B

Bijzonder kerkje op Corsica: San Michele de Murato

Kerkje op Corsica

Wanneer je op Corsica zomaar wat aan het rondrijden bent, kun je de mooiste dingen tegenkomen. Zo reden we van Saint-Florent aan de noordkust terug naar het midden van het eiland, waar het vakantiehuisje stond. Toen we een van de vele bochtjes op de D5 omsloegen stonden we plotseling oog in oog met een bijzonder fraaie kerk, opgebouwd uit prachtige tweekleurige stenen, gelegen op een lichte verhoging in het landschap.

Als je wel eens in Toscane geweest bent, en met name in Pisa, dan zou de Église San Michele de Murato herkenning kunnen opleveren. Dit kerkje werd namelijk gebouwd in de twaalfde en dertiende eeuw, toen Pisa het bewind over Corsica voerde. Het gebruik van stenen met twee verschillende kleuren is bijvoorbeeld typisch voor de Toscaanse bouwstijl uit die tijd.

Het kerkje is simpel van opbouw, met een schip zonder zijbeuken met een halfronde koorafsluiting aan het einde. Wat met name opvalt aan het gebouw zijn de beeldhouwwerken aan de buitenkant, soms wat primitief van stijl, maar tegelijk gedetailleerder dan in de meeste andere Corsicaanse kerkjes uit die tijd. Ze stellen onder meer dieren voor. Met name aan de buitenkant bij de kraagstenen bovenaan, boven de vensters en aan de voorkant boven het portaal. En binnen, aan het einde van de kerkzaal, vind je nog resten van een eeuwenoud fresco. Dit schilderwerk dateert uit 1370, en toont de aankondiging van de geboorte van Christus. In de negentiende eeuw werd de kerktoren een stukje verhoogd, waarbij helaas andere stenen zijn gebruikt, wat een kleine stijlbreuk oplevert en de verhoudingen van het gebouw een beetje heeft aangetast.

Het kerkje van San Michele de Murato is een leuke tussenstop op een rondrit over het eiland. Je hebt er fijne picknickplekjes en mooi uitzicht over de omgeving. Heb je nog wat meer tijd, dan loont het ook om het verderop gelegen plaatsje Murato te ontdekken. De kerk is in het hoogseizoen over het algemeen geopend. Vind je de deur gesloten, dan kun je bij het gemeentehuis om de sleutel vragen om het gebouw te bezichtigen.

San Michele de Murato

CategorieënCorsica Haute-Corse

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *