Perpignan
OccitaniePyrénées-Orientales

Stadswandeling langs de bezienswaardigheden van Perpignan

Wie van kleurrijke steden houdt kan niet om Perpignan heen. De hoofdstad van het departement Pyrénées-Orientales zit vol cultuur, geschiedenis en bijzondere verhalen. We liepen een rondje door deze stad langs de hoogtepunten. Wandel mee in onze voetsporen en ontdek de veelzijdigheid van deze Catalaanse stad.

Streektips

Zelf ook eens een bezoek brengen aan Perpignan? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Quartier Saint-Jacques

Vanaf ons hotel aan de rand van het centrum staan we met enkele minuten midden in de meest bijzondere wijk van de stad. Het Quartier Saint-Jacques is de wijk waar sinds de jaren dertig een bijzondere bevolking huist. Hier wonen voornamelijk mensen met een zigeuner-achtergrond, die hier gitans worden genoemd. Deze ethnische groep vestigde zich eeuwen geleden in de streek en vormt nog steeds een tamelijk besloten geheel. De levensstandaard onder deze bevolking is een stuk lager dan bij de rest van de bevolking van Perpignan, wat je ook terug kunt zien in de staat waarin deze wijk zich bevindt. Achter de kleurrijke gevels van de middeleeuwse huizen en straten vind je veel armoede. Ook op straat zelf merk je overigens dat je je in een bijzondere buurt bevindt. Het leven speelt zich hier veel op straat af, en het heeft niet echt prioriteit bij de inwoners om hun leefomgeving netjes en schoon te houden. Wat je daar ook van mag vinden, deze wijk hoort echt bij Perpignan en het is dan ook om de veelzijdigheid van de stad te tonen dat onze gids ons er tijdens ons bezoek aan de stad doorheen leidt. Het is ook, ondanks alles, geen onveilige buurt en het is dan ook zonder meer de moeite waard om er doorheen te lopen als je in de stad bent. Al was het alleen maar om de dertiende-eeuwse Église Saint-Jacques de Perpignan te bekijken.

Hôtel Pams

Vanaf het quartier Saint-Jacques lopen we richting de binnenstad, waar we langs het negentiende-eeuwse Hôtel Pams komen. Van buiten oogt dit gebouw sober, maar het heeft een extravagant interieur. Hier was in vroeger tijden een fabriek voor sigarettenpapier gevestigd. De familie Bardou werd er rijk mee, en een van de erfgenamen, politicus Jules Pams, transformeerde het familiehuis tot een museum en plek waar de elite van Perpignan rond de eeuwwisseling samenkwam. Naast diverse prachtig gedecoreerde kamers vind je er een luxueuze binnentuin.

Campo Santo en kathedraal

We vervolgen onze wandeling door Perpignan en komen uit bij de Rue Amiral Ribeil. Ooit was hier een grote begraafplaats, nu is het terrein een plek waar regelmatig evenementen worden gehouden. Het dateert uit het eind van de dertiende eeuw en is daarmee de oudste en grootste middeleeuwse begraafplaats van Europa. Naast de voormalige kloostergang waarvan alleen de muren nog overeind staan is een sobere kapel.

Loop je nog iets verder dan sta je op het plein voor de kathedraal. Dit bouwwerk dateert uit de veertiende eeuw en heeft een rijk interieur. Opvallend is ook het orgel, waaronder een zogenaamde tête de Maure hangt. In vroeger tijden zou de mond van dit houtsnijwerk hebben kunnen bewegen in combinatie met het pedaal van het orgel.

Le Castillet

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Perpignan is de stadspoort Castillet, die de allure van een klein kasteel heeft. Het veertiende-eeuwse bouwwerk werd in de zestiende eeuw uitgebreid door Charles Quint en ook Vauban nam het onder handen in zijn pogingen om de verdediging van de stad te versterken. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd over de geschiedenis van de stad.

Palais des Rois de Majorque

Via het pittoreske kanaal dat door de stad loopt gaan we richting het op een verhoging gelegen Palais des Rois de Majorque, dat dateert uit de tijd dat Perpignan de hoofdstad van het koninkrijk van Mallorca was. Onder Jacobus II van Majorca werd het in 1309 voltooid, maar het verloor aan belang slechts enkele tientallen jaren later, toen het koninkrijk onderdeel werd van Spanje en daarmee Perpignan ook.

Toen Perpignan met het verdrag van de Pyreneeën weer Frans grondgebied werd, versterkte men de heuvel waarop het kasteel lag. Een deel van de citadel is nog altijd eigendom van het ministerie van defensie, en doet nog steeds dienst als verblijfplaats voor militairen. Het oudste deel van het paleis is tegenwoordig gelukkig wel te bezoeken. Je ontdekt er onder andere meer over de tijd dat de koning van Mallorca hier nog woonde. Maar bovenal heb je vanaf het paleis en de heuvel een mooi uitzicht over de stad Perpignan. Met helder weer kun je in de verte ook de mythische berg Canigou goed zien liggen.

Musée Hyacinthe Rigaud

Het laatste onderdeel van onze stadswandeling door Perpignan vormt het museum Hyacinthe Rigaud. Dit is gewijd aan de portretschilder Hyacinthe Rigaud, maar heeft daarnaast ook een brede collectie met onder meer werken van Picasso en Aristide Maillol. Die laatste naam kun je overigens vaker tegenkomen in Perpignan. Door de hele stad staan beelden van deze in het nabijgelegen Banyuls-sur-Mer geboren kunstenaar. Naast een brede vaste collectie zijn er ook regelmatig interessante tijdelijke exposities in het museum te zien.

Restauranttip

Op zoek naar een sfeervol restaurant om de lokale keuken uit te proberen? We dineerden op een gezellig pleintje in het centrum bij Le Figuier, waar je terecht kunt voor pure Catalaanse smaken. Je hebt de keuze uit diverse gerechten met verse vis of vlees, en er staan ook kleinere tapas op het menu. Warm aanbevolen!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant