Tips voor een stedentrip naar Parijs
Île-de-FranceParijs

Bijzondere bioscopen in Parijs

Een avondje naar de film in Parijs, dat lijkt me leuk om nog eens te doen! Zeker als je ziet wat een mooie bioscopen er in de Franse hoofdstad zijn. In Parijs vind je meer dan driehonderd bioscoopzalen: in grote megacomplexen, maar ook in artistieke filmhuizen. Om je Franse filmavond tot een onvergetelijke ervaring te maken, zet ik in deze blog enkele van de meest bijzondere bioscopen van Parijs voor je op een rij.

Parijs, de stad die bekend staat als de plek waar in 1895 de eerste betaalde publieke vertoning van een film plaatsvond, telt op dit moment meer dan honderd bioscopen. Hoe kies je daaruit de leukste of meest geschikte bioscoop en film? Let bij het uitzoeken van een film onder andere op de vermeldingen v.o. (version originale) of VOSTF (version original sous-titres français). Dit laatste betekent dat de oorspronkelijke film vertoond zal worden met Franse ondertiteling. Gaat het om een Frans nagesynchroniseerde film, dan staat er v.f. (version française) bij de titel. Ten slotte heb je nog VFSTF (version française sous-titres français), dit zijn Franstaliges film met Franse ondertiteling.

Cinéma Gaumont Opéra (côté Capucines) – Opéra

Maar laat je keuze voor een Parijse bioscoop niet alleen afhangen van de gesproken taal, let ook eens op de prachtige architectuur van verschillende bioscopen! Bijvoorbeeld de Cinéma Gaumont Opéra (côte Capucines), de mooiste van de verschillende Gaumont-bioscopen in Parijs.

Bioscoop La Géode – La Villette

Alleen de buitenkant van deze bioscoop is al een voorstelling op zich: de 36 meter brede koepel, opgebouwd uit 6.433 stalen triangels, weerspiegelt dag in dag uit de wisselende wolkenluchten boven Parijs. Binnen in La Géode zijn 400 zitplaatsen en er worden voornamelijk natuurdocumentaires getoond. Door het halfronde scherm van maar liefst 1.000 vierkante meter lijkt het of je hier middenin zit!

Cinéma Louxor, République – Gares de l’Est et du Nord

Deze bijzondere bioscoop is geopend in 1921 en daarmee bijna honderd jaar oud. In de tijd dat Cinéma Louxor werd gebouwd was het publiek gefascineerd door exotische werelden, daarom is deze bioscoop ingericht in art-decostijl geïnspireerd door het oude Egypte. In de grote zaal word je omringd door mozaïeken, Egyptische kunst en hiërogliefen en de naam van de bioscoop is een verwijzing naar de Egyptische stad Luxor. In de bioscoop kun je zowel nieuwe films als klassiekers bekijken, en afsluitend een drankje drinken op het dakterras.

Cinéma en Plein Air – Parc de la Villette

Ben je in juli of augustus in Parijs? Haast je dan zodra de schemering invalt naar Parc de la Villette voor een (gratis!) filmvertoning in de open lucht. Het festival heeft iedere zomer een ander thema, en je kijkt hier van alles: nieuwe Franse en internationale films, maar ook cultfilms uit vroeger tijden. Kleedje mee, wijntje erbij en film kijken maar!

Bioscoop Le Grand Rex – Opéra

Wat een indrukwekkende bioscoop is dit! Le Grand Rex is dan ook de grootste bioscoop van Europa en staat aangemerkt als historisch monument. In la grande salle, die is ingericht in art deco-stijl en meer weg heeft van een groots circus of theater, passen maar liefst 2.702 mensen. Behalve filmvertoningen vinden er ook concerten plaats en je kunt een interactieve tour boeken waarbij je backstage mag rondkijken in deze bijzondere bioscoop.

Cinéma du Panthéon – Quartier Latin

Zoals de naam al doet vermoeden, vind je deze bioscoop naast het Panthéon, in het hart van Quartier Latin. De bioscoop werd gebouwd in 1907 en is daarmee één van de oudste van de stad. Kom hier kijken naar auteursfilms van Arnaud Desplechin, Philippe Garrel of Bruno Podalydes.

Bioscoop La Pagode (gesloten)

Is het een theehuis? Een Japanse tempel? Of toch een bioscoop? La Pagode in Parijs was een combinatie van allemaal, met prachtig versierde zalen en een mystieke theetuin. Helaas werd de bioscoop in november 2015 gesloten. Er wordt gewerkt aan een renovatie en heropening, die uiterlijk 2020 gepland staat.

Tips:
– Ben je geïnteresseerd in Franse films? Bezoek dan ook eens fransefilms.nl.

– Via deze link vind je iedere week een update van de Engelstalige films in Parijs.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant