Étretat

9 bijzondere rotsen en rotsformaties in Frankrijk

Door heel Frankrijk vind je ze: bijzondere rotsen en rotsformaties. Van de kusten op Corsica naar de hoogste toppen van de Pyreneeën, en van zachte zandsteen tot onverwoestbare vulkanische overblijfselen. Hieronder zet ik, in willekeurige volgorde, negen van de meest opvallende rotsen en rotsformaties in Frankrijk voor je op een rijtje.

Pont d’Arc, Ardèche

Deze natuurlijke boogbrug is misschien wel één van de meest gefotografeerde plekjes in de Ardèche. Over de gelijknamige rivier overspant de brug een breedte van 59 meter. Het water heeft de rotsen in de loop van de tijd steeds verder uitgesleten, waardoor er een gat is ontstaan van maar liefst 34 meter breed. De Pont d’Arc is het begin van de Gorges de l’Ardèche en in de zomer een heel populaire bestemming om te zonnen, te zwemmen of te kanoën.

Gorges de la Jonte, Aveyron, Midi-Pyrénées

Frankrijk kent een heleboel prachtige gorges, maar de Gorges de la Jonte is de kloof met de meest bijzondere rotsformaties. Een wandeling leidt je bijvoorbeeld langs de Vase de Sèvres en Vase de Chine: grote rotsen in de vorm van vazen die hoog bovenop de steile kalkwanden balanceren.

Orgues d’Ille-sur-Têt, Pyreneeën

In de oostelijke Pyreneeën vind je dit bijzondere natuurfenomeen van geel zandsteen, in de loop van de tijd uitgesleten door regen en wind. Door de langwerpige, smalle vormen heeft dit natuurgebied de naam ‘Les Orgues‘ gekregen: de orgelpijpen. Je kunt tegen betaling je auto parkeren en rondlopen over de aangelegde wandelpaden tussen de rotsen.

L’Aiguille Percée, Alpen

Deze bijzondere rots staat op 2.778 meter hoogte bij Tignes le Lac in de Franse Alpen. De vertaling van Aiguille Percée is ‘het oog van de naald’, en je hebt niet veel fantasie nodig om te zien waar die naam vandaan komt. Tignes is een populaire wintersportbestemming en het skigebied rondom is verbonden met dat van Val d’Isère. In de zomer kun je L’Aiguille Percée wandelend bereiken.

Roussilon, Vaucluse, Provence

De naam van het dorp Roussilon (‘roux’, rood) verwijst naar de kleur van de aarde rondom dit dorp. De rode wanden en kliffen zijn eigenlijk geen rotsen, maar oude okergroeven. De oker geeft de aarde prachtige kleurschakeringen, van knaloranje tot vlammend rood. Van de 18e tot de 20e eeuw werd hier volop oker gewonnen, als kleurstof voor bijvoorbeeld de textiel- en schilderindustrie. Nu kun je van het gekleurde landschap genieten tijdens Le Sentier des Ocres, een wandeling van 30 of 50 minuten door de groeve. Probeer rond zonsondergang te komen, als het zonlicht de kleuren nog eens extra versterkt.

De kliffen van Étretat, Normandië

De beroemde krijtrotsen voor de kust van Normandië kunnen in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Vanaf de boulevard van Étretat heb je bijvoorbeeld uitzicht op de Falaise d’Aval, met een prachtige boog en vlak daarachter de l’Aiguille, die zeventig meter boven het water uitsteekt.

Cascades du Sautadet, Gard

Iets buiten La Roque-sur-Cèze heeft het water zich in jaren een weg gebaand door de kalkstenen rotsen die zich daar bevinden. Via allerlei geulen en stoomgaten zoekt het water zich hier nog steeds een weg richting de rivier de Céze. De cascades zijn een populaire toeristenbestemming, maar ook gevaarlijk vanwege de gladde rotsen en het snelstromende water. Houd je daarom goed aan de veiligheidsregels als je deze plek bezoekt.

Roche Percée, Pierre-Perthuis, Morvan

De ‘Pont d’Arc van de Morvan’ vind je in het gehucht Pierre-Perthuis. In een bocht van de rivier Cure is een natuurlijke rotsbrug uitgesleten door het water. Het gat in de rots meet zes bij acht meter en is de naamgever van het dorp. Petra-Pertusa (doorboorde rots) werd dit plekje in de Gallo-Romeinse tijd genoemd, en van daaruit is de naam Pierre-Perthuis ontstaan.

Les Calanques de Piana, Corsica

De Calanques de Piana op Corsica zijn een aaneenschakeling van bijzondere rotsformaties, die zowel per auto, per boot of te voet te bewonderen zijn. Met de auto neem je bijvoorbeeld de D81 tussen Piano en Porto. Als je rond zonsondergang gaat, kleuren de rotsen prachtig roze. Deze plek is zo bijzonder dat ze een plekje op de UNESCO Werelderfgoed heeft bemachtigd.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant