Tips voor bezienswaardigheden in Bordeaux

Bordeaux is een populaire bestemming voor een stedentrip in Zuidwest-Frankrijk. De stad is over heel de wereld bekend vanwege de gelijknamige wijnstreek aan de oostkant van de stad. Wijn speelt dan ook een grote rol in Bordeaux. Maar er zijn meer hoogtepunten te ontdekken dan alleen de wijn en dus meer redenen om er een bezoek aan te brengen. Een aantal jaar geleden was ik in deze fraaie stad en in deze blog deel ik mijn favoriete bezienswaardigheden.

Bij het doornemen van m’n grote archief aan foto’s van Frankrijk kwam ik onlangs wat foto’s van Bordeaux tegen. Omdat er op Frankrijk Puur nog weinig over deze stad staat vond ik het hoog tijd worden om er een blog aan te wijden. Want Bordeaux is de moeite waard, bijvoorbeeld voor een leuke stedentrip van enkele dagen of als dagtrip als je in de buurt op vakantie bent. Wat zijn dingen die je niet mag missen?

Garonne en Pont de Pierre

De stad ligt aan de rivier de Garonne, ongeveer twintig kilometer voordat deze samen met de rivier de Dordogne in het estuarium van de Gironde stroomt. De nabijheid van het zeewater van de Atlantische Oceaan maakt dat de rivier onder invloed staat van het getij. Een bijzonder fenomeen dat je hier kunt aanschouwen is dan ook dat het rivierwater tweemaal per dag juist de andere kant dan je zou verwachten op stroomt, landinwaarts.

De ligging aan de rivier drukt dan ook een stempel op de stad. Er zijn langs de rivier brede boulevards waar je kunt wandelen en een van de bezienswaardigheden van de stad bevindt zich ook hier: de pont de Pierre, een stenen brug van bijna een halve kilometer die in de negentiende eeuw verrees. Voordien was de stad alleen met een veerdienst verbonden met de overzijde van de rivier.

Place de la Bourse en Miroir d’eau

Als je vanaf de brug langs de rivier noordwaarts loopt, kom je al snel op een groot plein uit. Hier vind je het ‘Miroir d’eau’, een groot ondiep bassin dat functioneert als een soort spiegel. Vooral als je houdt van fotograferen ben je hier aan het goede adres. Met name rond zonsopgang en zonsondergang kun je op dit plein prachtige plaatjes schieten van de omgeving die in het bassin weerspiegeld wordt.

Place de Quinconces

Nog iets meer naar het noorden ligt het imposante Place de Quinconces. Met een grootte van twaalf hectare is dit het grootste plein van Frankrijk, en een van de grootste van Europa. Er worden dan ook vaak concerten, markten en andere evenementen gehouden. Maar je kunt er ook terecht voor andere pareltjes. Zoals twee grote standbeelden van Montesquieu en Montaigne uit 1858 en het Monument aux Girondins. Dit laatste bestaat uit een pilaar met aan de voet daarvan een fontein met bijzondere beelden. Ook dit monument stamt uit de negentiende eeuw.

Cathédrale Saint-André en Tour Pey Berland

Bordeaux heeft de eigenaardigheid dat bij twee van de grote kerken in de stad de klokkentoren los naast de kerk staat. De kathedraal werd van de twaalfde tot de veertiende eeuw gebouwd en in de vijftiende eeuw kreeg men het idee om er een toren naast te bouwen. In de achttiende eeuw waaide de spits van deze toren naar beneden, en in de negentiende eeuw besloot men een beeld van bisschop Pey Berland bovenop de toren te zetten, de naamgever van het bouwwerk. De kathedraal heeft diverse bezienswaardigheden, zoals het timpaan en het grote orgel, waarvan de kast uit het einde van de achttiende eeuw dateert.

Basilique de Saint-Michel

De andere kerk waar de toren los naast staat, is de Basilique Saint-Michel. De toren van deze kerk is de op een na hoogste kerktoren van Frankrijk, na die van Straatsburg. Ook de orgelkast in het gebouw is afkomstig uit de achttiende eeuw en is van dezelfde maker als die in de kathedraal van Bordeaux. De bijzondere glas-in-loodramen in de kerk dateren uit de zestiende tot de twintigste eeuw. De Basilique de Saint-Michel staat in een levendige en gezellige wijk, waar je ook geregeld leuke markten vindt en waar je heerlijk kunt eten in een van de vele restaurantjes.

Porte Cailhau en Grosse cloche

De Porte Cailhau en de Grosse cloche zijn enkele van de weinige overblijfselen van de middeleeuwen in Bordeaux. De Grosse cloche is in feite het belfort van het oude stadhuis en werd gebouwd op de resten van een dertiende-eeuwse stadspoort. Onder deze poort gingen de pelgrims vroeger vanuit Bordeaux op weg naar Compostela. De klokkentoren werd gebruikt door de bestuurders van de stad om bijvoorbeeld het signaal voor de wijnoogst te geven of de inwoners te waarschuwen in geval van rampen. De Porte Cailhau is een indrukwekkend gebouw uit het laatste decennium van de vijftiende eeuw. De poort is vijfendertig meter hoog en rijk versierd.

Cité du Vin

Sinds 2016 vind je in Bordeaux een bijzonder wijnmuseum waar je alles te weten komt over de geschiedenis en cultuur rondom wijn, van de verbouw van druiven tot de veelzijdige smaak van wijn. Het futuristische gebouw laat je kennismaken met alle facetten van wijn, je wordt er als het ware helemaal in ondergedompeld. Het museum beslaat ruim 13.000 vierkante meter over in totaal tien verdiepingen.

Base sous-marine

Een bijzonder monument net buiten het centrum is de onderzeebootbasis. Deze werd in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd en was een van de vijf u-bootbases van de Duitsers aan de Atlantische kust. Tegenwoordig doet het betonnen complex dienst als culturele ruimte. Het hele jaar door zijn er wisselende tentoonstellingen van kunst en diverse concerten en voorstellingen, van onder meer jazz, klassieke muziek en dans.

Bordeaux
Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes langs ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. De eerste 1.000 bestellers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Derde, herziene druk! (augustus 2022)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • Vanaf: 20,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Let op, dit is de tweede druk. Wil je de nieuwste editie, de herziene derde druk, klik dan hier.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Ontvang een gratis ebook over Frankrijk!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en krijg ons ebook ’10 roadtrips in Frankrijk’ ter waarde van € 7,50 gratis.
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.