Aigues-Mortes
GardOccitanie

10 bezienswaardigheden in de Gard

Cultuur en natuur die beiden hun plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO veroverd hebben, een aantal van de meest indrukwekkende Romeinse bouwwerken in Frankrijk, uitgestrekte vlaktes en sfeervolle dorpjes: het is nog niet zo eenvoudig om het departement Gard terug te brengen tot tien hoogtepunten. We hebben een poging gedaan om onze favoriete bezienswaardigheden in deze Zuid-Franse streek voor je op een rijtje te zetten.

Streektips

Zelf op reis naar de Gard? Misschien heb je wat aan deze tips!

1. Mont Aigoual

Als wij een gebied bezoeken, dan móeten we altijd even naar het hoogste punt. In de Gard is dat punt met de auto te bereiken, de top van de Mont Aigoual (1565 meter). Je kunt natuurlijk ook te voet, bijvoorbeeld via het ‘pad van de vierduizend treden’ vanuit Vallerague. De naam verklapt al dat dit een flinke kuitenbijter is, maar je wordt beloond met fraai uitzicht over de bossen, kale hellingen, rotspartijen en omliggende bergen.

2. Parc national des Cévennes

De Mont Aigoual ligt in het Parc national des Cévennes, gelegen in het zuiden van het het Centraal Massief. Het grillige landschap dat is bedekt met jeneverbesstruiken, brem, beuken, dennen en eiken is een woonplaats voor verschillende roofvogels, zoals de wouw, oehoe, vale gier en slechtvalk. Het landschap is zo bijzonder dat het in 2011 aangemerkt is als Werelderfgoed, onderdeel van het Mediterraans agropastoraal cultuurlandschap.

3. Pont du Gard

Het nationaal park van de Cevennen is niet het enige Werelderfgoed in de Gard. In het oosten van het departement vind je een van de meest indrukwekkende staaltjes Romeinse bouwkunst van Frankrijk: de Pont du Gard. Dit aquaduct meet maar liefst vijftig meter lang en was onderdeel van een nog omvangrijker bouwwerk tussen Uzès en Nîmes.

4. Nîmes

Als je, net als wij, interesse hebt in sporen uit de Romeinse tijd, dan is Nîmes een incontournable. Het amfitheater dat plaats bood aan 24.000 bezoekers is een hoogtepunt, maar je vind in Nîmes ook een van de best bewaarde Romeinse tempels: het Maison Carrée. Nog ouder is de Tour Magne, een pre-Romeinse uitkijktoren. Klim tijdens je bezoek omhoog voor een magnifiek uitzicht over Nîmes en haar omgeving. Vanuit de stad is ook de Abbatiale Saint-Gilles du Gard een bezoek waard, op een half uur rijden.

5. La Roque-sur-Cèze

Je vindt in de Gard vier dorpen die onder het label Les Plus Beaux Villages de France vallen. Een van deze pareltjes is La Roque-sur-Cèze. Balancerend op een kalkrots, omringd door bossen en wijngaarden, is het dorp al van verre te zien. Vroeger had het enig strategisch belang, maar vandaag de dag overheerst vooral de romantiek van sfeervolle, middeleeuwse straatjes en donkergroene cipressen tussen de natuurstenen huizen.

6. Aigues-Mortes

Omringd door meren vol flamingo’s, roze zoutpannen en zompige moerassen ligt een ommuurde stad vol geschiedenis. Aigues-Mortes, ooit een strategische zeehaven, startpunt van meerdere kruistochten en opeenvolgend een toevluchtsoord én gevangenis voor protestanten. Tijdens een rondwandeling over de stadsmuren leer je meer over het fascinerende verleden van de stad. Daarna duik je de gezellige en soms wat drukke straatjes in. Wij vonden ook een bezoek aan de Tour de Carbonnière, net buiten Aigues-Mortes, de moeite waard.

7. Uzès

Uzès, voorheen Ucetia geheten, was ooit een klein Romeins dorp en eeuwen later het thuis van verschillende bisschoppen. Vandaag de dag is het een sfeervol stadje met pittoreske straatjes, gezellige pleinen en terrassen en een beroemde zaterdagmarkt. Ook de kathedraal Saint-Théodorit met zijn bijzondere orgel en het bisschoppelijk paleis zijn te bezoeken.

8. Bamboetuin Bambouseraie in Anduze

Uitgestrekte bossen bamboe, een Laotiaans dorp met huisjes op palen, tropische bloemen en planten en een Japanse tuin. Daarvoor hoef je niet naar Azië, dat vind je ‘gewoon’ in de Gard. Vlakbij Anduze ligt La Bambouseraie, een tuin met de grootste collectie bamboeplanten in Europa. Tip: de Train à vapeur des Cévennes, een toeristische stoomtrein tussen Anduze en Saint-Jean-du-Gard, komt langs de bamboetuin.

9. Aiguèze

Net als La Roque-sur-Cèze behoren ook Montclus, Lussan en Aiguèze tot de vier Les Plus Beaux Villages in de Gard. Laatstgenoemde dorp torent hoog uit boven de rivier Ardèche, op de grens van de departementen Ardèche en Gard. Wij kwamen per toeval in het dorp terecht tijdens een roadtrip door de Gorges de l’Ardèche, en kwamen er al snel achter dat niet alleen het spectaculaire uitzicht over de kloof, maar ook de sfeervolle middeleeuwse straatjes tot de hoogtepunten van het dorp behoren.

10. Gorges de Trèvezel

Minder bekend dan zijn bekende buurman de Gorges de l’Ardèche, maar daardoor ook een flink stuk minder druk. De rivier Trèvezel vindt zijn oorsprong in de Cevennen en laat op zijn weg door het kalksteen van de hoogvlaktes zijn sporen na. In de kloof kun je prachtige wandelingen maken.

Camping in de Gard

Enthousiast geworden over de Gard? Op camping Gard Les Cascades zit je op de eerste rij als het om de hoogtepunten van het departement gaat. Het middeleeuwse dorp La Roque-sur-Cèze ligt op slechts een kwartier wandelen en direct naast de camping vind je de Cascades du Sautadet. Ideaal, want zo kun je de drukte rondom deze beroemde watervallen gemakkelijk omzeilen. De camping is middelgroot en maakt onderdeel uit van Yelloh! Village, waar wij zelf goede ervaringen mee hebben door de goede voorzieningen en prettige sfeer.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Yelloh! Village. Ook samenwerken met Frankrijk Puur? Neem contact met ons op!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant