Zeven alpenbloemen en planten die je in de Franse bergen tegen kunt komen

Bergwandelen… dat doe je natuurlijk voor de indrukwekkende uitzichten en de frisse berglucht. Maar tijdens zo’n wandeling in de Franse Alpen kan je niet anders dan ook geregeld om je heen kijken, naar beneden, rechts en links van je, naar de vele bloemen en planten die je onderweg tegenkomt. Want van juni tot augustus staan de bergen in bloei en zie je overal om je heen de kleurrijke en geurrijke bloemen en planten. Ik vind het leuk om steeds meer van die bloemen en planten zelf te kunnen herkennen tijdens het wandelen. Wat zijn nou enkele van de meest bijzondere en opvallende planten? Neem dit lijstje mee op je wandeling en herken de bloem of plant!

Alpenroosje (Rhododendron ferrugineux)

Een van de meest opvallende planten die je in de Franse Alpen tegenkomt is het Alpenroosje, de rhododendron ferrugineum. Je herkent deze aan de rozerode bloemen die in compacte trossen boven de groene bladeren uitkomen.

Bloeiperiode: juni-augustus
Hoogte: 1500-3000 meter

Alpenroosje
Alpenroos

Gentiaan (Gentiane)

Gentianen zijn er in allerlei soorten en maten. Bij sommige mensen zijn ze vooral bekend als ingrediënt van sterkedrank. In de Auvergne wordt gentiaanlikeur van de gele gentiaan bijvoorbeeld veel gedronken. Vorig jaar zag ik bij Samoëns de voorjaarsgentiaan opbloeien, zie de foto hieronder. Ook de gele gentiaan zul je vaak tegenkomen in de Alpen. Deze groeit aan een stengel die tot aan zo’n twee meter hoog kan worden.

Bloeiperiode: afhankelijk van de soort, van maart-augustus
Hoogte: tot ongeveer 2700 meter kun je gentianen tegenkomen

Voorjaarsgentiaan
Voorjaarsgentiaan
Gele gentiaan
Gele gentiaan

Alpenvrouwenmantel (Alchémille des Alpes)

Leuke kleine plantjes vind je genoeg in de Alpen. Zo ook de alpiene versie van de vrouwenmantel. Een zevental blaadjes in een stervorm. Karakteristiek is dat je op de vrouwenmantel ‘s ochtends vaak dauw ziet liggen. Dit wordt deels door de luchtvochtigheid en deels door de plant zelf veroorzaakt. in de Middeleeuwen gebruikten de alchemisten deze druppeltjes water om er de Steen der Wijzen mee te (proberen te) vervaardigen, vandaar dat de Latijnse naam voor vrouwenmantel Alchemilla is.

Bloeiperiode: mei-juni
Hoogte: 1200 – 2600 meter

Alpenvrouwenmantel
Alpenvrouwenmantel

Spinnewebhuislook (Joubarbe tomenteuse)

Rotsplanten vind je natuurlijk ook veel in de Alpen. Waar ‘normale’ planten het onder barre omstandigheden opgeven, kan je op de gekste en meest onherbergzame plekken toch nog kleurrijke planten aantreffen, tussen hellingen met rotspuin, op plekken waar de sneeuw ‘s zomers hooguit een beetje weg smelt en tussen spleten in de rotsen. Spinnewebhuislook is te herkennen aan de spinnewebachtige haren op de onderste bladeren. Zie je dat spinnerag niet? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met berghuislook (Joubarbe des montagnes), een soort die er erg op lijkt.

Bloeiperiode: juli-september
Hoogte: 1700-3400 meter

Berghuislook
Berghuislook

Wollegras (Linaigrette)

Normaal een heel saai plantje, maar wollegras of veenpluis kan in de zomer heel spectaculair zijn. Je vindt ze in de Alpen bij drassige gebieden, bijvoorbeeld aan de oever van bergmeertjes of op een natte Alpenweide.

Bloeiperiode: juli-augustus
Hoogte: tot ongeveer 2000 meter

Wollegras
Wollegras

Edelweiss (Pied-de-lion)

Het mag dan een Duitse naam hebben, Edelweiss tref je ook in de Franse Alpen aan. Het wordt in het Frans ook wel pied-de-lion (leeuwenpoot) genoemd, of étoile d’argent (zilverster), of étoile des glaciers (gletsjerster).

Bloeiperiode: juni-augustus
Hoogte: 1270-3000 meter

Edelweiss
Edelweiss

Vrouwenschoentje (Sabot de Vénus)

Het vrouwenschoentje of venusschoentje zul je in de Franse Alpen ook geregeld tegenkomen, als je oplet. Dit is de grootste orchideeënsoort die in Europa van nature voorkomt. Insecten komen in de opvallende gele lip onderaan de bloem terecht en kunnen er door de gladde wanden slechts aan een kant uit, daar krijgen ze stuifmeel op zich dat ze vervolgens op een andere plant weer achterlaten. Je vindt deze plant vooral in het voorgebergte, van bijvoorbeeld de Vercors, Chartreuse, Dévoluy of Bauges.

Bloeiperiode: mei-juli
Hoogte: 300-2000 meter

Vrouwenschoentje
Vrouwenschoentje

Wat vind jij de mooiste alpenbloemen?

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

6 reacties op Zeven alpenbloemen en planten die je in de Franse bergen tegen kunt komen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.