Bijzonder kerkje op Corsica: San Michele de Murato

Wanneer je op Corsica zomaar wat aan het rondrijden bent, kun je de mooiste dingen tegenkomen. Zo reden we van Saint-Florent aan de noordkust terug naar het midden van het eiland, waar het vakantiehuisje stond. Toen we een van de vele bochtjes op de D5 omsloegen stonden we plotseling oog in oog met een bijzonder fraaie kerk, opgebouwd uit prachtige tweekleurige stenen, gelegen op een lichte verhoging in het landschap.

Als je wel eens in Toscane geweest bent, en met name in Pisa, dan zou de Église San Michele de Murato herkenning kunnen opleveren. Dit kerkje werd namelijk gebouwd in de twaalfde en dertiende eeuw, toen Pisa het bewind over Corsica voerde. Het gebruik van stenen met twee verschillende kleuren is bijvoorbeeld typisch voor de Toscaanse bouwstijl uit die tijd.

Het kerkje is simpel van opbouw, met een schip zonder zijbeuken met een halfronde koorafsluiting aan het einde. Wat met name opvalt aan het gebouw zijn de beeldhouwwerken aan de buitenkant, soms wat primitief van stijl, maar tegelijk gedetailleerder dan in de meeste andere Corsicaanse kerkjes uit die tijd. Ze stellen onder meer dieren voor. Met name aan de buitenkant bij de kraagstenen bovenaan, boven de vensters en aan de voorkant boven het portaal. En binnen, aan het einde van de kerkzaal, vind je nog resten van een eeuwenoud fresco. Dit schilderwerk dateert uit 1370, en toont de aankondiging van de geboorte van Christus. In de negentiende eeuw werd de kerktoren een stukje verhoogd, waarbij helaas andere stenen zijn gebruikt, wat een kleine stijlbreuk oplevert en de verhoudingen van het gebouw een beetje heeft aangetast.

Het kerkje van San Michele de Murato is een leuke tussenstop op een rondrit over het eiland. Je hebt er fijne picknickplekjes en mooi uitzicht over de omgeving. Heb je nog wat meer tijd, dan loont het ook om het verderop gelegen plaatsje Murato te ontdekken. De kerk is in het hoogseizoen over het algemeen geopend. Vind je de deur gesloten, dan kun je bij het gemeentehuis om de sleutel vragen om het gebouw te bezichtigen.

San Michele de Murato

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Bladeren

Bonjour,

 
Wat leuk dat je onze website bezoekt! Een handig startpunt is deze overzichtskaart. Wist je trouwens dat we ook mooie boeken over Frankrijk maken? In Frankrijk Puur Roadtrips vind je prachtige routes voor met de auto, camper of motor. En houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou. Onze reisgidsen helpen je op weg naar specifieke bestemmingen.

Gratis ebook

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en download ons ebook met 10 bijzondere roadtrips in Frankrijk ter waarde van € 7,50 helemaal gratis.

Laat deze pop-up niet meer zien