5

5x boeken over Frankrijk voor deze zomer

franse-frankrijk-boeken

Nog minder dan een maand, dan starten de eerste zomervakanties alweer. Nu duidelijk is dat we dit jaar naar Frankrijk op vakantie mogen, kijken we daar extra naar uit. Of je nu op reis gaat naar La Douce France of kiest voor een vakantie in Nederland, met deze boeken kom je de zomer wel door.

Kom Atir Kom – De legendarische voetreis met een giraffe van Marseille naar Parijs in 1827, Agnita de Ranitz

Wanneer heb je nu de kans om met een giraffe een voetreis af te leggen door het negentiende-eeuwse Frankrijk? Het tweede boek van Agnita de Ranitz neemt je mee naar 1827, toen de eerste giraf in Frankrijk voor grote opschudding zorgde onder de Franse bevolking. Maar niet alleen het ‘wanstaltige, buitenproportionele monster’ trok de aandacht, ook zijn Soedanese, donkere verzorger Atir was een publiekstrekker. Samen met wetenschapper Etienne Geoffroy Saint-Hillaire wandelen ze door landschappen vol lavendel en klaprozen, langs trek- en stoomboten op de Saône en via de uitgestrekte bossen in de Morvan naar Parijs, waar de koning op hen wacht. Atir beleeft een ware cultuurshock. Is er niemand met een donkere huid in Frankrijk? En heeft een geleerde wetenschapper slechts één vrouw? Maar ook Saint-Hillaire verwondert zich. Atir wijst hem op bijzonderheden in het Franse landschap waar hij anders aan voorbij zou zijn gelopen. Landschappen in twee eeuwen amper veranderd zijn en die ook de hedendaagse toerist zal herkennen.

Bestel dit boek

Op pad met locals – Overnachten bij Nederlanders en Belgen in Frankrijk, Marion van Amelrooij

In Op pad met locals heeft Marion van Amelrooij, die zelf twintig jaar geleden naar de Bourgogne verhuisde, vijftig accomodaties verzameld van Nederlanders en Belgen. De chambres d’hôtes, vakantiedomeinen, kleinschalige hotels en minicampings zijn geordend op locatie en worden voorafgegaan door een korte introductie van elke regio. Bij iedere accommodatie vertellen de eigenaren hun favoriete plekjes en insidertips in hun streek. Daarmee overstijgt dit boek het niveau van accommodatiegids en fungeert het direct als beknopte reisgids voor je komende vakantie.

Bestel dit boek

Mijn berghut – Terug naar de stilte, Olivier Garance & Delphine Saubaber

Als je ooit in een berghut bent geweest weet je dat de tijd daar anders verloopt en je leeft vanuit je zintuigen. Op een helling van de Mont Aspet heeft Olivier zich teruggetrokken in de berghut die hij vroeger al met zijn vader bezocht. Op 1430 meter hoogte ervaart hij de stilte en beziet van bovenaf de wereld, die hem altijd als lastpak heeft bestempeld. Zijn gedachten schieten heen en weer tussen het heden, zijn kindertijd en het verloop van zijn leven daarna. Af en toe zijn zijn gedachtensprongen wat lastig te volgen, maar in de loop van de tijd wordt een ontwikkeling duidelijk waarin de rustgevende eigenschappen van de bergen een grote rol spelen. Als bergliefhebber kun je in Mijn berghut je hart ophalen aan de poëtische beschrijvingen van de Pyreneeën en de herkenbare emoties die de bergen kunnen oproepen.

Bestel dit boek

Notre-Dame – Een beknopte geschiedenis van de beroemde kathedraal, Ken Follett

Als je je al aan eerder werk van de Britse schrijver Ken Follett hebt gewaagd, weet je dat hij als geen ander over kathedralen kan schrijven. Vergeleken met de duizenden pagina’s tellende Kingsbridge-trilogie is Notre-Dame een bondig naslagwerk. Toch weet Follett in slechts 64 pagina’s zijn persoonlijke reactie op de brand in de Notre-Dame te beschrijven, evenals een beknopte geschiedenis van de kathedraal en de invloed die de het gebouw heeft gehad op zijn bestseller Pilaren van de Aarde. De opbrengst van het boek is bestemd voor de restauratie van de Notre-Dame.

Bestel dit boek

Het Meesterwerk, Émile Zola

Het Meesterwerk (Frans: L’Œuvre) werd voor het eerst uitgegeven in 1886, maar staat vanwege een heruitgave in 2020 toch in dit rijtje met nieuwe boeken. Een groep bevriende kunstenaars, waar Zola kenmerken van Manet, Monet en vooral zijn jeugdvriend Cézanne in projecteerde, dwaalt door de stad, steeds worstelend om goede kunstwerken af te leveren en met een grote afkeer tegen de pretentieuze Académie des beaux-arts en de Parijse salon. Deze groep kunstenaars zou uitgroeien tot een van de meest beroemde stromingen binnen de schilderkunst: het impressionisme. Émile Zola heeft een prettige, goed te volgen schrijfstijl en trekt je zo het kunstenaarsmilieu uit het negentiende eeuwse Parijs in. Laat je dus vooral niet afschrikken doordat dit boek meer dan een eeuw oud is.

Bestel dit boek

Meer boeken over Frankrijk

CategorieënFranse boeken
Marita

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid.

    1. bert kooij says:

      om werkelijk de grootsheid vh werk van Zola voor 100% te kunnen waarderen, dien je eigenlijk het complete werk van de rougon maquarts [zo’n 20 delen] te lezen. Ieder deel is weliswaar een eenheid an sich, maar de doorlopende verhaallijn vd 5 generaties met daarin verwerkt de theorie van Zola over o.a. erfelijkheid geeft een goed beeld vh Frankrijk vd 19e eeuw. Het Meesterwerk zit achterin de rij van 20 boeken; la débâcle is het een na laatste deel vd serie. Het totale oeuvre van Zola kun je rekenen tot de Roman Historique. Verder werk van Zola zijn oa Les trois villes: lourdes, rome, paris; zeer de moeite waard en geeft niet alleen een goed beeld van het minder wordende katholicisme, de opkomst vh socialisme en de Commune van Parijs; een periode die in Nederland weinig bekend is, als reactie o.a. op de verschrikkelijk nederlaag van Frankrijk in 1870.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *