BestemmingenCultuurNatuurProvence

5 niet te missen plekken rond de Mont Ventoux

Al eeuwenlang spreekt de Mont Ventoux tot de verbeelding. Een enorme bult die boven het omliggende landschap uittorent. Vanaf alle kanten vormt de 1912 meter hoge berg een herkenningspunt. Op velen had de Mont Ventoux dan ook een grote aantrekkingskracht. Al in de Renaissance schreef de Italiaanse dichter Petrarca over zijn beklimming van de berg. Een aantal jaar geleden was ik in de streek op vakantie. Hier lees je vijf van mijn persoonlijke tips van plekken om te bezoeken rondom de Mont Ventoux.Bédoin

Een bezoek aan de streek is niet compleet zonder even op de weekmarkt van Bédoin te hebben gesnuffeld. Kruiden, tapenades, lavendel, olijven, marmelades, alle typisch Provençaalse producten zijn er te krijgen. Iedere maandagochtend vindt de markt plaats, een trefpunt voor velen, zowel toeristen als locals. Op zaterdagavonden is er ’s zomers nog een tweede markt, waarbij de focus meer op boerenproducten ligt.

Markt van Bédoin

Markt van Bédoin

Gorges de la Nesque

Over een lengte van zo’n 17 kilometer, van Monieux tot na Méthamis, strekt zich een indrukwekkende rivierkloof uit, de Gorges de la Nesque. De wanden van de kloof meten op het hoogste punt maximaal 400 meter, en langs de wanden slingert de weg, met her en der fraaie uitzichtpunten.

Gorges de la Nesque

Gorges de la Nesque

Montbrun-les-Bains

Gelegen op een heuvel ten oosten van de Mont Ventoux, omringd door lavendelvelden, kan het nog mooier? Montbrun-les-Bains is vanouds een kuuroord, en al in de tijd van de Romeinen bewoond. Het Middeleeuwse dorp telt diverse monumenten, waaronder talrijke fonteinen, een mooie kerk en de ruïnes van een kasteel.

Montbrun-les-Bains

Montbrun-les-Bains

Montbrun-les-Bains

Dentelles de Montmirail

Tussen Vaison-la-Romaine en Beaumes-la-Venise, ten westen van de Mont Ventoux, kun je ze van alle kanten zien liggen: de Dentelles de Montmirail, een reeks gekartelde rotsen die boven het glooiende landschap uitsteken. De Dentelles de Montmirail bestaan uit drie afzonderlijke ketens, met een maximale hoogte van 730 meter. In het gebied kun je heerlijk wandelen en fietsen, tussen de druivenranken en over zanderige bospaadjes.

Dentelles de Montmirail

Crestet

Een verstild dorpje uit de Middeleeuwen, met leuke straatjes en steegjes, overwoekerd door begroeiing, een eeuwenoud lavoir (wasplaats), een fontein, een put en een leuk kerkje. Nog niet ontdekt door het massatoerisme, dus vertel het niet verder…

Crestet

Crestet

Crestet

17 reacties

 • Eigenlijk hoort Vaison la Romaine er ook bij, maar dat heeft geen reclame meer nodig.

 • En wat te denken van het kerkje op de rots in of Het schilderachtige dorpje Brantes..

 • Slenteren door Avignon en de wijn van Mas de la Dame….

 • In Augustus gaan wij weer naar deze streek; komen er al 25 jaar en die dorpjes blijven mooi!

 • Iets verder weg maar Château Neuf du Pape is ook een echte aanrader!

 • De abdij St Madeleine in Le Barroux is meer dan de moeite van een bezoek waard.

 • Hebben jullie ook nog tips voor een mooie rustige camping?

 • Schitterend allemaal; we hebben het zo goed als allemaal gedaan. In Crestet waren er veel werken; ik hoop dat die nu ongeveer afgerond zijn. Het was heel druk in de Abbaye de Sénanque maar wij hebben dé foto’s kunnen maken; de lavendel was nl. al helemaal in bloei.
  zelfs heel toeristisch zijn Gordes en Roussillon ook aanraders.
  De lustocht te voet in de Gorges de la Nesque van Monieux naar de Chapelle St Michel en terug duurde voor ons wel wat langer dan de 3uren30 die op de infofiche stond, maar dat was een fantastische ervaring. Wij bezochten niet alleen Avignon maar ook, aan de andere kant van de Rhône, Villeneuve-lès-Avignon; ook een aanrader.

 • wij vertrekken binnen een paar weken naar de Provence, streek rond Bedoin. Veel van de dingen die ik hier lees staan reeds op onze planning. Maar we reizen met 2 kindjes van 6 en 8 jaar en zijn op zoek naar leuke, rustig gelegen strandjes, riviertjes,… plaatsen waar ze eens in het water kunnen. Iemand tips? 🙂

  • Martijn

   Hallo Elke,

   Op ongeveer 15 minuten rijden van Bédoin vind je Plan d’Eau des Salettes, met zandstrand. Bij de Pont Roman bij Entrechaux kun je ook mooi zwemmen. Hou FrankrijkPuur in de gaten, want binnenkort verschijnt er een blog met zwemplekjes in de Provence!

 • Fantastische blog! Je haalt er telkens opnieuw de pareltjes vantussen. Morgen vertrek ik naar de Drôme; heb je over dit gebied leuke tips of aanraders?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *