Bezienswaardigheden in de Bourgogne
Bourgogne-Franche-ComtéCôte d'OrHaute-SaôneNièvreSaône-et-LoireYonne

Mooiste bezienswaardigheden in de Bourgogne

Kleurrijke wijngaarden, eeuwenoude dorpen en steden met vakwerkhuizen, kloosters en kerken waar de tijd lijkt stil te staan, dunbevolkte natuurgebieden, bijzondere culinaire specialiteiten: de Bourgogne is een streek voor levensgenieters. Maar wat zijn nu de plekken die je absoluut eens moet bezoeken? De belangrijkste bezienswaardigheden van de Bourgogne op een rijtje.

Beaune

Beaune

De hoofdstad van de wijnstreek van de Bourgogne is Beaune. Je vindt er een interessant museum over de geschiedenis van wijnmaken, maar er is meer te zien in deze gezellige stad. Ontdek bijvoorbeeld het wereldberoemde Hospices de Beaune, een ziekenhuis uit de middeleeuwen dat nog in vrijwel authentieke vorm te bezichtigen is. Niet te missen is het imposante altaarstuk Het Laatste Oordeel van Rogier van der Weyden, dat de zieken stil moest laten staan bij de ultieme bestemming van iedere ziel. Leuk aan Beaune is verder dat een groot deel van de stadsmuren uit de vijftiende en zestiende eeuw bewaard zijn gebleven.

Route des Grands Crus

Zeg je Bourgogne, dan zeg je wijngaarden. De wijnstreek ligt in een langgerekt gebied op de westoever van de Saône, en daarnaast nog enkele losstaande gedeeltes bij Chablis en Châtillon-sur-Seine. De Route des Grands Crus is een prachtige wijnroute die je langs het beste van het beste leidt. Als je deze route met de auto of fiets neemt, kom je in zo’n zestig kilometer langs de meest prestigieuze domeinen en wijngaarden. Behalve door wijngaarden brengt de route je ook langs de mooiste wijndorpen van de Bourgogne, zoals Nuits-Saint-Georges, Meursault en Santenay met het fraaie kasteel van Philippe le Hardi.

Morvan

Morvan

De Bourgogne heeft ook prachtige natuur te bieden. Wil je urenlang wandelen door verlaten bossen, over glooiende heuvels en langs kleine dorpen dan zit je in de het Parc Naturel Régional du Morvan goed. Op sommige plekken heeft het er wel wat weg van de wildernis van Canada, bijvoorbeeld als je rondom een van de meren wandelt waarin de omliggende naaldbomen weerspiegeld worden. De Morvan is een dunbevolkte streek waar men vooral leeft van de bosbouw. Dankzij de honderden kilometers aan gemarkeerde paden is het een gebied dat zich leent voor wandelen, waarbij je al snel vele onbekende pareltjes zult ontdekken, zoals de waterval van Gouloux, de Gorges de la Canche of de overblijfselen van de Klassieke Oudheid en prehistorie.

Roche de Solutré

Solutré

Een van de meest iconische plekken uit de Bourgogne is de Roche de Solutré. De kale rotspunt steekt mooi omhoog tussen de wijngaarden. Al in de prehistorie was dit een belangrijke plek, er zijn diverse archeologische vondsten in de omgeving gedaan. In het prehistorisch museum aan de voet van de rots kom je er alles over te weten. Leuk is het om een wandeling naar de top te maken en daar bijvoorbeeld te lunchen. In de nabije omgeving vind je ook nog de Roche de Vergisson, waar je ook kunt wandelen en die net zo’n fraai uitzicht over de wijngaarden te bieden heeft.

Abdij van Fontenay

Fontenay

In de Bourgogne vind je veel religieus cultureel erfgoed. Een van de hoogtepunten wat dit betreft is de Abbaye de Fontenay. Deze verstilde plek is prachtig bewaard gebleven. De cisterciënzer abdij dateert uit de middeleeuwen en was een van de eerste Franse monumenten die op de Werelderfgoedlijst van Unesco kwam te staan. Je kunt de abdij bezoeken en ontdekken hoe de monniken hier in de afgelegen vallei leefden, en wat de functie van alle gebouwen was. Je krijgt er een mooi beeld van het leven van alledag van de monniken door de eeuwen heen. Sluit je bezoek af met een wandeling door de omliggende tuin, die het keurmerk Jardin remarquable heeft gekregen.

Basiliek van Vézelay

Vézelay

Nog zo’n opmerkelijk kerkelijk monument is de basiliek van Vézelay. De straten in dit op een heuvel gebouwde dorp leiden allemaal heen naar dit middeleeuwse staaltje van bouwkunst. De Basilique Sainte-Marie-Madeleine dateert uit 1104 en is in de afgelopen jaren mooi gerestaureerd. Daardoor kun je onder meer de voorgevel en het prachtige timpaan in de narthex (voorportaal) in volle glorie bewonderen. Opmerkelijk zijn verder ook de kapitelen bovenaan de zuilen van de kerk. Deze middeleeuwse beeldhouwwerken verwijzen naar allerlei mythische en bijbelse verhalen. Tegenwoordig is de basiliek een belangrijk vertrekpunt voor pelgrims naar Santiago de Compostela.

Cluny

Ooit was de kerk van Cluny de grootste ter wereld, tot aan de bouw van de Sint-Pieter in Rome. De kerk hoorde bij de abdij van Cluny, zetel van de machtigste kloosterorde uit de geschiedenis. Het klooster werd aan het begin van de tiende eeuw gesticht en kende een grote bloeiperiode in de middeleeuwen. Er hebben op deze plek drie verschillende kerken gestaan, waarvan de laatste de grootste was. Deze werd in de elfde eeuw gebouwd. Na de middeleeuwen kende het kloosterleven in heel Frankrijk een neergang en was het ook gedaan met de politieke macht van abten. Tijdens de Franse Revolutie werd het grootste deel van de romaanse gebouwen van de abdij verwoest en als steengroeve voor nieuwe gebouwen gebruikt. Van de grootse kerk resteren alleen nog twee torens en deel van de transept. Door rond te lopen in het stadje krijg je alsnog een idee van de omvang van de abdij-stad. Hoewel van de abdij zelf weinig resteert, zijn er nog wel allerlei gebouwen uit die tijd te bewonderen. Ook heeft men aan de hand van opgravingen een steeds beter beeld weten te vormen van de omvang van de voormalige abdij.

Abbaye Saint-Philibert de Tournus

Tournus

Dat de Bourgognestreek in de middeleeuwen op religieus vlak een wereldrol vervulde blijkt ook uit de abdijkerk van Tournus. Het is een van de best bewaarde romaanse gebouwen van Frankrijk en maakte vroeger onderdeel uit van een groot benedictijner klooster. Hier zijn nog diverse onderdelen van bewaard gebleven, zoals een kloostergang en eetzaal. De grote abdijkerk heeft diverse bezienswaardigheden, zoals een mooi mozaïek uit de twaalfde eeuw, de romaanse crypte onder de kerk, fraai gebeeldhouwde kapitelen en enkele fresco’s.

Canal de Bourgogne

Canal de Bourgogne

Zoek je een mooie plek om te fietsen in de Bourgogne? Ontdek dan eens het Bourgondisch Kanaal. Het werd in 1832 geopend na een bouwperiode van meer dan vijftig jaar. Tegenwoordig dient het voornamelijk nog voor de pleziervaart, en dankzij de fietspaden aan beide zijdes kun je er mooie tochten maken. Het kanaal verbindt de Saône met de Yonne en loopt via onder meer Dijon naar Pouilly-en-Auxois, Montbard en Tonnere naar Auxerre. De fietsroute langs het gehele stuk staat aangeduid als voie verte en meet zo’n tweehonderdvijftien kilometer.

Château de Guédelon

Als je wel eens wilt weten hoe ze vroeger in de middeleeuwen al die imposante kastelen maakten, dan moet je een kijkje nemen bij Guédelon. Hier wordt door volledig gebruik te maken van middeleeuwse bouwtechnieken, gereedschap en hulpmiddelen een compleet nieuw kasteel gebouwd. De stenen worden uit een nabijgelegen groeve gehaald en vervolgens handmatig in de juiste vorm gehouwen en zo verrijst ieder jaar een stukje meer van het kasteel. Het idee ontsproot eind jaren negentig in het hoofd van Michel Guyot, maar inmiddels is het dankzij subsidies van de Europese Unie, entreegelden en de interesse van wetenschappelijke instituten uitgegroeid tot een serieus project dat ook z’n nut bewijst. Zo ontdekken wetenschappers meer over de bouwtechnieken uit de middeleeuwen en kwam de kennis van pas bij de reconstructie van het dak van de Notre-Dame in Parijs na de grote brand.

Flavigny-sur-Ozerain

Flavigny

Een heerlijk dorp in de Bourgogne: In Flavigny worden de bekende anijssnoepjes ‘Anis de Flavigny’ vervaardigd. Maar dit is niet de enige reden voor een bezoek aan het dorp. Het diende als decor voor de film Chocolat, en als je er rondloopt is niet lastig voor te stellen waarom de filmmakers gecharmeerd waren van de oude straatjes en huizen. Helemaal bijzonder is de aanwezigheid van een crypte uit de achtste eeuw, onderdeel van een voormalig klooster. Het is een van de weinige Karolingische bouwwerken die nog bewaard zijn gebleven in Frankrijk.

Karstbron bij Tonnerre

Tonnerre

Een van de meest fotogenieke plekjes van de Bourgogne vind je bij Tonnerre. De stad in het noordwesten van de streek staat bekend om het middeleeuwse ziekenhuis, dat wel wat weg heeft van die in Beaune, maar er is nog een bijzondere bezienswaardigheid. Net buiten het centrum vind je namelijk een karstbron. De Fosse Dionne wordt gevoed door ondergrondse waterstromen en was al in de Romeinse tijd bekend en in gebruik om een nabijgelegen oppidum van water te voorzien. In de achttiende eeuw wed hier een rond lavoir (wasplaats) gebouwd, dat tegenwoordig nog steeds te bewonderen is. Het helderblauwe water en de groene waterplanten maken het tot een betoverende plek.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant