O

Ontdek de magie van de Franse Ardennen: bezienswaardigheden, activiteiten & tips

Boucle de la Meuse bij Monthermé.

Op slechts een paar uur rijden van Nederland vind je een kleine maar fijne Franse streek vol met natuur en cultuur. Je kunt er dwalen door uitgestrekte bossen en langs grillige rivierdalen en genieten van bijzondere stadjes en boeiende cultuur. Ben je benieuwd naar de hoogtepunten van de Franse Ardennen? De bezienswaardigheden in deze blog mag je in elk geval niet missen!

Charleville-Mézières

De hoofdstad van het departement Ardennes is het culturele en sociale hart van de streek. De stad bestaat uit twee kernen, waarvan het meest interessante, Charleville, aan het begin van de zeventiende eeuw werd gesticht. Verwacht dus geen smalle middeleeuwse steegjes en huisjes, maar een strakke renaissancistische architectuur. Gezellig is het er wel, bijvoorbeeld op het grote Place Ducale, of in de straatjes rondom dat plein. Wat ook niet mag ontbreken is een bezoek aan het musée de l’Ardenne, waar naast archeologische vondsten uit de regio ook culturele schatten tentoon gesteld worden, zoals een omvangrijke verzameling marionetten, waar de stad om bekend staat.

Sedan

Sedan zelf vond ik als stad wat tegenvallen, een plein, wat winkelstraten, en dat was het wel. Maar dat kasteel dat er middenin staat… die mag je echt niet links laten liggen. Het gaat om het grootste middeleeuwse kasteel van Europa dat nog overeind staat. Je kunt er een route doorheen lopen en zo oog in oog komen met de geschiedenis. Leuk voor jong en oud! En om het helemaal af te maken boek je natuurlijk ook een overnachting in het leuke hotel dat je op de binnenplaats in een van de bijgebouwen vindt. Heerlijk slapen in een van de kamers achter de dikke eeuwenoude muren, met uitzicht op de oude stenen die al heel wat meegemaakt hebben. En dineren en ontbijten doe je dan natuurlijk ook meteen ter plekke, in de schitterende oude eetzaal bovenin.

Rocroi

Waar je omheen moet lopen, letterlijk, en dus niet in de zin van ‘vermijden die boel’, is het vestingstadje Rocroi. Dit plaatsje ademt nog vrijwel helemaal de sfeer van vroeger, met de groene stadswallen, de oude militaire gebouwen en de andere overblijfselen uit de tijd dat het een belangrijke strategische rol speelde aan de grens. Bezoek, na rond het stadje over de verdedigingswerken te hebben gelopen, ook de kazematten en kruithuisjes, en vergeet ook niet een biertje te doen op het gezellige pleintje middenin het stadje.

Vallée de la Semois

Heel bijzonder voor natuurliefhebbers is de Vallée de la Semois. Dit riviertje stroomt vanuit België naar Frankrijk om daar in de Maas uit te komen. Het vrij kleine stukje dat door Frankrijk loopt kenmerkt zich door scherpe meanders, steile rivierdalen, en daartussen lieflijke dorpjes en veel bossen. Er zijn enkele mooie uitzichtspunten over het dal, bijvoorbeeld bij het point de vue du Liry waar je uitkijkt over Haulmé, en dat je met een kwartiertje lopen vanaf de weg kunt bereiken.

Monthermé

Volg je de Semois richting de Maas, dan kom je uiteindelijk uit bij het dorp Monthermé. Dit ligt heel mooi in een bocht van de Maas, en je vindt er enkele leuke wandelroutes die op en neer tegen de hellingen van het Maasdal lopen. Het uitzicht op de ‘Boucle de la Meuse’ is beroemd, een geliefd plekje waar je volop kunt genieten van de het typische landschap van de Franse Ardennen.

Roc-la-Tour

De Franse Ardennen, dat zijn niet alleen lieflijk beboste hellingen en groene dalen. Je hebt er ook enkele plekken met opmerkelijke rotsen. Enkele daarvan vind je in de omgeving van Monthermé. De meest bijzondere vond ik Roc-la-Tour, een verzameling indrukwekkende rotsblokken. Het ligt op 408 meter hoogte, en biedt ook een weids uitzicht over de omgeving. Bij Roc-la-Tour kun je onder meer rotsklimmen, en er is een legende aan verbonden, zoals aan wel meer plekken in de Franse Ardennen. Je leest er alles over in mijn blog over dit niet te missen plekje.

Maas

Als een groenblauwe levensader kronkelt de Maas zich een weg door het Franse landschap. De rivier nodigt uit tot het maken van wandelingen met fraaie uitzichten, maar ook tot het maken van boottochtjes, of het bezoeken van de leuke stadjes die her en der langs de rivier liggen. Rijd vanaf België langs de Maas helemaal naar beneden en je passeert de mooiste natuur die de streek te bieden heeft. Met ook bijzondere geschiedenis, waaronder de resten van een Romeins kamp dat ooit aan de Maas lag!

Welk plekje in de Franse Ardennen vind jij het mooist?

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *