5

5 niet te missen plekken rond de Mont Ventoux

Mont Ventoux

Al eeuwenlang spreekt de Mont Ventoux tot de verbeelding. Een enorme bult die boven het omliggende landschap uittorent. Vanaf alle kanten vormt de 1912 meter hoge berg een herkenningspunt. Op velen had de Mont Ventoux dan ook een grote aantrekkingskracht. Al in de Renaissance schreef de Italiaanse dichter Petrarca over zijn beklimming van de berg. Een aantal jaar geleden was ik in de streek op vakantie. Hier lees je vijf van mijn persoonlijke tips van plekken om te bezoeken rondom de Mont Ventoux.

Bédoin

Een bezoek aan de streek is niet compleet zonder even op de weekmarkt van Bédoin te hebben gesnuffeld. Kruiden, tapenades, lavendel, olijven, marmelades, alle typisch Provençaalse producten zijn er te krijgen. Iedere maandagochtend vindt de markt plaats, een trefpunt voor velen, zowel toeristen als locals. Op zaterdagavonden is er ‘s zomers nog een tweede markt, waarbij de focus meer op boerenproducten ligt.

Gorges de la Nesque

Over een lengte van zo’n 17 kilometer, van Monieux tot na Méthamis, strekt zich een indrukwekkende rivierkloof uit, de Gorges de la Nesque. De wanden van de kloof meten op het hoogste punt maximaal 400 meter, en langs de wanden slingert de weg, met her en der fraaie uitzichtpunten.

Montbrun-les-Bains

Gelegen op een heuvel ten oosten van de Mont Ventoux, omringd door lavendelvelden, kan het nog mooier? Montbrun-les-Bains is vanouds een kuuroord, en al in de tijd van de Romeinen bewoond. Het Middeleeuwse dorp telt diverse monumenten, waaronder talrijke fonteinen, een mooie kerk en de ruïnes van een kasteel.

Dentelles de Montmirail

Tussen Vaison-la-Romaine en Beaumes-de-Venise, ten westen van de Mont Ventoux, kun je ze van alle kanten zien liggen: de Dentelles de Montmirail, een reeks gekartelde rotsen die boven het glooiende landschap uitsteken. De Dentelles de Montmirail bestaan uit drie afzonderlijke ketens, met een maximale hoogte van 730 meter. In het gebied kun je heerlijk wandelen en fietsen, tussen de druivenranken en over zanderige bospaadjes.

Crestet

Een verstild dorpje uit de Middeleeuwen, met leuke straatjes en steegjes, overwoekerd door begroeiing, een eeuwenoud lavoir (wasplaats), een fontein, een put en een leuk kerkje. Nog niet ontdekt door het massatoerisme, dus vertel het niet verder…

Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Nathalie schrijft:

   O ja, zooo mooi. Mooi fietstochtje erheen via de Col de Fontaube (met heerlijk eenvoudig maar charmant fietsers café-kotje) Je hebt en Brantes ook een café-restaurant in het oude deel. Soms is de levering nog niet binnen en is bv. De melk op en is er geen cappuccino, maar het uitzicht is er merveilleux op de Witte Reus (Mont Ventoux). Aan de voet van Brantes, buiten het oude deel kun je ook heerlijk lunchen voor niet duur in de bocht voor het dorp.

 1. Martine De Gos schrijft:

  Schitterend allemaal; we hebben het zo goed als allemaal gedaan. In Crestet waren er veel werken; ik hoop dat die nu ongeveer afgerond zijn. Het was heel druk in de Abbaye de Sénanque maar wij hebben dé foto’s kunnen maken; de lavendel was nl. al helemaal in bloei.
  zelfs heel toeristisch zijn Gordes en Roussillon ook aanraders.
  De lustocht te voet in de Gorges de la Nesque van Monieux naar de Chapelle St Michel en terug duurde voor ons wel wat langer dan de 3uren30 die op de infofiche stond, maar dat was een fantastische ervaring. Wij bezochten niet alleen Avignon maar ook, aan de andere kant van de Rhône, Villeneuve-lès-Avignon; ook een aanrader.

 2. Elke Beulens schrijft:

  wij vertrekken binnen een paar weken naar de Provence, streek rond Bedoin. Veel van de dingen die ik hier lees staan reeds op onze planning. Maar we reizen met 2 kindjes van 6 en 8 jaar en zijn op zoek naar leuke, rustig gelegen strandjes, riviertjes,… plaatsen waar ze eens in het water kunnen. Iemand tips? 🙂

  1. Martijn
   Martijn schrijft:

   Hallo Elke,

   Op ongeveer 15 minuten rijden van Bédoin vind je Plan d’Eau des Salettes, met zandstrand. Bij de Pont Roman bij Entrechaux kun je ook mooi zwemmen. Hou FrankrijkPuur in de gaten, want binnenkort verschijnt er een blog met zwemplekjes in de Provence!

 3. Dorien schrijft:

  Fantastische blog! Je haalt er telkens opnieuw de pareltjes vantussen. Morgen vertrek ik naar de Drôme; heb je over dit gebied leuke tips of aanraders?

  1. Martijn
   Martijn schrijft:

   Dank voor je reactie! De Drôme heb ik nog niet zoveel over, die streek staat op het verlanglijstje om heen te gaan en te ontdekken 🙂

 4. Nathalie schrijft:

  Waterwandeling door de toulourenc, wandelingetje door dorpje Pierrelongue en de zaterdagmarkt van Buis les Baronnies. Verder prachtige zwemgelegenheid onder de gieren richting het nauwe dorpje Saint-Maurice (ook bezoeken) en de olijven feesten in Plaisians. De rit door de kloof is al zo mooi. Zucht….volgend jaar weer! Dit jaar Noorwegen proberen.

 5. Christina schrijft:

  Wij fietsen regelmatig in de Provence. Sault is dan een goede uitvalsbasis. Je kunt vanaf hier alle kanten op fietsen en een dagetappe plannen en een prachtige col beklimmen.
  Nu willen we dit jaar graag naar een ander gebied. Heeft iemand een tip voor een goede uitvalsbasis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *