Boekentips voor de winter

Als je niet in Frankrijk bent, is het altijd leuk om iets te lezen dat met Frankrijk te maken heeft. De afgelopen maanden las ik weer een aantal boeken die ik hieronder met je deel. Van een bijzondere reisgids die je in de sporen van een giraffe door Frankrijk leidt tot een roman over een Franse wijnboer die naar Chili emigreert.

Passage Pyreneeën, Sarah de Vlam

Als ik in de Pyreneeën rondloop, zie ik vooral prachtige berglandschappen en krijg ik de neiging om elk paadje omhoog in te slaan. Maar in de Tweede Wereldoorlog vormde de bergketen tussen Frankrijk en Spanje een spannende doorgang naar de vrijheid. Vluchtelingen van allerlei soort, van neergeschoten piloten tot Joden, probeerden via deze smalle bergpaden te ontkomen aan de bezetter. Passage Pyreneeën vertelt het weinig bekende verhaal van drie Belgische vluchtelingen op hun tocht naar vrijheid.

Bestellen

Erfgoed, Miguel Bonnefoy

Door de komst van de druifluis verliest de hoofdpersoon zijn bron van inkomsten in Frankrijk en besluit hij zijn geluk te zoeken aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Door een misverstand belandt hij in Chili en krijgt hij de naam Lonsonier. Wat volgt is een verslag van vier generaties die de tumultueuze geschiedenis van het twintigste-eeuwse Chili meemaken tot een nazaat uiteindelijk weer in Frankrijk uitkomt. Erfgoed, Miguel Bonnefoy verstaat de kunst om in korte tijd en zonder omhaal van woorden een diepgaand portret te schetsen van mensen, maar ook van de geschiedenis. Zijn stijl heeft overeenkomsten met Chileense schrijvers als Márquez en Allende, met ruimte voor een zeker magisch-realisme. Maar waar dat bij de laatste twee resulteert in lijvige romans, houdt Bonnefoy het bescheiden qua omvang, en dat is ook wel eens lekker. Een ideaal boek voor een vakantie dus wat mij betreft, als je wel diep wilt wegduiken in een boek maar ook tijd over wilt houden om andere dingen te doen.

Bestellen

In de voetsporen van Zarafa, Agnita de Ranitz

Eerder noemden we op Frankrijk Puur al het boek Kom Atir kom, nu is er een vervolg op dit leuke boek. In de voetsporen van Zarafa is een historische reisgids die je meer vertelt over de plekken waar de reis van de giraffe in 1827 langs ging. De auteur heeft de reis opgedeeld in negentien hoofdstukken en trajecten, vanuit Marseille door de Provence, het Rhônedal en de Bourgogne naar de Morvan om uiteindelijk via Auxerre in Parijs uit te komen. In elk hoofdstuk staan verwijzingen naar de reis van Atir en de giraffe, aangevuld met allerlei wetenswaardigheden en bezienswaardigheden. Ook vind je bij elke bestemming een overzicht van onderkomens en eetadressen. De tekst in het boekje gaat vergezeld van leuke illustraties, historische tekeningen en schilderijen en foto’s. Een bijzondere manier om dit deel van Frankrijk beter te leren kennen, of je het nu wilt gebruiken om inspiratie op te doen voor een eigen reis in de voetsporen van de giraffe of om vanuit je luie stoel lekker thuis van Frankrijk te genieten.

Bestellen

Matrix, Lauren Groff

Marie de France is een illuster persoon in de Franse literatuur. Wie ze precies was, is niet bekend. Welke werken allemaal van haar zijn evenmin, maar in elk geval worden de Lais (liefdesgedichten) aan haar toegeschreven, evenals een serie Fables. Met name de Lais waren in de middeleeuwen wijdverspreid in de adelijke kringen. Mogelijk was ze abdis, of bevond ze zich aan het hof van Aliénor d’Aquitaine, tijdens haar periode in Engeland. In Matrix plaatst Lauren Groff haar aan het hoofd van een klooster in Engeland, en kleurt ze de onbekende feiten over Marie in. Dat zorgt wellicht niet voor een zeer realistisch portret van de vrouw, maar wel voor een geloofwaardige en boeiende interpretatie. In Matrix is Marie een slimme en soms slinkse vrouw die ver gaat in haar bewondering van Aliénor d’Aquitaine. Dankzij Marie groeit een onbeduidend klooster uit tot een bloeiende en rijke gemeenschap. Met behulp van visioenen legitimeert Marie haar soms opzienbarende keuzes en ze vormen de inspiratie voor haar schrijfsels. Een interessante roman die een eigenzinnige blik werpt op het leven van deze middeleeuwse dichteres.

Bestellen

Aquitanië, land van water, Eva García Sáenz de Urturi

Aliénor d’Aquitaine speelt ook de hoofdrol in dit boek van de Spaanse schrijfster Eva García Sáenz de Urturi. Ook in deze roman wordt het leven van een historisch figuur ingekleurd en van context voorzien. De roman handelt met name over de periode dat Aliénor getrouwd was met Lodewijk VI. Vanuit het hof probeert ze te achterhalen wie haar vader vermoordde en waarom. Aquitanië, land van water is een spannend verhaal over een bijzonder tijdperk in de Franse geschiedenis.

Bestellen

Het laatste kind, Philippe Besson

Hoe is het als je laatste kind het huis uitgaat? Opeens ben je, van een gezin, weer een echtpaar. Je zoon, waar je jarenlang voor hebt gezorgd, staat op eigen voeten en dat zorgt voor een aardverschuiving, de vaste grond lijkt weggevallen. Dat is althans het gevoel dat de hoofdpersoon van deze roman heeft, en waarschijnlijk zullen velen zich daar in meerdere of mindere mate in herkennen. De roman speelt zich in een dag af, de dag van de verhuizing. Anne-Marie, de moeder van Théo, gaat bij elke stap in gedachten terug in de tijd, en hoe dichterbij het afscheid komt, hoe moeilijker ze het krijgt, en het lijkt de vraag of ze zich ooit nog zal weten te herpakken of dat het haar teveel wordt. Het laatste kind is een herkenbaar en boeiend verslag van een afscheid en een nieuw begin.

Bestellen

Het lied van de mistral, Olivier Mak-Bouchard

Ideaal voor een kille winter. Met dit boek van Olivier Mak-Bouchard haal je de warme Provençaalse sfeer in huis. Het lied van de mistral is een bijzondere mix van legendes en realisme die je dichter bij de essentie van de Provence brengt. Plaats van handeling is de Luberon, de streek net onder de Mont Ventoux. Die berg speelt ook een rol in het verhaal, als getrouwe wachter en plek waar verlossing te vinden is. Het lied van de mistral is niet zomaar een roman, maar een vertelling waarin het landschap, de geologie en de meteorologische omstandigheden een personage op zich vormen. Als op een dag de ik-figuur samen met zijn buurman op een eeuwenoude verborgen bron stuiten, ondernemen ze een illegale archeologische opgraving en ontdekken ze een oud Romeinse bassin met een vrouwelijke, goddelijke fontein die helende krachten blijkt te hebben. De hoofdpersoon gaat op zoek naar de geschiedenis van deze bron en probeert te achterhalen waarom deze op een gegeven moment moet zijn dichtgestopt. Ondertussen krijgt hij, wellicht onder invloed van het mineraalrijke water, allerlei visioenen waarin de godin een rol speelt. De auteur mengt kunstig de geschiedenis en legendes van de streek door het verhaal. Een virtuoze roman.

Bestellen

Parijs met kids & tieners, Frankrijk.nl

Wil je deze winter inspiratie opdoen voor een stedentrip naar Parijs? Al eerder bracht Frankrijk.nl een ebook uit over Parijs bezoeken met kinderen, maar nu is het uitgebreid met tips voor tieners. En dat is logisch, want een strikt leeftijdsverschil kun je bij een stedentrip niet hanteren. Veel musea zijn bijvoorbeeld zowel voor jongere kinderen als voor oudere kinderen leuk om te bezoeken. En niet te vergeten, ook voor de vaders en moeders. Want het fijne aan deze reisgids is dat de bestemmingen die erin vermeld staan over het algemeen niet alleen maar op kinderen gericht zijn. Je moet je (wat mij betreft in elk geval) als ouders immers ook vermaken tijdens een stedentrip en niet alleen maar dingen doen die kinderen leuk vinden. In Parijs met kids & tieners vind je een bonte verzameling aan tips, van de absolute hoogtepunten tot minder bekende dingen om te doen. En niet alleen maar binnenactiviteiten, ook dingen in de openlucht komen aan bod, zoals leuke parken, markten en fietsen. Natuurlijk mogen ook tips voor lekker (Frans) eten met en voor kinderen niet ontbreken. De auteurs, Nicky (die in Parijs woont) en Josee van Frankrijk.nl zijn ook eerlijk in het aangeven van minder geschikte bestemmingen, zoals bijvoorbeeld de Champs-Élysées, die vanwege de lengte en de aanwezigheid van veel ketens die je ook in Nederland vindt, niet echt de moeite waard is met kinderen.

Bestellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Ontvang een gratis ebook over Frankrijk

Schrijf je net als 22.844 anderen in voor onze nieuwsbrief en download het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50 helemaal gratis