B

Bistrot de Pays: lekker eten op het platteland

Bistrot de Pays

Frankrijk en lekker eten, die twee zijn haast synoniem met elkaar. Een van de meest iconische Franse eetgelegenheden is de bistro. De eerste bistro’s verschenen in de negentiende eeuw in Parijs, maar inmiddels vind je ze in heel het land. Het eten is er over het algemeen eenvoudig maar goed, met veel oog voor de streek, ingrediënten worden vaak uit de nabije omgeving gehaald. Typische bistrogerechten zijn bijvoorbeeld confit de canard, brandade de morue, hachis parmentier, quiche of uiensoep. Om de leegloop op het platteland tegen te gaan werd er in 1993 een label gecreëerd: Bistrot de Pays.

In kleine dorpen vormen bistro’s en buurtbakkers in veel gevallen nog de laatste strohalm voor het sociale leven. Sinds 1993 is er een organisatie die bistro’s in dorpen van minder dan 2.000 zielen wil ondersteunen, door middel van het label Bistrot de Pays. Zo’n bistro binnenlopen, dat is volgens de organisatie ‘oudjes zien rond een kaartspel, de werklui aan de bar voor een snelle maaltijd, een gezin aan een tafel om moederdag te vieren. iedereen vermengt zich, wat een van de charmes is van zo’n plek.’ Een stukje Frans erfgoed, dat het leven in een dorp samenbindt en behouden moet worden.

De bistro staat idealiter in nauw contact met plaatselijke toeleveranciers. Wijn komt van een domein om de hoek, de kippen van de boer verderop, kaas van de kaasboer in de buurt. Eten bij zo’n Bistrot de Pays helpt dus direct om de plaatselijke economie te versterken.

De afgelopen tijd zijn we regelmatig bij zo’n Bistrot de Pays op een terras beland, zoals bijvoorbeeld in Aizac en in Labeaume in de Ardèche, en Eus in de Pyreneeën. Vooralsnog vind je ze vooral in het zuidoosten van Frankrijk, maar nog steeds worden er jaarlijks zo’n tien tot twintig aan het label toegevoegd, door heel et land heen. Alle adressen vind je op de site van het label.

CategorieënDorpen & Steden
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *