Bier van Brasserie du Mont-Blanc
Auvergne-Rhône-AlpesHaute-Savoie

Aanrader: bier van de Mont-Blanc

De Alpen, van oudsher een gebied waar veel bier werd gemaakt. Wellicht omdat wijnranken er wat minder goed gedijen en ze toch iets wilden drinken, of omdat het werk er zwaarder en de dorst dus groter was en bier nou eenmaal een betere dorstlesser is dan wijn. Vroeger waren er bijvoorbeeld alleen in de vallei van Chamonix al zo’n tien bierbrouwers. De laatste jaren is het alpenbier ook in Frankrijk weer in opkomst. De Brasserie du Mont-Blanc is een brouwerij die daaraan een grote steen bijdraagt. Onlangs was ik enkele dagen in het bergstadje Samoëns, en daar maakte ik voor het eerst kennis met het smaakvolle bier van deze brouwerij.

De Brasserie du Mont-Blanc kent een lange geschiedenis, die teruggaat tot in de negentiende eeuw. Na een sluiting van ruim 30 jaar heropende de jonge Savoyaard Sylvain Chiron de brouwerij opnieuw, en onder zijn leiding bloeide het bedrijf op. De bieren van deze brouwer worden inmiddels in 22 landen verkocht en hebben diverse prijzen gewonnen.

Bier van de gletsjers

De Brasserie du Mont-Blanc heeft dan ook een bijzonder verhaal te vertellen. De brouwer leerde het vak in bierland België, bij de trappisten, en bracht zijn opgedane kennis in Frankrijk in de praktijk. Tijdens een wandeling onder de Mont Blanc ontdekte hij een bron, de source de l’Enchapleuze op 2074 meter hoogte, en hij besloot dat dit de basis moest worden van zijn bier. Bier dat dus rechtstreeks van de gletsjers van de Mont Blanc komt.

Het grootste deel van de productie van de brouwerij bestaat uit een drietal bieren, donker, blond en witbier. Daarnaast maakt de brouwerij nog enkele bijzondere bieren en een seizoensbier. Ik proefde zelf het witbier, en dat smaakte heerlijk op de warme dag die het was. Een fris en helder bier, een uitstekende dorstlesser en ideaal voor op een zomers terrasje. Dus ben je tijdens je vakantie in de buurt van de de Mont Blanc, dan mag een biertje van de Brasserie du Mont-Blanc zeker niet ontbreken!

Foto: Brasserie du Mont-Blanc

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant