Bijzonder kerkje op Corsica: San Michele de Murato

Wanneer je op Corsica zomaar wat aan het rondrijden bent, kun je de mooiste dingen tegenkomen. Zo reden we vanSaint-Florentaan de noordkust terug naar het midden van het eiland, waar het vakantiehuisje stond. Toen we een van de vele bochtjes op de D5 omsloegen stonden we plotseling oog in oog met een bijzonder fraaie kerk, opgebouwd uit prachtige tweekleurige stenen, gelegen op een lichte verhoging in het landschap.

Als je wel eens in Toscane geweest bent, en met name in Pisa, dan zou de Église San Michele de Murato herkenning kunnen opleveren. Dit kerkje werd namelijk gebouwd in de twaalfde en dertiende eeuw, toen Pisa het bewind over Corsica voerde. Het gebruik van stenen met twee verschillende kleuren is bijvoorbeeld typisch voor de Toscaanse bouwstijl uit die tijd.

Het kerkje is simpel van opbouw, met een schip zonder zijbeuken met een halfronde koorafsluiting aan het einde. Wat met name opvalt aan het gebouw zijn de beeldhouwwerken aan de buitenkant, soms wat primitief van stijl, maar tegelijk gedetailleerder dan in de meeste andere Corsicaanse kerkjes uit die tijd. Ze stellen onder meer dieren voor. Met name aan de buitenkant bij de kraagstenen bovenaan, boven de vensters en aan de voorkant boven het portaal. En binnen, aan het einde van de kerkzaal, vind je nog resten van een eeuwenoud fresco. Dit schilderwerk dateert uit 1370, en toont de aankondiging van de geboorte van Christus. In de negentiende eeuw werd de kerktoren een stukje verhoogd, waarbij helaas andere stenen zijn gebruikt, wat een kleine stijlbreuk oplevert en de verhoudingen van het gebouw een beetje heeft aangetast.

Het kerkje van San Michele de Murato is een leuke tussenstop op een rondrit over het eiland. Je hebt er fijne picknickplekjes en mooi uitzicht over de omgeving. Heb je nog wat meer tijd, dan loont het ook om het verderop gelegen plaatsje Murato te ontdekken. De kerk is in het hoogseizoen over het algemeen geopend. Vind je de deur gesloten, dan kun je bij het gemeentehuis om de sleutel vragen om het gebouw te bezichtigen.

San Michele de Murato

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • -20% korting
  20,00 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur