Gouffre de l'Oeil Doux
AudeOccitanie

Bijzonder natuurfenomeen in de Aude: Gouffre de l’Oeil Doux

Een rond gat van tientallen meters diep en breed, een enorme krater, midden tussen het typische garrigue-landschap met zijn dennenbomen en laag struikgewas. In het hart van het massief de la Clape, aan de kust voor Narbonne, vind je een bijzonder natuurfenomeen: de Gouffre de l’Oeil Doux. Gevuld met smaragdgroen water, afkomstig van het riviertje de Clape én de zee.

Want diep onder het water van de Gouffre ligt een smalle verbinding met de zee, ruim een kilometer verderop. Anders dan je misschien zou vermoeden, is de Gouffre geen echte krater van een vulkaan of meteoriet. Het gaat hier om een Gouffre zoals je die ook in het kalklandschap elders in Frankrijk tegenkomt, bijvoorbeeld de Gouffre de Padirac in de Dordogne- en Lotstreek. Een enorm zinkgat, gevormd toen het plafond van een onderaardse ruimte ingestort is.

Je bereikt de Gouffre de l’Oeil Doux vanaf een parkeerplaats aan de weg tussen Fleury en Saint-Pierre la Mer. Vanaf deze parkeerplaats lopen diverse wandelingen die je door het Massif de la Clape voeren. Het meest direct pad naar de Gouffre loopt vanaf de parkeerplaats oostwaarts. Na een meter of vijfhonderd kom je bovenaan de Gouffre uit. Vanaf hier heb je ook een weids uitzicht op de Middellandse Zee. Wanneer je vervolgens om de Gouffre heen loopt daal je langzaam af en kom je uit aan de noordkant, beneden bij het meertje. Ondanks dat het hier verboden is om te zwemmen, zijn er toch elke dag wel mensen die het erop wagen. Dat dit niet zonder risico’s is bewijst het feit dat ook bijna jaarlijks hier wel iemand om het leven komt. Beter niet uitproberen dus, hoe spectaculair het springen van de rotsen er ook uit ziet.

Je wandelt door een vrij droog landschap over een makkelijk begaanbaar pad, en de terugweg voert door een klein bos. Vogelliefhebbers kunnen hier aan hun trekken komen, want er zijn hier meer dan tweehonderd verschillende soorten geteld. In totaal kun je voor de wandeling van en naar de Gouffre door het Massif de la Clape het beste zo’n 1 tot 2 uur uittrekken.

Gouffre de l
Gouffre de l
Gouffre de l
Gouffre de l
Gouffre de l
Gouffre de l

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant