gorges-ardeche
ArdècheAuvergne-Rhône-Alpes

Mijn tips voor bezienswaardigheden en wat te doen in de Ardèche

Naast de Dordogne, Provence, Alpen en Normandië is de Ardèche een van de meest bezochte streken van het land. Dat de Ardèche zo populair is om vakantie te vieren is niet zo gek. Je hebt er tientallen schilderachtige dorpjes en mooie natuur. Van uitgestrekte grillige vlaktes tot diepe rivierkloven, van glooiende heuvels tot rotsachtig gebergte. Ik bracht er in 2018 een weekje door en laat je in deze blog mijn aanraders zien. Wat vond ik de hoogtepunten die je niet mag missen?

Wandelen

Een van mijn favoriete activiteiten in Frankrijk is wandelen. Dat vind ik overal leuk om te doen, aan de kust en op het vlakke platteland, maar het wordt natuurlijk leuker als er ook wat uitdaging in het landschap zit, in de vorm van hoogteverschil, rotsen en steile paadjes. En dat is er in de Ardèche genoeg te vinden. Zo wandelde ik er door het bos ‘Bois de Païolive‘ langs diepe rivierkloven, zocht ik de hoogte op bij de Rocher d’Abraham in de Monts d’Ardèche en verbaasde ik me over de vreemd gevormde bultjes in het landschap in het noorden van de streek, waar je nog oude vulkaantoppen aantreft. Ook klom ik nog een mooi uitzichtpunt aan de rand van de Ardèche, waar je met mooi weer heel mooi over het dal van de Rhône tot aan de Alpen kunt kijken, de Dent de Rez. En vind je watervallen leuk? In de Ardèche zijn ook een aantal mooie wandelingen te maken naar watervallen toe.

Houd je van nog iets meer avontuur? Dan mag ook de bijzondere via ferrata bij Thueyts niet ontbreken!

Musea en grotten

In de Ardèche vind je veel verschillende leuke musea. Grote én hele kleine, bijvoorbeeld tentoonstellingen in de vele eeuwenoude kastelen in de streek. Ik zelf bracht een bezoek aan het MuséAl, bij het dorpje Alba-la-Romaine. Hier ontdek je de Romeinse wortels van de streek en loop je tussen de overblijfselen van Romeinse gebouwen. Daarnaast bekeek ik de prehistorische wortels van de Ardèche in de Grotte Chauvet 2 Ardèche, de gigantische en levensecht nagemaakte grot met prehistorische rotstekeningen. In de streek vind je nog meer grotten die je kunt bezoeken, waarvan sommigen ook met rotsschilderingen en anderen met indrukwekkende natuurlijke vormen in het gesteente.

Gorges de l’Ardèche

Niet te missen hoogtepunt is de rivierkloof die in het zuiden door het landschap loopt, de Gorges de l’Ardèche. In 2016 was ik bij de Gorges du Verdon, en hoewel die in de Ardèche niet zo spectaculair was als die laatste, vond ik de uitzichten langs de kloof toch ook erg indrukwekkend. Het beste verken je de Gorges de l’Ardèche door een rit te maken door en langs de rivierkloof. Je begint dan ofwel aan de oostkant bij Aiguèze ofwel bij Vallon-Pont-d’Arc in het westen en rijdt vervolgens over een bochtig weggetje langs tal van uitzichtpunten. Op mijn verlanglijstje staat nog om een wandeling langs of bij de kloof te maken, want dat schijnt ook een mooie manier te zijn om het landschap te verkennen. Aan de zuidkant loopt namelijk geen weg, maar vind je een uitgestrekt natuurgebied. Ook leuk om te doen lijkt me een boottochtje over de Ardèche, waarbij je het landschap vanaf het water kunt bewonderen.

Uit eten gaan

De Ardèche is rijk aan culinaire specialiteiten. Bijvoorbeeld met kastanje als ingrediënt. In de Ardèche zie je namelijk veel kastanjebomen. Om die kant van de streek te leren kenen kun je het beste gaan eten bij een van de vele leuke restaurantjes. Bijvoorbeeld bij een Bistrot de Pays, zoals ik in Aizac deed. Net zo memorabel was een diner in een heus sterrenrestaurant. We aten tijdens ons verblijf in de buurt van Vals-les-Bains namelijk bij Le Vivarais, een restaurant met één Michelinster. En dat was behalve heerlijk, ook nog eens niet heel duur. In totaal waren we voor een vijfgangendiner voor twee personen 125,- euro kwijt, inclusief drankjes. Helemaal niet zo veel dus! Natuurlijk zat er ook een gerecht tussen met kastanjes, op een heel bijzondere manier bereid.

Dorpjes bekijken

Altijd leuk tijdens een vakantie in Frankrijk is het om van die eeuwenoude dorpjes te ontdekken. En die zijn er in de Ardèche genoeg. Enkele hebben het nationale label ‘Plus beaux villages de France’, en ook het departement zelf heeft een label in het leven geroepen om de mooiste te onderscheiden van de rest: Villages de caractère. Als je dit ziet staan, dan weet je dat er iets bijzonders te zien is.

Balazuc

Dit bijzondere dorp profiteert van een fraaie ligging, direct aan de rivier de Ardèche, tegen de rotskliffen aan gebouwd. Je vindt er tal van leuke oude huisjes en straatjes, en niet te missen is een wandeling naar het dak van het oude Romaanse kerkje, aan de rand van het dorpje.

Labeaume

Ook dit rustige dorpje met smalle straatjes en granieten huizen is een pareltje. Al in de prehistorie woonden er mensen rondom deze plek aan een klein riviertje. Vandaag de dag vind je er onder meer een gezellig restaurant, aan het plein voor de kerk. Verderop, net buiten het dorp, ligt een interessant gebied met prehistorische dolmens.

Vogüé

Het kasteeldorp Vogüé aan de Ardèche is ook een bezoek waard. Het kasteel met de vier hoektorens is te bezichtigen, je ontdekt er alles over het leven in het kasteel in de loop der tijd. Ook leuk is het om even naar de oude steengroeve te klimmen, voor een mooi uitzicht over het dorp en de rivier.

Alba la Romaine

Naast het eerder genoemde museum, MuséAl, dat je in Alba vindt, is ook het dorp zelf leuk om even doorheen te lopen. Het heeft een eeuwenoude dorpskern met gezellige straatjes en de restanten van een oud kasteel.

In deze blog vind je meer leuke dorpjes in de Ardèche. Wat zijn jouw favoriete activiteiten en bezienswaardigheden in de streek?

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant