D

De mooiste bezienswaardigheden in de Gers

Sauveterre

In het voorjaar van 2019 was ik een midweek in de Gers, een mooi departement dat tegen de Pyreneeën in Zuidwest-Frankrijk aanligt. De streek wordt over het algemeen wat voorbijgereden door mensen die of naar het noorden of naar het zuiden verder trekken. Het is dan ook een landelijk gebied, met voornamelijk kleine dorpen en landbouwgrond. Niettemin liggen er enkele pareltjes verscholen tussen de glooiende en kleurrijke heuvels van de Gers. In deze blog zet ik mijn persoonlijke tips voor hoogtepunten in de Gers voor je op een rijtje.

Het departement Gers vind je op een halfuurtje rijden van de westkant van Toulouse en is daardoor goed bereikbaar, zowel via de snelweg naar het zuiden als met het vliegtuig. Het noorden van de streek is vooral bekend als landbouwgebied, de zuidkant is wat grilliger qua landschap. Je vindt hier de vanuit de lucht goed zichtbare evenwijdig uitwaaierende dalen. Natuurliefhebbers zoeken dan ook vooral het zuiden van de Gers op, cultuurliefhebbers komen helemaal aan hun trekken in het noorden van de streek.

Auch

Auch is de hoofdstad van de Gers. Het heeft een oud centrum met enkele fraaie bezienswaardigheden. Zo vind je er een oude kathedraal en een monumentale trap die het oude gedeelte met het nieuwere gedeelte verbindt. Loop even langs bij de VVV aan het plein voor de kathedraal en neem een van de tablets mee voor een interactieve wandeling door de stad!

Abbaye de Flaran

Een van de absolute hoogtepunten van mijn trip door de Gers vond ik de bezichtiging van de Abbaye de Flaran, een middeleeuwse abdij met een bijzonder verhaal. Op een van de verdiepingen vind je een imposante privé-kunstcollectie, en verder is het heel leuk om door de gangen van het klooster te lopen, de verstilde sfeer in de kerk op te snuiven en de tuin te bewonderen, je krijgt zo echt een idee hoe de monniken hier vroeger leefden.

Valence-sur-Baïse

Een onbekend pareltje, Valence-sur-Baïse. Bastidedorpen zijn er genoeg in het zuidwesten van Frankrijk, maar deze is toch wel heel bijzonder. Het leukste is dat je in de kerk een trappetje naar boven hebt waar je uitkomt op een balkon met een indrukwekkend uitzicht richting de Pyreneeën. Neem dus een camera met zoomlens mee, want dan kan je mooie plaatjes schieten.

Villa de Séviac

In allerlei delen van Frankrijk vind je overblijfselen uit de Romeinse tijd. Maar bij Séviac zijn die overblijfselen wel heel bijzonder. Je vindt hier namelijk een grote mozaïekvloer tussen de restanten van wat eens een Romeinse villa was. De gekleurde steentjes liggen er op sommige delen nog bij alsof ze gisteren gelegd werden.

Larressingle

Als je houdt van middeleeuwse vestingen dan kun je niet om Larressingle heen. Dit uniek gevormde ovalen dorpje is nog in goede staat te bezichtigen. Het is niet groot, je bent er in een half uurtje doorheen, maar het is de moeite waard. Midden in het dorpje staat de ruïne van een kasteel, dat vroeger eigendom was van de bisschoppen van Condom.

Bassoues

Nog zo’n leuk bastidedorpje in de Gers is Bassoues. Deze heeft een prachtige houten markthal, zoals je in meer van dit soort dorpjes ziet. Maar er is nog een ander monumentaal gebouw dat dit dorp speciaal maakt: de tientallen meters hoge donjon, waar je bovenop kunt klimmen.

Simorre

In het zuiden van het departement Gers ligt het stadje Simorre. Slenter tussen de kleurrijke huisjes en straatjes, plof neer op een terrasje voor een lokaal hapje of drankje, en bewonder bovenal de versterkte kerk die midden in het plaatsje staat. Deze kerk werd in de negentiende eeuw uitgebreid gerestaureerd en aangepast door de bekende architect Viollet-le-Duc, die ook verantwoordelijk was voor de renovatie van Carcassonne.

Lunchen in Condom

Condom is een leuk stadje, met vooral een bijzondere kathedraal en diverse Armagnac-huizen. Loop je met lunchtijd een rondje door de stad, dan is het een goed idee om ergens een leuk lunchplekje op te zoeken. Kun je gelijk een glaasje Armagnac of Floc de Gascogne uitproberen.

Wandelen in het coulisselandschap

Het landschap van de Gers is divers, met heuvels, bossen, wijngaarden, zonnebloemvelden en meertjes. Vooral in het zuiden vind je prachtige natuurgebieden waar je urenlang kunt wandelen. Zo maakte ik een wandeling in de buurt van Montesquiou in de streek Astarac. Je loopt dan aan de oevers van een meertje, en duikt vervolgens dieper het afwisselende landschap van de Gers in.

Uitzichtpunten op de Pyreneeën

Voor liefhebbers van grootse landschappen heeft de Gers nog iets te bieden: een overweldigend uitzicht op de Pyreneeën die zo’n tachtig kilometer naar het zuiden liggen. Op heel veel punten kun je ze in de verte zien verschijnen, dankzij de natuurlijke verhogingen die er in het landschap zijn. Vooral in het voorjaar en najaar, als er nog veel sneeuw bovenop de toppen ligt, is dit echt een gezicht om nooit te vergeten.

Fleurance en Lectoure

Natuurlijk zijn er nog meer leuke dorpen, stadjes en andere culturele en natuurlijk pareltjes te ontdekken in de Gers. Neem bijvoorbeeld de sfeervolle plaatsen Fleurance en Lectoure, aan de noordoostkant van het departement. Maar ook dorpen als Marciac, bekend van het jazz-festival, en Miranda zijn de moeite waard. De Gers is dan ook een bestemming waarop je niet snel uitgekeken raakt.

Benieuwd naar meer reisinspiratie over de Gers? Bekijk onze reisgids De Gers, beschikbaar als ebook en papieren uitgave:

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *