B

Betoverend Brantôme: idyllisch stadje, rijke historie, adembenemende natuur

Brantôme

In een bocht van de rivier de Dronne, in het noorden van het departement Dordogne, ligt het leuke plaatsje Brantôme. Het oude stadscentrum wordt omringd door water, het ligt op een eilandje in de rivier. Niet voor niets wordt het wel eens het Venetië van de Périgord genoemd. Als je Venetië kent is die benaming misschien een beetje overdreven, maar door het vele water onderscheidt het zich in elk geval wel van de andere mooie stadjes en dorpjes in de Dordognestreek.

De grootste bezienswaardigheid van Brantôme is, naast de fraaie ligging aan het water, het eeuwenoude klooster aan de rand, genesteld tegen de kliffen en groene helling in de bocht van de rivier. Dat is meteen ook een van de eerste dingen die je kunt bewonderen, wanneer je zoals ik, de auto parkeert op de grote parkeerplaats aan de zuidwestkant van het stadje. Ik loop over een mooie gewelfde stenen brug richting het klooster en geniet van de stilte en rust, begeleid door het kalme ruisen van de rivier die hier een stroomversnelling heeft.

Geschiedenis

De plek waar nu Brantôme ligt was al in de prehistorie bewoond, getuige daarvan is een oud hunebed dat in de nabije omgeving ligt. De abdij verrees naar alle waarschijnlijkheid in de achtste eeuw, onder Pepijn de Korte. In de twaalfde eeuw kwam Brantôme onder Engels bewind, na het huwelijk van Aliénor d’Aquitaine en Henri II Plantagenet waardoor Frankrijk in tweeën gespleten werd. Tot die tijd was de stad nog sterk afhankelijk van de abdij, maar niet veel later ontvingen ze meer onafhankelijkheid van de Engelse koning. Op een gegeven moment scheidt de stad zich af van de Engelsen, dat is echter maar van korte duur. Tegen het eind van de vijftiende eeuw kreeg de stad definitief haar vrijheid. Brantôme ontsnapte aan de strijd tijdens de godsdienstoorlogen tussen katholieken en protestanten doordat de abt van het klooster goede banden onderhield met de leider van de protestanten, Gaspard de Coligny. Een van de redenen waarom de abdij er nog zo mooi bij ligt!

Abdij

De gebouwen van het klooster die je nu kunt bewonderen dateren uit de elfde tot de achttiende eeuw. De abdijkerk is het oudst, met delen uit de elfde tot dertiende eeuw. De kloostergang werd een eeuw daarna gebouwd en de bijgebouwen van het klooster, bijvoorbeeld die waar nu het gemeentehuis gevestigd is, werden in de achttiende eeuw gebouwd. Van het eerste klooster, dat hier al in de achtste eeuw gevestigd moet zijn, resteert weinig. Het werd waarschijnlijk tijdens een invasie van de Vikingen vernietigd. Ook tijdens de bezetting van Brantôme door de Engelsen werden delen van het klooster ingrijpend aangepast, in de vijftiende eeuw kwam er een grote renovatie die de gebouwen weer in oude staat herstelde.

Een deel van het klooster is vrij te bezoeken. Je kunt de kloosterkerk bezichtigen, net als de er tegenaan gebouwde kloostergang. Wil je meer van de gebouwen zien dan moet je een toegangskaartje kopen. Je hebt daarbij de keuze uit een bezoek aan de grotten waar de resten en fundamenten van het eerste klooster te zien zijn (met of zonder gids) of een begeleid bezoek aan een deel van het nieuwere klooster, met als kers op de taart de beklimming van de klokkentoren, die een van de oudste klokkentorens van Frankrijk is. Je kunt ook een combiticket kopen voor beide delen van het klooster.

Een deel van het vroegere klooster dat je zeker even moet bezoeken is de kloostertuin, de ‘jardin des moines’. Deze tuin werd in de zestiende eeuw aangelegd en bevat nog drie zogenaamde reposoirs, rustaltaren, kleine stenen gebouwtjes in renaissancestijl. Vanuit de tuin heb je de mooiste uitzichten op het stadje en het klooster. Je ziet hier bijvoorbeeld ook goed de twee losstaande torens die vroeger waarschijnlijk deel uitmaakten van een omvangrijkere versterking waar de heer van het klooster woonde. Het park is een geliefd plekje om even tot rust te komen, bijvoorbeeld aan de rand van het water. Je kunt er dan in de zomer naar de vele bootjes kijken die hier dan rondvaren, of een praatje aanknopen met vissers die hun hengels vanaf de brug naar beneden hebben hangen.

Bezoek

Een bezoek aan Brantôme is niet compleet zonder een wandeling door de nauwe straatjes in het centrum op het eiland. Sla daarbij in de Rue Victor Hugo ook zeker even het steegje aan de linkerkant in, waardoor je richting het water loopt. Hier vind je namelijk nog een bijzondere toren die deel uitmaakt van de voormalige stadsmuren. Je kunt eronderdoor lopen en komt dan aan de waterkant, waarbij je een uniek uitzicht hebt op de abdij aan de overkant. Daar maakte ik ook de foto die je bovenaan deze blog ziet.

Kom je op vrijdag in Brantôme, dan is er een leuke markt met regionale specialiteiten, zo heb ik me laten vertellen. En wil je langer genieten van de gezelligheid in dit stadje, dan is het een leuk idee om rond lunchtijd of voor het avondeten op een van de vele terrasjes met uitzicht over het water te gaan zitten.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *