E

Een bezoek aan de Grotte de la Luire bij kaarslicht

Als wij een grot bezoeken, kunnen we ons door elektrisch licht vergapen aan de gangenstelsels en meestal gaat er een gids mee, om ons de uitgang weer te wijzen. Maar hoe was dit voor de speleologen die deze grotten ontdekten? Vaak doken zij met een kaars of een fakkel de duisternis in, op zoek naar het onbekende. In de Grotte de la Luire, in de Vercors, kun je bij kaarslicht in de voetsporen treden van de eerste onderzoekers. 

Het is hoogzomer als wij de Grotte de la Luire bezoeken en toch zijn er maar drie andere mensen die meegaan met de rondleiding. Het is alleen mogelijk om de grot onder begeleiding van een gids te betreden. Voordat we naar binnen gaan, rollen we van bijenwas allemaal onze eigen kaars en gewapend met een lantaarn treden we de grot binnen.

Gevaar en verzet

Al voordat we onze kaars hebben gemaakt en naar binnen zijn gegaan, hebben we de eerste interessante verhalen over de grot gehoord. Het gebied rondom de grot werd vroeger geteisterd door overstromingen. Bewoners van het gebied dachten dat er een nimf woonde, die bij tijd en wijle een kolkende rivier naar het dal stuurde. Een tekening bij de ingang van de grot herinnert aan deze legende. Maar dat is niet het enige bijzondere aan dit voorportaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier zes dagen een hospitaal van het verzet gevestigd, tot de Duitsers het ontdekten en een bloedbad aanrichtten. In het Mémorial de la Résistance in Vassieux-en-Vercors kom je hier alles over te weten.

Mysteriën

Als we in de eerste zaal zijn, lopen we naar een rotsblok waar druppels vanuit het plafond een natuurlijke schaal met water hebben laten ontstaan. Oscar Decombaz, de ontdekker van de grot, dacht dat het water uit de schaal omhoog kwam en dat dit de overstromingen in het dal veroorzaakte. Hij had geen gelijk, maar het water komt wel vanuit de grot omhoog, uit een enorme put achterin. Wij, als bezoekers, kijken alleen even over de rand van de put, maar onderzoekers zijn bezig om het enorme achterliggende gangenstelsel in kaart te brengen.

De eerste speleologen die in deze put afdaalden, kwamen tot een diepte van tweehonderd meter, maar hij bleek nog veel omvangrijker. Inmiddels hebben onderzoekers een diepte van 483 meter bereikt en is er meer dan zesenvijftig kilometer van het ondergrondse gangenstelsel bekend. Veel blijft een mysterie: hoe kan het dat dit enorme doolhof het ene moment helemaal droog staat, maar in een aantal uren tot aan de rand van de put gevuld kan zijn? Vanuit het bovenliggende plateau sijpelt regen- en smeltwater door tot in deze gangen, maar de details zijn ook bij de moderne onderzoekers niet bekend. In de gangenstelsels hangen inmiddels sensoren waarmee de onderzoekers overstromingen op tijd kunnen voorspellen, dus we hoeven niet bang te zijn voor plotselinge natte voeten.

En er was licht

Om ons een goed beeld te geven van de duizelingwekkende diepte van de put, doet de gids uiteindelijk even het licht aan. Daarna krijgen we ook nog een lichtvoorstelling te zien, waardoor de omvang van de grot pas echt duidelijk wordt. We spelen dus een klein beetje vals ten opzichte van de eerste avonturiers, maar dit bezoek maakt wel duidelijk hoe lastig het moet zijn geweest om met alleen een kaars of fakkel deze grot aan het licht te brengen.

Praktische informatie

  • Adres: Le Passage, 26420 Saint-Agnan-en-Vercors, een zijweggetje van de D518 tussen Saint-Agnan-en-Vercors en de Col de Rousset
  • Toegang: Half maart tot begin november
  • Kosten en actuele openingstijden: Website Grotte de la Luire

CategorieënVercors

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Marita

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid.

  1. Piet faassen says:

    De vercors hebben mijn vrouw en vrienden van ons als mee de mooiste plekken van Frankrijk gevonden ,en lekker rustig, we hebben alle cols met onze raesfiets beklommen ,en veel reclame gemaakt .mijn vrouw en ik zijn 40 jaar in Frankrijk op vakantie geweest ,dus jullie uitgavenpatroon is presies iets voor ons ,ondertussen ,zoeken we campings dichter bij in Frankrijk iVM 80 jarige leeftijd misschien weten jullie iets voor ons??

  2. Marita says:

    Wij zijn ook helemaal fan van de Vercors! Er is zoveel te doen, maar het is inderdaad heel rustig. Jammer dat jullie niet meer zo ver weg kunnen, maar dichterbij is vast ook veel moois te vinden. Wij hebben vorig jaar in de Vogezen gekampeerd, ook veel natuur en rotsachtig, en uitzichten op de Alpen. Is dat misschien iets voor jullie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *