Franse boeken lezen Frankrijk

5x nieuwe boeken over Frankrijk

Niets leuker dan om ook in Nederland een stukje Frankrijk te ervaren! Dat kan natuurlijk door films, Franse markten of Franse winkeltjes, maar ook door er eens een boek bij te pakken. Recentelijk zijn er weer een aantal leuke boeken over Frankrijk en de Franse taal verschenen. Ik zet ze voor je op een rijtje. Stuk voor stuk fijne boeken voor in de zomervakantie!

Elise’s Parijs in 1858, reisimpressies, Frieda van Essen

De Nederlandse Elise verbleef een maand in de Franse hoofdstad, nazomer 1858. Het zijn de jaren waarin Parijs transformeert naar de moderne metropool zoals we die nu kennen, met brede straten en dure winkels. Elise schreef er een boek over. In Elise’s Parijs in 1858, reisimpressies worden haar observaties aangevuld met achtergrondweetjes en illustraties. Je leest hoe Parijs verandert en krijgt door de foto’s en tekeningen direct een levendig beeld van deze 19e eeuwse citytrip.

Elise’s Parijs in 1858, reisimpressies, Frieda van Essen, paperback, € 20,00 bij Reislustige Vrouwen

Frankrijk in 50 klanken, Caspar Visser ‘t Hooft

In 2017 verscheen al een selectie columns van Casper Visser ‘t Hooft in de bundel Frankrijk in 50 fragmenten. Nu is er het vervolg. Lezend in de korte beschouwingen over Frankrijk krijg je een beetje het gevoel alsof je, onder het genot van een goed glas wijn, met de schrijver op een Frans terras zit. Je hoort verhalen over streken waar hij reed, leert hun geschiedenis en ziet de mensen voor je hij heeft ontmoet. Het boek sluit af met columns en poëzie van gastschrijvers.

Frankrijk in 50 klanken, Caspar Visser ‘t Hooft, paperback, € 17,50

Frans, tu comprends?, Marion Everink

Na Meer sjans met Frans, Da’s nou Frans en Ratjetoe komt Marion Everink nu met de Complete gids voor alledaags Frans. Gezien de omvang en het gewicht van het boek is het niet heel praktisch om als naslagwerk mee te nemen, maar is het ook niet voor bedoeld (daar heb je je smartphone voor, aldus de inleiding). Maar ben je op zoek naar de vertaling van zinnetjes als “gezellig dat je er bent”, “zal ik je jas aannemen”, dan vind je in de realistische gesprekken die in dit boek staan het antwoord dat je zoekt. Ideaal voor als je je kennis van het Frans wil verdiepen en op zoek bent naar een laagdrempelige methode om praktische conversaties te oefenen.

Frans, tu comprends? Complete gids voor alledaags Frans, Marion Everink, paperback, € 29,99

Preview

De mooiste dorpen van Frankrijk

De Michelin-gidsen zijn al jarenlang een onovertroffen bron van informatie voor iedere reiziger die het Franse (platte)land wil ontdekken. In ‘De mooiste dorpen van Frankrijk’, een heruitgave van een boek uit 2013, staat een prachtige selectie van dorpen die 1, 2 of 3 sterren krijgen in de bekende groene reisgidsen. De lijst met dorpen wordt aangevuld met mooie foto’s en gaat vergezeld van achtergrondinformatie. Op deze manier wordt ook reizen in je luie stoel een feestje, en kun je weer veel nieuwe inspiratie opdoen voor volgende Frankrijkreisjes. Een vuistdikke gids waar vrijwel alle mooie dorpen van Frankrijk in te vinden zijn. Bij elk dorp staan ook de hoogtepunten vermeld die je er kunt bewonderen. Fantastisch leuk om doorheen te bladeren en, naast de bekende hotspots, ook veel dorpjes voorbij te zien komen waar je nog nooit van gehoord hebt.

De mooiste dorpen van Frankrijk, Michelin/Lannoo, paperback, € 25,99


Nice, Kiki van Dijk

In haar nieuwe thriller neemt Kiki van Dijk je mee naar het zonnige Zuid-Frankrijk. Hoofdpersoon Jacky vertrekt halsoverkop naar haar geboortestad aan de Côte d’Azur als ze hoort dat haar zus daar in coma ligt. Daar komt ze erachter dat het verleden dat ze dacht te kennen, nog veel voor haar verborgen houdt. Terwijl de zorgen om haar zus niet minder worden, ontrafelt zich beetje bij beetje een groot familiegeheim. Wie Nice al eens heeft bezocht, herkent beschrijvingen van het pompeuze hotel Negresco, de Cours Saleya en de kronkelige kustwegen langs de Côte d’Azur. Het plot is wat dunnetjes en het taalgebruik vrij simpel, bij vlagen zelfs clichématig. Dat maakt het boek wel een gemakkelijke weglezer, ideaal voor op vakantie of als voorbereiding daarop.

Nice, Kiki van Dijk, paperback, € 15,99

Meer lezen?

Meer lezen? In dit blog vind je nog meer boeken over Frankrijk. Heb je daar nog niet genoeg aan, kijk dan eens op Mustreads.nl.

  1. Hoi Marita, leuk dat je aandacht besteedt aan Franse boeken. Ik volg Frankrijk Puur al een hele tijd en de passie voor Frankrijk spreekt me erg aan. Hetzelfde geldt overigens ook voor mij. Samen met mijn tweede liefde ‘lezen’ heeft dit geleid tot een website over lezen in Frankrijk: www.frankrijkboeken.nl Op deze website zijn alle boeken bij elkaar gebracht die zich afspelen in Frankrijk of gaan over dit prachtige land.
    Op de website vind je behalve romans en thrillers, ook reisboeken, kookboeken en boeken over de Franse cultuur. Bovendien zijn er veel boeken te vinden over heel andere onderwerpen zoals wonen en leven in Frankrijk. Dit alles overzichtelijk gerangschikt in genres en streken. Heel handig is de kaart van Frankrijk waar je boeken kunt aanklikken die zich in een bepaalde streek afspelen.
    Groet Eric

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant