Een bezoek aan de Grotte de la Luire bij kaarslicht

Als wij een grot bezoeken, kunnen we ons door elektrisch licht vergapen aan de gangenstelsels en meestal gaat er een gids mee, om ons de uitgang weer te wijzen. Maar hoe was dit voor de speleologen die deze grotten ontdekten? Vaak doken zij met een kaars of een fakkel de duisternis in, op zoek naar het onbekende. In de Grotte de la Luire, in de Vercors, kun je bij kaarslicht in de voetsporen treden van de eerste onderzoekers. 

Het is hoogzomer als wij de Grotte de la Luire bezoeken en toch zijn er maar drie andere mensen die meegaan met de rondleiding. Het is alleen mogelijk om de grot onder begeleiding van een gids te betreden. Voordat we naar binnen gaan, rollen we van bijenwas allemaal onze eigen kaars en gewapend met een lantaarn treden we de grot binnen.

Gevaar en verzet

Al voordat we onze kaars hebben gemaakt en naar binnen zijn gegaan, hebben we de eerste interessante verhalen over de grot gehoord. Het gebied rondom de grot werd vroeger geteisterd door overstromingen. Bewoners van het gebied dachten dat er een nimf woonde, die bij tijd en wijle een kolkende rivier naar het dal stuurde. Een tekening bij de ingang van de grot herinnert aan deze legende. Maar dat is niet het enige bijzondere aan dit voorportaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier zes dagen een hospitaal van het verzet gevestigd, tot de Duitsers het ontdekten en een bloedbad aanrichtten. In het Mémorial de la Résistance in Vassieux-en-Vercors kom je hier alles over te weten.

Mysteriën

Als we in de eerste zaal zijn, lopen we naar een rotsblok waar druppels vanuit het plafond een natuurlijke schaal met water hebben laten ontstaan. Oscar Decombaz, de ontdekker van de grot, dacht dat het water uit de schaal omhoog kwam en dat dit de overstromingen in het dal veroorzaakte. Hij had geen gelijk, maar het water komt wel vanuit de grot omhoog, uit een enorme put achterin. Wij, als bezoekers, kijken alleen even over de rand van de put, maar onderzoekers zijn bezig om het enorme achterliggende gangenstelsel in kaart te brengen.

De eerste speleologen die in deze put afdaalden, kwamen tot een diepte van tweehonderd meter, maar hij bleek nog veel omvangrijker. Inmiddels hebben onderzoekers een diepte van 483 meter bereikt en is er meer dan zesenvijftig kilometer van het ondergrondse gangenstelsel bekend. Veel blijft een mysterie: hoe kan het dat dit enorme doolhof het ene moment helemaal droog staat, maar in een aantal uren tot aan de rand van de put gevuld kan zijn? Vanuit het bovenliggende plateau sijpelt regen- en smeltwater door tot in deze gangen, maar de details zijn ook bij de moderne onderzoekers niet bekend. In de gangenstelsels hangen inmiddels sensoren waarmee de onderzoekers overstromingen op tijd kunnen voorspellen, dus we hoeven niet bang te zijn voor plotselinge natte voeten.

En er was licht

Om ons een goed beeld te geven van de duizelingwekkende diepte van de put, doet de gids uiteindelijk even het licht aan. Daarna krijgen we ook nog een lichtvoorstelling te zien, waardoor de omvang van de grot pas echt duidelijk wordt. We spelen dus een klein beetje vals ten opzichte van de eerste avonturiers, maar dit bezoek maakt wel duidelijk hoe lastig het moet zijn geweest om met alleen een kaars of fakkel deze grot aan het licht te brengen.

Praktische informatie

 • Adres: Le Passage, 26420 Saint-Agnan-en-Vercors, een zijweggetje van de D518 tussen Saint-Agnan-en-Vercors en de Col de Rousset
 • Toegang: Half maart tot begin november
 • Kosten en actuele openingstijden: Website Grotte de la Luire

Locatie:

Marita
Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

3 reacties op Een bezoek aan de Grotte de la Luire bij kaarslicht

 • De vercors hebben mijn vrouw en vrienden van ons als mee de mooiste plekken van Frankrijk gevonden ,en lekker rustig, we hebben alle cols met onze raesfiets beklommen ,en veel reclame gemaakt .mijn vrouw en ik zijn 40 jaar in Frankrijk op vakantie geweest ,dus jullie uitgavenpatroon is presies iets voor ons ,ondertussen ,zoeken we campings dichter bij in Frankrijk iVM 80 jarige leeftijd misschien weten jullie iets voor ons??

 • Wij zijn ook helemaal fan van de Vercors! Er is zoveel te doen, maar het is inderdaad heel rustig. Jammer dat jullie niet meer zo ver weg kunnen, maar dichterbij is vast ook veel moois te vinden. Wij hebben vorig jaar in de Vogezen gekampeerd, ook veel natuur en rotsachtig, en uitzichten op de Alpen. Is dat misschien iets voor jullie?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.