, een bepaald type stenen verdedigingsmuur dat je op meer plekken in Frankrijk tegenkomt. Een van de entrees werd gevormd door een tweetal kolossale stenen met een nauwe opening. Ook in de Romeinse tijd was dit kamp nog in gebruik en in de middeleeuwen verrees hier een kasteel. Hoewel de naam doet denken aan een relatie met de legendarische middeleeuwse koning Arthur, gaat de oorsprong van deze plek dus nog wat verder terug.

Roche tremblante

De bezienswaardigheden van Huelgoat liggen wat verspreid. Allereerst is het leuk om een wandeling in het bos te maken, waarbij je langs enkele sprookjesachtige plekken komt. Je kunt dan het beste starten vanaf de Parking de l’Arquellen aan de D769A, hier begint een rondwandeling. Naast het Camp d’Artus vind je hier in het bos ook de Grotte d’Artus, waar volgens de legende Koning Arthur zou hebben geslapen. Verder kom je dan langs de mare aux sangliers, een mooi gelegen meertje, en een uitzichtpunt. Maar ook in het dorp zelf, iets verderop, zijn verschillende dingen te zien. Bijzonder is de roche tremblante, een steen van honderdzevenendertig ton die je kunt laten schommelen door er even flink de schouders onder te zetten. Een leuke gelegenheid om indruk te maken op de toeschouwers, mocht je die behoefte hebben. Loop ook langs de oude watermolen naar de grotte du diable, een diepe grot waar het riviertje Argent doorheen stroomt, temidden van een chaos rocheux. Tijdens je wandelingen in en om Huelgoat zie je overal grillige rotsblokken liggen. Als er veel op een plek bij elkaar liggen wordt dat in Frankrijk ook wel chaos genoemd, zoals je die bijvoorbeeld ook vindt in het Forêt de Fontainebleau schuin onder Parijs of in de Aveyron (Chaos de Montpellier-le-Vieux). Tot slot is ook de rots getiteld le Champignon de moeite waard, aan de overkant van de D14. Ben je uitgekeken in het bos en dorp, sluit dan af met een typisch Bretonse crêpe, op een van de terrasjes aan het meer.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant