Zeven alpenbloemen en planten die je in de Franse bergen tegen kunt komen

door Martijn
5207 keer gelezen

Bergwandelen… dat doe je natuurlijk voor de indrukwekkende uitzichten en de frisse berglucht. Maar tijdens zo’n wandeling in de Franse Alpen kan je niet anders dan ook geregeld om je heen kijken, naar beneden, rechts en links van je, naar de vele bloemen en planten die je onderweg tegenkomt. Want van juni tot augustus staan de bergen in bloei en zie je overal om je heen de kleurrijke en geurrijke bloemen en planten. Ik vind het leuk om steeds meer van die bloemen en planten zelf te kunnen herkennen tijdens het wandelen. Wat zijn nou enkele van de meest bijzondere en opvallende planten? Neem dit lijstje mee op je wandeling en herken de bloem of plant!

advertentie

Alpenroosje (Rhododendron ferrugineux)

Een van de meest opvallende planten die je in de Franse Alpen tegenkomt is het Alpenroosje, de rhododendron ferrugineum. Je herkent deze aan de rozerode bloemen die in compacte trossen boven de groene bladeren uitkomen.

Bloeiperiode: juni-augustus
Hoogte: 1500-3000 meter

Alpenroosje

Alpenroos

Gentiaan (Gentiane)

Gentianen zijn er in allerlei soorten en maten. Bij sommige mensen zijn ze vooral bekend als ingrediënt van sterkedrank. In de Auvergne wordt gentiaanlikeur van de gele gentiaan bijvoorbeeld veel gedronken. Vorig jaar zag ik bij Samoëns de voorjaarsgentiaan opbloeien, zie de foto hieronder. Ook de gele gentiaan zul je vaak tegenkomen in de Alpen. Deze groeit aan een stengel die tot aan zo’n twee meter hoog kan worden.

Bloeiperiode: afhankelijk van de soort, van maart-augustus
Hoogte: tot ongeveer 2700 meter kun je gentianen tegenkomen

Voorjaarsgentiaan

Voorjaarsgentiaan

Gele gentiaan

Gele gentiaan

Alpenvrouwenmantel (Alchémille des Alpes)

Leuke kleine plantjes vind je genoeg in de Alpen. Zo ook de alpiene versie van de vrouwenmantel. Een zevental blaadjes in een stervorm. Karakteristiek is dat je op de vrouwenmantel ‘s ochtends vaak dauw ziet liggen. Dit wordt deels door de luchtvochtigheid en deels door de plant zelf veroorzaakt. in de Middeleeuwen gebruikten de alchemisten deze druppeltjes water om er de Steen der Wijzen mee te (proberen te) vervaardigen, vandaar dat de Latijnse naam voor vrouwenmantel Alchemilla is.

Bloeiperiode: mei-juni
Hoogte: 1200 – 2600 meter

Alpenvrouwenmantel

Alpenvrouwenmantel

Spinnewebhuislook (Joubarbe tomenteuse)

Rotsplanten vind je natuurlijk ook veel in de Alpen. Waar ‘normale’ planten het onder barre omstandigheden opgeven, kan je op de gekste en meest onherbergzame plekken toch nog kleurrijke planten aantreffen, tussen hellingen met rotspuin, op plekken waar de sneeuw ‘s zomers hooguit een beetje weg smelt en tussen spleten in de rotsen. Spinnewebhuislook is te herkennen aan de spinnewebachtige haren op de onderste bladeren. Zie je dat spinnerag niet? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met berghuislook (Joubarbe des montagnes), een soort die er erg op lijkt.

Bloeiperiode: juli-september
Hoogte: 1700-3400 meter

Berghuislook

Berghuislook

Wollegras (Linaigrette)

Normaal een heel saai plantje, maar wollegras of veenpluis kan in de zomer heel spectaculair zijn. Je vindt ze in de Alpen bij drassige gebieden, bijvoorbeeld aan de oever van bergmeertjes of op een natte Alpenweide.

Bloeiperiode: juli-augustus
Hoogte: tot ongeveer 2000 meter

Wollegras

Wollegras

Edelweiss (Pied-de-lion)

Het mag dan een Duitse naam hebben, Edelweiss tref je ook in de Franse Alpen aan. Het wordt in het Frans ook wel pied-de-lion (leeuwenpoot) genoemd, of étoile d’argent (zilverster), of étoile des glaciers (gletsjerster).

Bloeiperiode: juni-augustus
Hoogte: 1270-3000 meter

Edelweiss

Edelweiss

Vrouwenschoentje (Sabot de Vénus)

Het vrouwenschoentje of venusschoentje zul je in de Franse Alpen ook geregeld tegenkomen, als je oplet. Dit is de grootste orchideeënsoort die in Europa van nature voorkomt. Insecten komen in de opvallende gele lip onderaan de bloem terecht en kunnen er door de gladde wanden slechts aan een kant uit, daar krijgen ze stuifmeel op zich dat ze vervolgens op een andere plant weer achterlaten. Je vindt deze plant vooral in het voorgebergte, van bijvoorbeeld de Vercors, Chartreuse, Dévoluy of Bauges.

Bloeiperiode: mei-juli
Hoogte: 300-2000 meter

Vrouwenschoentje

Vrouwenschoentje

Wat vind jij de mooiste alpenbloemen?

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Lees ook:

4 reacties

Stéphanie 7 maart 2018 - 20:34

Wat leuk dat je toelicht waar ze te vinden en wanneer ze bloeien. De gentiaan ken ik, want deze vind je ook in de Vogezen. En de overige bloemen en planten komen mij ook bekend voor. Ik ga over een paar maanden weer naar de Alpen, dan zal ik mijn ogen goed openhouden 🙂

Reply
Martijn
Martijn 12 maart 2018 - 12:42

Dank voor je reactie! Hopelijk zie je dan veel mooie bloemen en planten in de Alpen 🙂

Reply
Milou van Mulken 7 maart 2018 - 20:40

Goed geschreven Martijn! Ik wist niet dat het Vrouwenschoentje de grootste orchideeënsoort is die in Europa van nature voorkomt. Dat is mijn favoriet. Hij doet me altijd aan schelpjespasta denken haha! Kan niet wachten om naar de Franse Alpen terug te keren.

Reply
Martijn
Martijn 12 maart 2018 - 12:38

Dank je! Die orchidee lijkt idd wel wat op de pastaschelpjes ja 🙂

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.