Stadswandeling langs de bezienswaardigheden van Perpignan

Wie van kleurrijke steden houdt kan niet om Perpignan heen. De hoofdstad van het departement Pyrénées-Orientales zit vol cultuur, geschiedenis en bijzondere verhalen. We liepen een rondje door deze stad langs de hoogtepunten. Wandel mee in onze voetsporen en ontdek de veelzijdigheid van deze Catalaanse stad.

Quartier Saint-Jacques

Vanaf ons hotel aan de rand van het centrum staan we met enkele minuten midden in de meest bijzondere wijk van de stad. Het Quartier Saint-Jacques is de wijk waar sinds de jaren dertig een bijzondere bevolking huist. Hier wonen voornamelijk mensen met een zigeuner-achtergrond, die hier gitans worden genoemd. Deze ethnische groep vestigde zich eeuwen geleden in de streek en vormt nog steeds een tamelijk besloten geheel. De levensstandaard onder deze bevolking is een stuk lager dan bij de rest van de bevolking van Perpignan, wat je ook terug kunt zien in de staat waarin deze wijk zich bevindt. Achter de kleurrijke gevels van de middeleeuwse huizen en straten vind je veel armoede. Ook op straat zelf merk je overigens dat je je in een bijzondere buurt bevindt. Het leven speelt zich hier veel op straat af, en het heeft niet echt prioriteit bij de inwoners om hun leefomgeving netjes en schoon te houden. Wat je daar ook van mag vinden, deze wijk hoort echt bij Perpignan en het is dan ook om de veelzijdigheid van de stad te tonen dat onze gids ons er tijdens ons bezoek aan de stad doorheen leidt. Het is ook, ondanks alles, geen onveilige buurt en het is dan ook zonder meer de moeite waard om er doorheen te lopen als je in de stad bent. Al was het alleen maar om de dertiende-eeuwse Église Saint-Jacques de Perpignan te bekijken.

Hôtel Pams

Vanaf het quartier Saint-Jacques lopen we richting de binnenstad, waar we langs het negentiende-eeuwse Hôtel Pams komen. Van buiten oogt dit gebouw sober, maar het heeft een extravagant interieur. Hier was in vroeger tijden een fabriek voor sigarettenpapier gevestigd. De familie Bardou werd er rijk mee, en een van de erfgenamen, politicus Jules Pams, transformeerde het familiehuis tot een museum en plek waar de elite van Perpignan rond de eeuwwisseling samenkwam. Naast diverse prachtig gedecoreerde kamers vind je er een luxueuze binnentuin.

Campo Santo en kathedraal

We vervolgen onze wandeling door Perpignan en komen uit bij de Rue Amiral Ribeil. Ooit was hier een grote begraafplaats, nu is het terrein een plek waar regelmatig evenementen worden gehouden. Het dateert uit het eind van de dertiende eeuw en is daarmee de oudste en grootste middeleeuwse begraafplaats van Europa. Naast de voormalige kloostergang waarvan alleen de muren nog overeind staan is een sobere kapel.

Loop je nog iets verder dan sta je op het plein voor de kathedraal. Dit bouwwerk dateert uit de veertiende eeuw en heeft een rijk interieur. Opvallend is ook het orgel, waaronder een zogenaamde tête de Maure hangt. In vroeger tijden zou de mond van dit houtsnijwerk hebben kunnen bewegen in combinatie met het pedaal van het orgel.

Le Castillet

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Perpignan is de stadspoort Castillet, die de allure van een klein kasteel heeft. Het veertiende-eeuwse bouwwerk werd in de zestiende eeuw uitgebreid door Charles Quint en ook Vauban nam het onder handen in zijn pogingen om de verdediging van de stad te versterken. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd over de geschiedenis van de stad.

Palais des Rois de Majorque

Via het pittoreske kanaal dat door de stad loopt gaan we richting het op een verhoging gelegen Palais des Rois de Majorque, dat dateert uit de tijd dat Perpignan de hoofdstad van het koninkrijk van Mallorca was. Onder Jacobus II van Majorca werd het in 1309 voltooid, maar het verloor aan belang slechts enkele tientallen jaren later, toen het koninkrijk onderdeel werd van Spanje en daarmee Perpignan ook.

Toen Perpignan met het verdrag van de Pyreneeën weer Frans grondgebied werd, versterkte men de heuvel waarop het kasteel lag. Een deel van de citadel is nog altijd eigendom van het ministerie van defensie, en doet nog steeds dienst als verblijfplaats voor militairen. Het oudste deel van het paleis is tegenwoordig gelukkig wel te bezoeken. Je ontdekt er onder andere meer over de tijd dat de koning van Mallorca hier nog woonde. Maar bovenal heb je vanaf het paleis en de heuvel een mooi uitzicht over de stad Perpignan. Met helder weer kun je in de verte ook de mythische berg Canigou goed zien liggen.

Musée Hyacinthe Rigaud

Het laatste onderdeel van onze stadswandeling door Perpignan vormt het museum Hyacinthe Rigaud. Dit is gewijd aan de portretschilder Hyacinthe Rigaud, maar heeft daarnaast ook een brede collectie met onder meer werken van Picasso en Aristide Maillol. Die laatste naam kun je overigens vaker tegenkomen in Perpignan. Door de hele stad staan beelden van deze in het nabijgelegen Banyuls-sur-Mer geboren kunstenaar. Naast een brede vaste collectie zijn er ook regelmatig interessante tijdelijke exposities in het museum te zien.

Restauranttip

Op zoek naar een sfeervol restaurant om de lokale keuken uit te proberen? We dineerden op een gezellig pleintje in het centrum bij Le Figuier, waar je terecht kunt voor pure Catalaanse smaken. Je hebt de keuze uit diverse gerechten met verse vis of vlees, en er staan ook kleinere tapas op het menu. Warm aanbevolen!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.