B

Bijzonder kerkje: Notre Dame de la Vie bij Saint-Martin-de-Belleville

Ben je een liefhebber van bijzondere kerken en kapelletjes? Dan kun je niet om de zeventiende eeuwse kapel Notre Dame de la Vie heen, die op een steenworp afstand van het dorp Saint-Martin-de-Belleville staat. Het heeft zowel een prachtige architectuur als een indrukwekkend en kleurrijk interieur.

Ooit, al in de tijd van de Kelten, was er op deze locatie een gewijde plaats. Uit die tijd dateert ook een bijzonder beeldje van een godin, dat naast een waterbron stond en in de loop der tijd verchristelijkt werd naar Maria, de moeder van Jezus. Vandaag de dag is dit beeld er nog steeds, maar het is niet meer te bezichtigen, omdat het is weggewerkt in de zijvleugel van de kerk. Het fonteintje naast de kerk is nu bevestigd aan een soort moderne reproductie.

De kapel is op een plateau in de berghelling gebouwd in de vorm van een Grieks kruis met een koepeldak, en is een toonbeeld van de barokke bouwkunst. Het bezit tal van prachtige muurschilderingen, indrukwekkende altaarstukken (waarvan een de oudste van de streek is), en her en der hangen allerlei schilderijen.

De kapel Notre Dame de la Vie, die van 2012 tot 2015 flink werd gerestaureerd, is dagelijks geopend van 9 uur tot 17 uur. Vergeet als je er bent niet om binnen even op het lichtknopje te drukken, zodat het mooie interieur verlicht wordt en je het nog beter kunt bewonderen.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *