Mont Ventoux
Provence-Alpes-Côte-d'AzurVaucluse

Omgeving Mont Ventoux: 6 tips voor een onvergetelijke vakantie in de Provence

Al eeuwenlang spreekt de Mont Ventoux tot de verbeelding. Een enorme bult die boven het omliggende landschap uittorent. Vanaf alle kanten vormt de 1912 meter hoge berg een herkenningspunt. Op velen had de Mont Ventoux dan ook een grote aantrekkingskracht. Al in de Renaissance schreef de Italiaanse dichter Petrarca over zijn beklimming van de berg. Een aantal jaar geleden was ik in de streek op vakantie. Hier lees je zes van mijn persoonlijke tips van plekken om te bezoeken rondom de Mont Ventoux.

Streektips

Zelf op bezoek naar de streek rondom de Mont Ventoux? Misschien heb je wat aan deze tips!

Bédoin

Een bezoek aan de streek is niet compleet zonder even op de weekmarkt van Bédoin te hebben gesnuffeld. Kruiden, tapenades, lavendel, olijven, marmelades, alle typisch Provençaalse producten zijn er te krijgen. Iedere maandagochtend vindt de markt plaats, een trefpunt voor velen, zowel toeristen als locals. Op zaterdagavonden is er ‘s zomers nog een tweede markt, waarbij de focus meer op boerenproducten ligt.

Gorges de la Nesque

Over een lengte van zo’n 17 kilometer, van Monieux tot na Méthamis, strekt zich een indrukwekkende rivierkloof uit, de Gorges de la Nesque. De wanden van de kloof meten op het hoogste punt maximaal 400 meter, en langs de wanden slingert de weg, met her en der fraaie uitzichtpunten.

Montbrun-les-Bains

Gelegen op een heuvel ten oosten van de Mont Ventoux, omringd door lavendelvelden, kan het nog mooier? Montbrun-les-Bains is vanouds een kuuroord, en al in de tijd van de Romeinen bewoond. Het Middeleeuwse dorp telt diverse monumenten, waaronder talrijke fonteinen, een mooie kerk en de ruïnes van een kasteel.

Dentelles de Montmirail

Tussen Vaison-la-Romaine en Beaumes-de-Venise, ten westen van de Mont Ventoux, kun je ze van alle kanten zien liggen: de Dentelles de Montmirail, een reeks gekartelde rotsen die boven het glooiende landschap uitsteken. De Dentelles de Montmirail bestaan uit drie afzonderlijke ketens, met een maximale hoogte van 730 meter. In het gebied kun je heerlijk wandelen en fietsen, tussen de druivenranken en over zanderige bospaadjes.

Crestet

Een verstild dorpje uit de middeleeuwen, met leuke straatjes en steegjes, overwoekerd door begroeiing, een eeuwenoud lavoir (wasplaats), een fontein, een put en een leuk kerkje. Nog niet ontdekt door het massatoerisme, dus vertel het niet verder…

Vaison-la-Romaine

Aan de westkant van de Mont-Ventoux, waar lavendelvelden en wijngaarden zich uitstrekken, ligt Vaison-la-Romaine. Deze charmante stad ademt geschiedenis en cultuur. Ooit was het een belangrijke Romeinse stad, Augusta Tricastinorum, met een bloeiende economie en prachtige gebouwen. Vandaag de dag getuigen de overblijfselen van deze tijd, zoals het Romeinse theater, de tempel van Diana en de imposante brug over de Ouvèze. Wandel door de sfeervolle geplaveide straten van het oude centrum en bewonder de middeleeuwse huizen en fonteinen, of klim naar het hogergelegen château comtal. Bezoek ook het Musée Archéologique, waar je een fascinerende collectie Romeinse vondsten kunt bewonderen. Vaison-la-Romaine is meer dan alleen geschiedenis. De stad bruist van levendige markten, gezellige terrassen en charmante restaurants. Geniet van de Provençaalse zon op een terrasje op Place Montfort en proef de lokale gastronomie in een van de vele restaurants.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant