Bretons sprookjesbos bij Huelgoat

Was het de reus Gargantua die in een vlaag van woede immense rotsblokken vanaf de kust in het Pays de Léon diep de Bretonse binnenlanden in gooide en zo een wonderlijk landschap maakte? Of waren het de wind, het water en de temperatuur die het harde steen, overblijfselen van een oeroude bergketen, wisten te breken en polijsten? Of je nu meer van de wetenschap of juist van de legendes bent, het bos en de ‘chaos’ van Huelgoat vormen een ideale inspiratiebron.

Huelgoat ligt ten oosten van de Monts d’Arrée, een bergachtig landschap met topjes tot 385 meter hoogte. Deze rotsachtige punten maken deel uit van dezelfde granietlaag als de rotsen bij Huelgoat. Het dorp ligt tussen het bos en een meer in. Dit meer werd in de zestiende eeuw gegraven ten behoeve van de mijnbouw, nadat er hier in de grond het mineraal galeniet gevonden was. Het hoogtepunt van de mijnbouw lag in de achttiende eeuw, toen er hier zo’n achthonderd mijnwerkers woonden.

Maar al veel eerder was deze omgeving bekend vanwege de natuurlijke rijkdommen en ligging. In het bos vind je de overblijfselen van het Keltische oppidum Camp d’Artus, dat omringd werd door een zogenaamde murus gallicus, een bepaald type stenen verdedigingsmuur dat je op meer plekken in Frankrijk tegenkomt. Een van de entrees werd gevormd door een tweetal kolossale stenen met een nauwe opening. Ook in de Romeinse tijd was dit kamp nog in gebruik en in de middeleeuwen verrees hier een kasteel. Hoewel de naam doet denken aan een relatie met de legendarische middeleeuwse koning Arthur, gaat de oorsprong van deze plek dus nog wat verder terug.

Roche tremblante

De bezienswaardigheden van Huelgoat liggen wat verspreid. Allereerst is het leuk om een wandeling in het bos te maken, waarbij je langs enkele sprookjesachtige plekken komt. Je kunt dan het beste starten vanaf de Parking de l’Arquellen aan de D769A, hier begint een rondwandeling. Naast het Camp d’Artus vind je hier in het bos ook de Grotte d’Artus, waar volgens de legende Koning Arthur zou hebben geslapen. Verder kom je dan langs de mare aux sangliers, een mooi gelegen meertje, en een uitzichtpunt. Maar ook in het dorp zelf, iets verderop, zijn verschillende dingen te zien. Bijzonder is de roche tremblante, een steen van honderdzevenendertig ton die je kunt laten schommelen door er even flink de schouders onder te zetten. Een leuke gelegenheid om indruk te maken op de toeschouwers, mocht je die behoefte hebben. Loop ook langs de oude watermolen naar de grotte du diable, een diepe grot waar het riviertje Argent doorheen stroomt, temidden van een chaos rocheux. Tijdens je wandelingen in en om Huelgoat zie je overal grillige rotsblokken liggen. Als er veel op een plek bij elkaar liggen wordt dat in Frankrijk ook wel chaos genoemd, zoals je die bijvoorbeeld ook vindt in het Forêt de Fontainebleau schuin onder Parijs of in de Aveyron (Chaos de Montpellier-le-Vieux). Tot slot is ook de rots getiteld le Champignon de moeite waard, aan de overkant van de D14. Ben je uitgekeken in het bos en dorp, sluit dan af met een typisch Bretonse crêpe, op een van de terrasjes aan het meer.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

1 reactie op Bretons sprookjesbos bij Huelgoat

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.