Bordeaux
GirondeNouvelle-Aquitaine

Tips voor bezienswaardigheden in Bordeaux

Bordeaux is een populaire bestemming voor een stedentrip in Zuidwest-Frankrijk. De stad is over heel de wereld bekend vanwege de gelijknamige wijnstreek aan de oostkant van de stad. Wijn speelt dan ook een grote rol in Bordeaux. Maar er zijn meer hoogtepunten te ontdekken dan alleen de wijn en dus meer redenen om er een bezoek aan te brengen. Een aantal jaar geleden was ik in deze fraaie stad en in deze blog deel ik mijn favoriete bezienswaardigheden.

Streektips

Zelf op stedentrip naar Bordeaux? Misschien heb je wat aan deze tips!

Bij het doornemen van m’n grote archief aan foto’s van Frankrijk kwam ik onlangs wat foto’s van Bordeaux tegen. Omdat er op Frankrijk Puur nog weinig over deze stad staat vond ik het hoog tijd worden om er een blog aan te wijden. Want Bordeaux is de moeite waard, bijvoorbeeld voor een leuke stedentrip van enkele dagen of als dagtrip als je in de buurt op vakantie bent. Wat zijn dingen die je niet mag missen?

Garonne en Pont de Pierre

De stad ligt aan de rivier de Garonne, ongeveer twintig kilometer voordat deze samen met de rivier de Dordogne in het estuarium van de Gironde stroomt. De nabijheid van het zeewater van de Atlantische Oceaan maakt dat de rivier onder invloed staat van het getij. Een bijzonder fenomeen dat je hier kunt aanschouwen is dan ook dat het rivierwater tweemaal per dag juist de andere kant dan je zou verwachten op stroomt, landinwaarts.

De ligging aan de rivier drukt dan ook een stempel op de stad. Er zijn langs de rivier brede boulevards waar je kunt wandelen en een van de bezienswaardigheden van de stad bevindt zich ook hier: de pont de Pierre, een stenen brug van bijna een halve kilometer die in de negentiende eeuw verrees. Voordien was de stad alleen met een veerdienst verbonden met de overzijde van de rivier.

Place de la Bourse en Miroir d’eau

Als je vanaf de brug langs de rivier noordwaarts loopt, kom je al snel op een groot plein uit. Hier vind je het ‘Miroir d’eau’, een groot ondiep bassin dat functioneert als een soort spiegel. Vooral als je houdt van fotograferen ben je hier aan het goede adres. Met name rond zonsopgang en zonsondergang kun je op dit plein prachtige plaatjes schieten van de omgeving die in het bassin weerspiegeld wordt.

Place de Quinconces

Nog iets meer naar het noorden ligt het imposante Place de Quinconces. Met een grootte van twaalf hectare is dit het grootste plein van Frankrijk, en een van de grootste van Europa. Er worden dan ook vaak concerten, markten en andere evenementen gehouden. Maar je kunt er ook terecht voor andere pareltjes. Zoals twee grote standbeelden van Montesquieu en Montaigne uit 1858 en het Monument aux Girondins. Dit laatste bestaat uit een pilaar met aan de voet daarvan een fontein met bijzondere beelden. Ook dit monument stamt uit de negentiende eeuw.

Cathédrale Saint-André en Tour Pey Berland

Bordeaux heeft de eigenaardigheid dat bij twee van de grote kerken in de stad de klokkentoren los naast de kerk staat. De kathedraal werd van de twaalfde tot de veertiende eeuw gebouwd en in de vijftiende eeuw kreeg men het idee om er een toren naast te bouwen. In de achttiende eeuw waaide de spits van deze toren naar beneden, en in de negentiende eeuw besloot men een beeld van bisschop Pey Berland bovenop de toren te zetten, de naamgever van het bouwwerk. De kathedraal heeft diverse bezienswaardigheden, zoals het timpaan en het grote orgel, waarvan de kast uit het einde van de achttiende eeuw dateert.

Basilique de Saint-Michel

De andere kerk waar de toren los naast staat, is de Basilique Saint-Michel. De toren van deze kerk is de op een na hoogste kerktoren van Frankrijk, na die van Straatsburg. Ook de orgelkast in het gebouw is afkomstig uit de achttiende eeuw en is van dezelfde maker als die in de kathedraal van Bordeaux. De bijzondere glas-in-loodramen in de kerk dateren uit de zestiende tot de twintigste eeuw. De Basilique de Saint-Michel staat in een levendige en gezellige wijk, waar je ook geregeld leuke markten vindt en waar je heerlijk kunt eten in een van de vele restaurantjes.

Porte Cailhau en Grosse cloche

De Porte Cailhau en de Grosse cloche zijn enkele van de weinige overblijfselen van de middeleeuwen in Bordeaux. De Grosse cloche is in feite het belfort van het oude stadhuis en werd gebouwd op de resten van een dertiende-eeuwse stadspoort. Onder deze poort gingen de pelgrims vroeger vanuit Bordeaux op weg naar Compostela. De klokkentoren werd gebruikt door de bestuurders van de stad om bijvoorbeeld het signaal voor de wijnoogst te geven of de inwoners te waarschuwen in geval van rampen. De Porte Cailhau is een indrukwekkend gebouw uit het laatste decennium van de vijftiende eeuw. De poort is vijfendertig meter hoog en rijk versierd.

Cité du Vin

Sinds 2016 vind je in Bordeaux een bijzonder wijnmuseum waar je alles te weten komt over de geschiedenis en cultuur rondom wijn, van de verbouw van druiven tot de veelzijdige smaak van wijn. Het futuristische gebouw laat je kennismaken met alle facetten van wijn, je wordt er als het ware helemaal in ondergedompeld. Het museum beslaat ruim 13.000 vierkante meter over in totaal tien verdiepingen.

Base sous-marine

Een bijzonder monument net buiten het centrum is de onderzeebootbasis. Deze werd in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd en was een van de vijf u-bootbases van de Duitsers aan de Atlantische kust. Tegenwoordig doet het betonnen complex dienst als culturele ruimte. Het hele jaar door zijn er wisselende tentoonstellingen van kunst en diverse concerten en voorstellingen, van onder meer jazz, klassieke muziek en dans.

Bordeaux

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant