5x boeken over Frankrijk voor deze zomer

Nog minder dan een maand, dan starten de eerste zomervakanties alweer. Nu duidelijk is dat we dit jaar naar Frankrijk op vakantie mogen, kijken we daar extra naar uit. Of je nu op reis gaat naar La Douce France of kiest voor een vakantie in Nederland, met deze boeken kom je de zomer wel door.

Kom Atir Kom – De legendarische voetreis met een giraffe van Marseille naar Parijs in 1827, Agnita de Ranitz

Wanneer heb je nu de kans om met een giraffe een voetreis af te leggen door het negentiende-eeuwse Frankrijk? Het tweede boek van Agnita de Ranitz neemt je mee naar 1827, toen de eerste giraf in Frankrijk voor grote opschudding zorgde onder de Franse bevolking. Maar niet alleen het ‘wanstaltige, buitenproportionele monster’ trok de aandacht, ook zijn Soedanese, donkere verzorger Atir was een publiekstrekker. Samen met wetenschapper Etienne Geoffroy Saint-Hillaire wandelen ze door landschappen vol lavendel en klaprozen, langs trek- en stoomboten op de Saône en via de uitgestrekte bossen in de Morvan naar Parijs, waar de koning op hen wacht. Atir beleeft een ware cultuurshock. Is er niemand met een donkere huid in Frankrijk? En heeft een geleerde wetenschapper slechts één vrouw? Maar ook Saint-Hillaire verwondert zich. Atir wijst hem op bijzonderheden in het Franse landschap waar hij anders aan voorbij zou zijn gelopen. Landschappen in twee eeuwen amper veranderd zijn en die ook de hedendaagse toerist zal herkennen.

Bestel dit boek

Op pad met locals – Overnachten bij Nederlanders en Belgen in Frankrijk, Marion van Amelrooij

In Op pad met locals heeft Marion van Amelrooij, die zelf twintig jaar geleden naar de Bourgogne verhuisde, vijftig accomodaties verzameld van Nederlanders en Belgen. De chambres d’hôtes, vakantiedomeinen, kleinschalige hotels en minicampings zijn geordend op locatie en worden voorafgegaan door een korte introductie van elke regio. Bij iedere accommodatie vertellen de eigenaren hun favoriete plekjes en insidertips in hun streek. Daarmee overstijgt dit boek het niveau van accommodatiegids en fungeert het direct als beknopte reisgids voor je komende vakantie.

Bestel dit boek

Mijn berghut – Terug naar de stilte, Olivier Garance & Delphine Saubaber

Als je ooit in een berghut bent geweest weet je dat de tijd daar anders verloopt en je leeft vanuit je zintuigen. Op een helling van de Mont Aspet heeft Olivier zich teruggetrokken in de berghut die hij vroeger al met zijn vader bezocht. Op 1430 meter hoogte ervaart hij de stilte en beziet van bovenaf de wereld, die hem altijd als lastpak heeft bestempeld. Zijn gedachten schieten heen en weer tussen het heden, zijn kindertijd en het verloop van zijn leven daarna. Af en toe zijn zijn gedachtensprongen wat lastig te volgen, maar in de loop van de tijd wordt een ontwikkeling duidelijk waarin de rustgevende eigenschappen van de bergen een grote rol spelen. Als bergliefhebber kun je in Mijn berghut je hart ophalen aan de poëtische beschrijvingen van de Pyreneeën en de herkenbare emoties die de bergen kunnen oproepen.

Bestel dit boek

Notre-Dame – Een beknopte geschiedenis van de beroemde kathedraal, Ken Follett

Als je je al aan eerder werk van de Britse schrijver Ken Follett hebt gewaagd, weet je dat hij als geen ander over kathedralen kan schrijven. Vergeleken met de duizenden pagina’s tellende Kingsbridge-trilogie is Notre-Dame een bondig naslagwerk. Toch weet Follett in slechts 64 pagina’s zijn persoonlijke reactie op de brand in de Notre-Dame te beschrijven, evenals een beknopte geschiedenis van de kathedraal en de invloed die de het gebouw heeft gehad op zijn bestseller Pilaren van de Aarde. De opbrengst van het boek is bestemd voor de restauratie van de Notre-Dame.

Bestel dit boek

Het Meesterwerk, Émile Zola

Het Meesterwerk (Frans: L’Œuvre) werd voor het eerst uitgegeven in 1886, maar staat vanwege een heruitgave in 2020 toch in dit rijtje met nieuwe boeken. Een groep bevriende kunstenaars, waar Zola kenmerken van Manet, Monet en vooral zijn jeugdvriend Cézanne in projecteerde, dwaalt door de stad, steeds worstelend om goede kunstwerken af te leveren en met een grote afkeer tegen de pretentieuze Académie des beaux-arts en de Parijse salon. Deze groep kunstenaars zou uitgroeien tot een van de meest beroemde stromingen binnen de schilderkunst: het impressionisme. Émile Zola heeft een prettige, goed te volgen schrijfstijl en trekt je zo het kunstenaarsmilieu uit het negentiende eeuwse Parijs in. Laat je dus vooral niet afschrikken doordat dit boek meer dan een eeuw oud is.

Bestel dit boek

Meer boeken over Frankrijk

Marita
Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

 • 5,00

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

3 reacties op 5x boeken over Frankrijk voor deze zomer

 • Van Zola heb je ook La débâcle. En met dat boek kun je reizen o.a. van Reims naar Sedan. In tijd van oorlog (1870), maar zeer de moeite waard.

  • om werkelijk de grootsheid vh werk van Zola voor 100% te kunnen waarderen, dien je eigenlijk het complete werk van de rougon maquarts [zo’n 20 delen] te lezen. Ieder deel is weliswaar een eenheid an sich, maar de doorlopende verhaallijn vd 5 generaties met daarin verwerkt de theorie van Zola over o.a. erfelijkheid geeft een goed beeld vh Frankrijk vd 19e eeuw. Het Meesterwerk zit achterin de rij van 20 boeken; la débâcle is het een na laatste deel vd serie. Het totale oeuvre van Zola kun je rekenen tot de Roman Historique. Verder werk van Zola zijn oa Les trois villes: lourdes, rome, paris; zeer de moeite waard en geeft niet alleen een goed beeld van het minder wordende katholicisme, de opkomst vh socialisme en de Commune van Parijs; een periode die in Nederland weinig bekend is, als reactie o.a. op de verschrikkelijk nederlaag van Frankrijk in 1870.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.

Op deze website gebruiken we cookies, kleine bestanden waarmee informatie op je computer wordt bewaard en die uitgelezen kunnen worden door de website die ze plaatst. In ons geval gaat het om functionele cookies, cookies voor analyse en cookies voor advertentieweergave. Door het toestaan van deze cookies heb je een betere gebruikservaring op de website en stel je ons in staat om je zo goed als mogelijk te bedienen van informatie over Frankrijk. Cookiebeleid