Uitzicht op Nice.
Alpes-MaritimesProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Stedentrip Nice: Bezienswaardigheden, tips & de mooiste plekjes

Tijdens mijn stedentrip naar Nice heb ik volop genoten van alles wat je er kunt doen. Deze stad aan de Côte d’Azur heeft veel bezienswaardigheden en plekken die je niet mag missen. En ben je in Nice zelf uitgekeken (alsof dat mogelijk is…!) dan is er ook in de omgeving nog veel te zien en te doen. In deze blog zet ik mijn tips op een rijtje voor wat volgens mij de belangrijkste bezienswaardigheden van deze gave stad in Zuid-Frankrijk zijn.

Streektips

Wil je zelf op stedentrip naar Nice? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Bezoek de Vieille Ville

Het bruisende middelpunt van de stad is het oude stadscentrum, la veille ville. Hier vind je tal van leuke straatjes en steegjes, en winkels. Je kunt er terecht voor traditionele producten uit de streek, maar ook voor originele boetiekjes en modewinkels en kunstgalerieën. En natuurlijk vind je hier ook veel cafés en restaurantjes met streekgerechten.

Leuke straatjes in Nice
Leuke straatjes in Nice

Cours Saleya

Iedere morgen vindt er op de Cours Saleya een uitgebreide streekmarkt plaats. Met vooral veel bloemen, het is officieel een bloemenmarkt, maar ook andere zaakjes hebben er een kraampje. Na de markt worden de kraampjes in hoog tempo afgebroken om plaats te maken voor terrasjes.

Markt op de Cours Saleya
Markt op de Cours Saleya

La Cathédrale Sainte-Réparate

Aan een mooi plein in hartje oude stad, Place Rossetti, staat de indrukwekkend kathedraal van Nice, La Cathédrale Sainte-Réparate. In de tweede helft van de zeventiende eeuw werd deze gebouwd, en later verrees ook de hoge kerktoren naast de kathedraal. Tip: eet een ijsje bij ijszaak Fenocchio, die aan het plein zit.

Place Rossetti met de kathedraal van Nice
Place Rossetti met de kathedraal van Nice

Colline du Château

Nice is in de loop der tijd uitgegroeid tot een belangrijke stad aan de Côte d’Azur. Daarvan getuigen ook de omvangrijke vestingwerken die de stad ooit bezat. Die werden in het begin van de achttiende eeuw grotendeels afgebroken, maar op de Colline du Château zie je de restanten nog terug. Dat is overigens niet de belangrijkste aantrekkingskracht van deze heuvel. Je komt er vooral omdat je er een heel mooi uitzicht over Nice en omgeving hebt. Bewonder vanaf bijna 100 meter boven zeeniveau de oude stad en de Promenade des Anglais, en loop ook nog even door naar de andere kant, voor een panorama over de haven van Nice.

Uitzicht op Nice vanaf de Colline du Château
Uitzicht op Nice vanaf de Colline du Château

Promenade des Anglais

In alle jaargetijden is de Promenade des Anglais en de verderop gelegen Boulevard des États-Unis een geliefd plekje voor toeristen en locals. Je kunt er bij mooi weer heerlijk eten en drinken op een van de terrasjes op de boulevard of in de zomer zelfs aan het strand. En met de vele palmbomen en het azuurblauwe water is het ook gewoon een heel mooi gezicht, je waant je bijna op een tropische bestemming.

Promenade des Anglais
Promenade des Anglais

Place Masséna en Promenade du Paillon

Het stadspark Promenade du Paillon is een leuk plekje om even te ontspannen en bij te komen van een stadswandeling. Heb je kinderen, dan vermaken die zich er met de waterfonteinen en de speeltoestellen. Rondom de Place Masséna vind je allerlei restaurants en winkels. Als je doorloopt richting de Avenue Jean Médecin kom je onder meer langs de warenhuizen Galeries Lafayette en Nice Étoile.

Place Massena
Place Massena

Musée Matisse

De kunstenaar Henri Matisse woonde een groot deel van zijn leven in Nice. Daarom werd er in 1963 in de stad een museum opgericht ter ere van Matisse. Je vindt dit museum in een kleurig rood landhuis in de wijk Cimiez, ten noorden van het centrum. In het museum zijn enkele schilderijen te zien die Matisse maakte in zijn tijd in Nice, en je komt er meer te weten over het leven van de kunstenaar.

Musée Archéologique de Nice Cimiez

Precies naast het Musée Matisse vind je het archeologisch museum van Nice dat voornamelijk gewijd is aan de sporen die er uit de Romeinse tijd zijn overgebleven. Je kunt er opgegraven voorwerpen zien, maar leuker is nog de aanwezigheid van een groot stuk ruïnes van oude Romeinse badhuizen.

Het archeologisch museum van Nice.
Het archeologisch museum van Nice.

Russische kathedraal

Dit verwacht je niet: een Russische kathedraal midden in Nice. Van oudsher is er in de stad een grote Russische gemeenschap. Halverwege de negentiende eeuw werd al een eerste kerk gebouwd. Aan het begin van de twintigste eeuw werd begonnen met de bouw van de kathedraal, en het wordt nu beschouwd als een van de grootste en oudste Russische bouwwerken in West-Europa.

De Russische kathedraal van Nice.
De Russische kathedraal van Nice.

Omgeving:

Ook in de omgeving van Nice zijn veel leuke dingen te doen.

Train des Merveilles

Vanuit het centraal station van Nice vertrekt de trein naar Tende, een dorp hoog in de bergen tegen de grens met Italië. Deze bijzondere treinrit voert je langs prachtige bergachtige landschappen en schilderachtige dorpjes. Ontdek bijvoorbeeld het tegen een berghelling aangebouwde dorp Saorge, of Sospel aan de rivier Bévéra.

Uitzicht op Saorge.
Uitzicht op Saorge.

Èze

In een kwartiertje ben je vanuit Nice met de trein of bus bij het leuke dorp Èze. Dit dorp ligt op de top van een heuvel van zo’n vierhonderd meter hoogte en vormt zo een mooi balkon naar de Middellandse Zee. Door de nauwe straatjes en prachtig gerestaureerde huizen waan je je even helemaal in een andere eeuw. Ook leuk is het om van Èze een uitdagende wandeling te maken, vanaf het station op zeeniveau naar boven tot aan de Mont Bastide.

Het indrukwekkend gelegen dorp Èze.
Het indrukwekkend gelegen dorp Èze.

Meer tips

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant