Uitzicht op de Gorges vanaf Rougon
Alpes-de-Haute-ProvenceProvence-Alpes-Côte-d'AzurVar

Bezoek de dorpjes rondom de Gorges du Verdon

Het is verleidelijk om tijdens een autorit rondom de Gorges du Verdon alleen oog te hebben voor de spectaculaire natuur. Vergeet echter niet om ook de dorpjes rondom de kloof te bezoeken, anders mis je een boel moois! In deze blog vind je, in volgorde van ligging, de dorpjes rondom de Gorges du Verdon. Stuk voor stuk een bezoek waard!

Streektips

Wil je ook de dorpjes rond de Gorges du Verdon ontdekken? Dan heb je misschien wat aan deze tips!

Trigance (zuidoever)

Vanuit de verre omgeving kun je Trigance zien liggen. Blikvanger van dit kleine, rustige dorp is een middeleeuwse burcht, die inmiddels dienst doet als hotel en restaurant. Vanuit de burcht heb je een weids uitzicht over de Vallée du Jabron en de omringende bergen. Het dorp moet het vooral van het uitzicht hebben, qua horeca en winkels is hier verder niet veel te vinden.

Trigance
Trigance

Aiguines (zuidoever)

Bijna aan het einde van de rondrit over de zuidelijke oever ligt het dorp Aiguines, met een paar honderd inwoners. Blikvangers zijn het kleine Château d’Aiguines met zijn prachtige gekleurde daken en op de achtergrond het Lac de Sainte-Croix. Rijdt een klein stukje omhoog naar de Chapelle Saint-Pierre voor een oriëntatietafel met uitzicht op het meer en het plateau van Valensole.

Aiguines
Aiguines

Les Salles sur Verdon (zuidoever)

Toen in 1973 het stuwmeer Lac du Sainte-Croix werd gecreëerd, verdween Les Salles sur Verdon onder water. Om het dorp te redden werd het in zijn geheel verplaatst naar 400 meter verderop. Dakpannen, deuren, de klokkentoren en fontein zijn hergebruikt om het dorp te herbouwen. Nu ligt het aan de oever van het meer en kun je er zwemmen en watersporten.

Moustiers-Sainte-Marie (noordoever)

Van alle dorpen rondom de Gorges du Verdon is Moustiers-Sainte-Marie het grootste en zonder twijfel ook het mooiste. Het dorp is bekend om het wit geglazuurde aardewerk dat hier al eeuwen wordt geproduceerd. Maar ook de oude, typisch Provençaalse huizen en de spectaculaire ligging tegen de rotsen geven dit dorp de titel ‘Parel van de Verdon’. Lees hier de blog over Moustiers-Sainte-Marie.

Moustiers-Sainte-Marie
Moustiers-Sainte-Marie

La Palud-sur-Verdon (noordoever)

Dit kleine dorpje aan de noordoever is het centrum van diverse bergsporten in de kloof, zoals klimmen, wandelen en fietsen. Midden in het dorp vind je een 18e eeuws kasteel, dat nu dienst doet als het eco-museum Maison des Gorges du Verdon. Je vindt hier interessante informatie over de flora en fauna van de kloof. Wil je die liever in het echt zien? Neem van vanuit La Palud-sur-Verdon de D23, beter bekend als de Route du Crêtes. Deze rondrit biedt je de meest spectaculaire uitzichten over de Gorges du Verdon!

Rougon (noordoever)

Vlak onder Rougon vind je een van de meest toeristische punten van de Gorges du Verdon: Point Sublime. Er zijn echter niet veel mensen die de kronkelende weg omhoog nemen, naar het dorpje met slechts 104 inwoners. Een bezoek aan Rougon levert je nog meer mooie uitzichten op de Gorges du Verdon op, bijvoorbeeld vanaf het talud van de parkeerplaats of vanaf de rots die boven het dorp uittorent. De klim naar de middeleeuwse kasteelruïnes bovenop de rots is alleen voor waaghalzen, want het vergt wat klauterwerk om boven te komen. Weer terug in het dorp kun je je bezoek aan Rougon afsluiten met een crêpe of drankje bij La Crêperie Le Mur d’Abeilles, met prachtig uitzicht op de Gorges du Verdon en de rest van de omgeving.

Rougon
Rougon
Rougon
Uitzicht bij Rougon

Naast deze dorpjes heb je nog enkele gehuchtjes rondom de Gorges du Verdon, zoals Soleils, Chasteuil en Villars-Brandis. En ten oosten van de gorges vind je Castellane, dat met ruim 1500 inwoners eerder een stadje genoemd mag worden. Meer over Castellane lees je in deze blog.

Meer lezen over de Gorges du Verdon? Download dan mijn ebook Reisgids Gorges du Verdon. De ideale voorbereiding voor je vakantie in dit gebied!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant