Bijzonder plekje: grotwoningen van Graufthal bij Eschbourg

Je ziet het wel vaker in Frankrijk, zogenaamde ‘maisons troglodytes’, Frans voor woonhuizen die grotendeels in de rotsen zijn gebouwd. De grotwoningen van het gehucht Graufthal nabij Eschbourg in de Noordelijke Vogezen zijn wel bijzonder pittoresk. Tegelijk is het amper voor te stellen dat het eind jaren ’50 nog bewoond was.

We waren in de late herfst in La Petite-Pierre en eigenlijk zouden de Maisons des Rochers de rest van het winterseizoen gesloten zijn. Maar toen we er op een zondagochtend langs reden, besloten we wel even te stoppen om de bijzondere woningen tenminste op de foto te zetten. Toen we bij het kantoortje met bezoekersinformatie kwamen, bleek er toch iemand te zijn. ‘Ik woon in Eschbourg en zag nog veel toeristen voorbij komen, dus ik dacht, laat ik de zaak maar opendoen. En niet voor niks, want jullie zijn al de tweede vandaag.’, aldus de beheerster. En even later zien we nog twee vakantiegangers nieuwsgierig de trappen oplopen.

Gewapend met een A4-tje met wat informatie over de huizen lopen we naar de rotswoningen toe. Het is de bedoeling dat je het bezoek begint vanaf de oostkant van de rotsen en dan zo terugloopt. Er zijn in totaal drie huisjes te bezichtigen. Aan het uiteinde is zelfs nog een klein tuintje waar de bewoners hun groenten verbouwden.

Geschiedenis

Volgens archeologen, die er aan het eind van de negentiende eeuw onderzoek deden, zijn er aanwijzingen dat de plek tegen en onder de overhangende rotsen in de middeleeuwen voor het eerst gebruikt werd. Maar toen nog als eenvoudige opslagruimte, met houten wanden. In de zeventiende eeuw zouden er voor het eerst mensen hier wonen en in de achttiende eeuw werden het volwaardige huizen. Een van de deuren van de huidige bebouwing wordt gedateerd op 1760.

In de twintigste eeuw boden de huisjes onderdak aan drie families, de familie Weber, Wagner en Ottermann. De familie Wagner vertrok het eerste naar ruimere huizen. In 1931 stortte vervolgens de eerste etage van het huis van de familie Weber in en de eigenaresse overleed niet lang daarna. De gezusters Ottermann waren de laatste bewoners. Madeleine overleed in 1947, haar zus Catherine leefde nog elf jaar langer op dezelfde plek. Ze ontving geregeld toeristen die ook toen al kwamen kijken naar deze bijzondere woonruimtes.

Het is leuk om door de oude huisjes heen te lopen en je een voorstelling te maken van hoe het leven er hier aan toe ging. Je krijgt een vrij goed beeld, omdat er nog allerlei min of meer originele onderdelen, meubilair en accessoires zijn te zien. In het laatste huisje is bovendien een kleine tentoonstelling over grotwoningen in het algemeen.

Graufthal

Het duurt ongeveer een half uur om de bijzondere woningen te bekijken. Maar daarna is het ook een goed idee om nog even door Graufthal heen te lopen. Er is onder andere een oude protestantse kerk te zien. Deze werd in 1679 gebouwd als katholieke kerk, met de stenen van een oud klooster dat hier vlak naast stond. Het sobere, verstilde kerkje is tegenwoordig dus protestants, aan de overkant van de weg staat de nieuwe katholieke kerk. Loop ook even naar de zijkant van de protestantse kerk, daar zie je de fundamenten liggen van het oude klooster.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.