Bistrot de Pays KaizacO
ArdècheAuvergne-Rhône-Alpes

Eten met uitzicht bij ‘Bistrot de Pays’ KaizacO in Aizac

Ik houd ervan om tijdens mijn Frankrijktrips de culinaire specialiteiten van de streek te leren kennen. En onlangs ontdekte ik daarvoor een heel fijne manier: ga eens eten in een Bistrot de Pays! Het concept was nieuw voor mij, maar bestaat toch al ruim 25 jaar. In 7 regio’s en 23 departementen van Frankrijk vind je kleine restaurants die zich aan dit label verbonden hebben. Je bent bij deze restaurants verzekerd van een goede maaltijd tegen schappelijke prijzen, én je ondersteunt door er te eten de plaatselijke economie. Wat wil je nog meer?

Mijn eerste ervaring bij een Bistrot de Pays was afgelopen herfst in de Ardèche. Ik maakte er een rondrit door de bergachtige streek Monts d’Ardèche, en had er voor de lunch afgesproken met Lucie van de toeristische dienst van de Ardèche. Niet voor niets had ze een uniek plekje uitgekozen voor dit etentje: een gezellig lokaal restaurant in het gehucht Aizac, met prachtig terras waarvan je uitzicht hebt op de al eeuwenlang uitgedoofde vulkanen die dit gebied rijk is.

Bistrot de Pays

En zo, op dit mooie plekje, ontdekte ik dus hoe het is om bij zo’n Bistrot de Pays te eten. Het concept werd in 1992 gelanceerd en telt inmiddels ongeveer 200 deelnemende restaurants. Die moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen voordat ze zich Bistrot de Pays mogen noemen. Zo moeten ze gevestigd zijn in een plattelandsgemeente van minder dan 2.000 inwoners, een van de laatste ondernemingen in het dorp zijn, het hele jaar geopend zijn, gebruikmaken van lokale producten en zoveel mogelijk diensten aanbieden die belangrijk zijn voor het dorp. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld de verkoop van kranten en tabak of zelfs een klein kruideniersaanbod. Ook vind je er over het algemeen toeristische informatie en wordt er in zo’n bistrot minstens drie keer per jaar een cultureel evenement georganiseerd.

Een van de plattelandsbistro’s die aan die voorwaarden voldoet is KaizacO in Aizac, dat je bereikt door bij Antraigues-sur-Volane een bergweggetje in te rijden. Het wordt gerund door chefkok Léonor en Andrés, en je kunt er terecht voor een heerlijk culinair dagmenu dat met zorg bereid wordt. Lekker eten, lokale producten, tegen een prima prijs. In deze tijd van het jaar is kastanje één van die specialiteiten, en dus komt die vandaag uiteraard ook terug in het menu, in de vorm van een crème bij het dessert.

Terwijl ik me laat verrassen met de lekkerste gerechten vertelt Lucie me alles over de streek, en de plekjes die ik zeker niet mag missen. Hier, midden tussen de kastanjes en vulkanen, op het terras van KaizacO, is het leven goed. De gelegenheid om even weg te dromen bij het uitzicht en de heerlijke maaltijd, een ideaal rustpuntje tijdens een ontdekkingstocht door dit schitterende deel van de Ardèche.

Meer informatie over Bistrots de Pays vind je op de speciale website van het label. Heb jij wel eens bij een Bistrot de Pays gegeten?

Bistrot de Pays KaizacO
Bistrot de Pays KaizacO
Kastanjebomen genoeg in het dorp Aizac!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant