Bezienswaardigheden van Bouches-du-Rhône
Bouches-du-RhôneProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Bezienswaardigheden van Bouches-du-Rhône

Bouches-du-Rhône is een zonnig departement in Zuid-Frankrijk waar veel te beleven valt. Je vindt er prachtige natuurgebieden, sfeervolle dorpen, historische steden en niet te vergeten fijne zandstranden. Mede dankzij de vele campings en vakantiehuizen die er liggen is het een ideale bestemming voor een vakantie. Maar welke bezienswaardigheden en dingen om te doen mag je er niet missen?

Streektips

Zelf naar Bouches-du-Rhône? Misschien heb je wat aan deze tips!

Liefhebbers van geschiedenis komen in de Bouches-du-Rhône helemaal aan hun trekken. Het is namelijk een van de streken van Frankrijk waar nog sporen te vinden zijn van de Grieken en Romeinen die zich hier vestigden in de Klassieke Oudheid. Bouches-du-Rhône betekent namelijk letterlijk monding van de Rhône, en het waren vooral de Romeinen die het belang van deze streek zagen. Via de rivier konden ze zich immers makkelijk verplaatsen en handel drijven met verder gelegen streken.

Parc naturel régional des Alpilles

Bezienswaardigheden van Bouches-du-Rhône

Een van de mooiste natuurgebieden van de streek is de Alpilles. Dit kleine bergmassief ligt ten oosten van Arles en wordt gekenmerkt door ruige valleien, mooie vergezichten en de typische Provençaalse kruidige begroeiing, de garrigue. Er lopen veel wandelpaden over de heuvels van de Alpilles. Sommige daarvan gaan terug tot in de Romeinse tijd. Het hoogste punt van de Alpilles ligt helemaal in het oosten, het topje Les Opies telt 496 meter en biedt een weids uitzicht, van de Mont Ventoux in het noorden tot aan de Middellandse Zee in het zuiden.

Arles

Bezienswaardigheden van Bouches-du-Rhône

Arles wordt ook wel eens het ‘klein Rome’ van Frankrijk genoemd. Dat is niet zo verwonderlijk, want er zijn in en om de stad nog heel veel overblijfselen van het Romeinse Rijk te vinden. Zo ligt er een amfitheater in de stad, een theater, restanten van een tempel, en het zogenaamde cryptoportique, kelders die vroeger onder het forum van de stad lagen. Verder is er ook een bijzonder museum over de Klassieke Oudheid in Arles, waar onder meer een buitengewoon gaaf exemplaar van een platbodem tentoon wordt gesteld die in de Romeinse Tijd over de Rhône voer.

Saint-Rémy-de-Provence

Bezienswaardigheden van Bouches-du-Rhône

Als je van pittoreske dorpen houdt dan moet je in Saint-Rémy-de-Provence zijn. Ga dan bij voorkeur op woensdagochtend, als er in het stadje een grote Provençaalse markt wordt gehouden. Je wordt er overweldigd door de geuren en kleuren van alle typische streekproducten die er in de kraampjes liggen. Sluit de ochtend af met een heerlijke lunch op een van de vele terrasjes in Saint-Rémy-de-Provence.

Abdij van Montmajour

Bezienswaardigheden van Bouches-du-Rhône

De bekende kunstschilder Vincent van Gogh vond hier inspiratie. Het oude klooster Montmajour ligt tussen Arles en de Alpilles in en vanaf de torenhoge donjon kun je mooi over de streek heen kijken. De abdij heeft een opmerkelijke geschiedenis, ooit was het een belangrijk machtscentrum van de streek. Het vormt een bont geheel door de verschillende periodes waarin er uitbreidingen plaatsvonden.

Parc naturel régional de Camargue

Bezienswaardigheden van Bouches-du-Rhône

Vogelaars opgelet! De Camargue in Zuid-Frankrijk is een van de streken waar er heel veel flamingo’s te zien zijn. Een groot deel van de kleurrijke vogels blijft hier het hele jaar en kun je bewonderen in een van de vele ondiepe meertjes, sloten en moerasgebieden. Maar er zijn nog veel meer vogelsoorten te spotten, zoals allerlei reigersoorten, zeevogels en trekvogels. Niet te missen is een bezoek aan het Parc Ornithologique du Pont de Gau.

Marseille

Bezienswaardigheden van Bouches-du-Rhône

Marseille is met ruim achthonderdduizend inwoners de tweede stad van het land en tevens de belangrijkste havenstad. Vanaf hier vertrekken veerboten en containerschepen naar bestemmingen over heel het Middellandse Zeegebied. Maar het heeft ook een sfeervolle binnenstad met veel bezienswaardigheden. Zo is er het MuceM, het Museum van de Europese en mediterrane beschavingen, dat gevestigd is in een fraai gebouw aan de kade. Historischer is de Notre-Dame de la Garde, die halverwege de negentiende eeuw op een heuvel boven de stad werd gebouwd. Maar ook de Vieux-Port en de Jardin des Vestiges zijn de moeite waard. In die laatste kun je sporen vinden van de tijd dat de Grieken hier de dienst uitmaakten. Tot slot mag een boottocht naar bijzondere eilanden voor de kust niet ontbreken, de Îles du Frioul en het Châteu d’If.

Parc national des Calanques

Ten oosten van Marseille ligt ook een mooi en bekend natuurgebied. De Calanques zijn een soort mediterrane fjorden aan de kust van de Middellandse Zee. Je vindt er verlaten baaien met gele zandstranden die mooi afsteken tegen het azuurblauwe water. Ook het ruige binnenland van de calanques is indrukwekkend en leent zich goed voor het maken van wandelingen. Aan de rand ligt het schilderachtige plaatsje Cassis, met een kleurrijke haven.

Glanum

Bezienswaardigheden van Bouches-du-Rhône

Een van de grootste bezienswaardigheden in Bouches-du-Rhône is de oude Romeinse stad Glanum. De restanten van deze ooit indrukwekkende stad liggen in de buurt van Saint-Rémy-de-Provence, tegen de flanken van de Alpilles. Je vindt er onder meer de ruïnes van een forum, tempels, woningen en badhuis. Ook interessant zijn twee grafmonumenten die vrij te bezoeken zijn. Tijdens je bezoek heb je soms zomaar het idee dat je in een schilderij van Van Gogh rondloopt. Dat is niet zo gek, want aan de rand van de opgravingen ligt de klooster-kliniek waar hij een tijdlang opgenomen is geweest. Als hij de omgeving in mocht trekken, ging hij vaak schilderen op een veld met olijfbomen dat, zo later bleek, bovenop de resten van Glanum lag.

Les Baux-de-Provence

Bezienswaardigheden van Bouches-du-Rhône

Een van de mooiste dorpen van de streek is Les Baux-de-Provence. Dit sfeervolle Provençaalse dorp wordt gedomineerd door een kasteelruïne dat een lange geschiedenis kent en ooit veel invloed in de streek had. De ruïnes vormen een mooi uitje waarbij je meer te weten komt over de geschiedenis. Ook de nabijgelegen Carrières des Lumières zijn leuk om te bezoeken. Dit is een bijzonder lichtspektakel gevestigd in oude steengroeves.

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence heeft een mooi oud centrum met enkele middeleeuwse gebouwen, zoals de kathedraal Saint-Sauveur en de bijbehorende kloostergang. Ook niet te missen is de schilderachtige Cours Mirabeau, een lange straat in het centrum met platanen en leuke terrasjes. Opmerkelijk zijn tevens de hoeveelheid particuliere herenhuizen, hôtels genaamd, die afkomstig zijn uit de zestiende tot achttiende eeuw.

Aquaduct en maalderij van Barbegal

Bezienswaardigheden van Bouches-du-Rhône

Aan de zuidkant van de Alpilles zijn ook bijzondere overblijfselen van de Romeinen te zien. Je vindt hier de restanten van aquaducten en van een opmerkelijk bouwwerk. Dit bestond uit diverse watermolens die op een helling lagen. Het gaat hier om een van de grootste graanfabrieken van het Romeinse Rijk, zo hebben archeologen ontdekt. In het museum van Arles is een maquette van dit bijzondere gebouw te zien.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

    1. Het heeft nog geen tienduizend inwoners en de uitstraling van een dorp, Saint-Rémy een stad noemen lijkt me ook iets teveel van het goede…

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant