5 dingen om te doen in Avignon

door Martijn
29362 keer gelezen

Het Rome van Frankrijk, zo zou je Avignon ook wel kunnen noemen. Want ruim een eeuw lang woonden er pausen in Avignon. Dat leverde ook meteen het belangrijkste bouwwerk van de stad op, het Palais des Papes. Een paar jaar geleden was ik er, en in deze blog zet ik vijf dingen op een rijtje die je absoluut even moet bekijken of doen wanneer je ook in Avignon bent. Avignon is een unieke stad met een rijke historie, een oase van bedrijvigheid en levenslust middenin de Provence.

advertentie

#1 Bezichtig het Palais des Papes
Uiteraard kun je niet om het Palais des Papes heen. Het is het grootste gotische bouwwerk in Frankrijk en werd in meerdere etappes gedurende de 14e eeuw gebouwd. Het moest zowel een paleis als een fort worden, vandaar ook de bijzondere architectuur. Het gebouw bleef ook na het Pauselijke Schisma lang in handen van de kerk, maar ging tijdens de Revolutie dienen als kazerne, en kwam later in handen van de stad Avignon zelf. Vandaag de dag bezoeken jaarlijks zo’n 650.000 mensen het paleis.

Palais des Papes, Avignon
Avignon

#2 Loop door de Rue des Teinturiers
Avignon is de plaats waar de rivier de Sorgue zich in de Rhône werpt, maar niet voordat hij door een nauw straatje geleid wordt, de Rue des Teinturiers. Door middel van raderen in het water werd de kracht van de rivier aangewend in de textielindustrie, onder meer bij het verven van textiel, vandaar de naam van de straat. Ook nu nog zijn er in de gekanaliseerde rivier waterraderen te bewonderen. Bovendien is het een heel pittoresk gezicht, iets wat je echt niet mag missen.

Rue des Teinturiers, Avignon
Rue des Teinturiers, Avignon

#3 Pont d’Avignon
De brug die officieel Pont Saint-Bénézet heet is naast het paleis het bekendste gezichtsbepalende bouwwerk van de stad. De brug dateert uit de 12e eeuw, en er zijn nu slechts nog enkele bogen van over. Vooral bekend vanwege het kinderliedje ‘Sur le pont d’Avignon’.. Leuk om even overheen te lopen, of om te bewonderen vanaf de Rocher des Doms, de rotspunt naast het paleis.

Pont d'Avignon

#4 Bekijk de stadsmuren
De stadsmuren en versterkingen van Avignon zijn uniek in Frankrijk en een van de bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Ze strekken zich uit over meer dan 4 kilometer, en dateren grotendeels uit de veertiende en vijftiende eeuw. Talloze poorten en torens onderbreken de muren. Je krijgt erdoor een indrukwekkend beeld van hoe versterkte steden er in de late middeleeuwen uitzagen. In de meeste steden werden dit soort muren namelijk afgebroken bij stadsuitbreidingen, maar in Avignon niet.

Stadsmuren van Avignon

#5 Pak een terrasje, kijk naar de andere bijzondere gebouwen, loop door de straatjes..
Oké, nummer vijf zijn eigenlijk drie dingen, maar allemaal leuk om te doen. Avignon telt tientallen kleine stadspaleizen, Hôtels genoemd. Tegenover het pauselijk paleis vind je bijvoorbeeld het Hôtel des Monnaies. En in de kleine straatjes en steegjes zijn tal van leuke winkeltjes, ateliers, restaurantjes…

Wat raad jij aan om te doen in Avignon?

Meer tips voor de omgeving van Avignon:
Pont du Gard
Mont Ventoux

 

Het Musée du Petit Palais
Het Musée du Petit Palais

Deze blog werd geplaatst in 2016 en heb ik bijgewerkt in 2018.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

7 reacties

Andrea 6 mei 2016 - 15:07

Erg leuk om te lezen

Reply
Nathalie 7 maart 2019 - 22:43

Straattheater kijken of in kleine theaters beleven tijdens het festival d’avignon (le festival ‘off biedt ook gratis voorstellingen) in juli/ augustus. Het palais du Roure bekijken. Hopen dat de poort open staat. Hardlopen om de remparts (stadsmuren). Dwalen tussen de straatjes tussen de rue des teinturiers en de grote met platanen omzoomde rue de la Republique.

Reply
Karen Eras 8 mei 2016 - 16:40

Het theaterfestival in de zomer!

Reply
Elvira van der Sluis 22 november 2016 - 16:28

De aumônerie générale in de Rue des Lices schijnt helemaal gerestaureerd te zijn. De aumônerie is rond 1550 gebouwd door de gemeente om daklozen, clochards en zieken op te vangen. Het is ook een tijd het onderkomen van de school van de schone kunsten geweest.
Les Halles d’Avignon – de overdekte markt in Avignon op de Place Pie, behalve ‘s maandags elke dag geopend van 6.00 uur – 13.30 uur.
Le Square – het park aan de Cours Jean Jaurès, een relaxed stadsparkje dat bij zonsondergang dicht gaat.
Op zondagochtend het plein voor het Pausenpaleis.
En mijn tip, maak een programma en ga buiten het seizoen naar Avignon, in maart als de fruitbomen in bloei staan. De consumpties zijn de helft van de prijs en je maakt kennis met de echte sfeer van de stad.

Reply
Berend Wilgenhof Plante 5 januari 2018 - 20:25

Heerlijk om door de stad te dwalen vanaf de Camping naar de overdekte markt..En als er dan ook nog een straatverkoop”braderie?” plaats vindt bof je!De marché des Puches is geweldig.Alle bekende plekken en enkele musea zijn de moeite van de wandeling waard.Of we nemen het witte treintje,ook gezellig!Le Pont d’Avignon…..niet te missen vanaf de andere brug!Later aan de oever op een bankje de overzijde tekenen .Prima te doen!Kortom we komen hier vaker….ook om de geweldige restaurants !Camping Île de Barthelasse heeft de voorkeur!

Reply
Thijmen van Zoeren 4 januari 2018 - 22:15

Leuk artikel over deze prachtige stad, waar ik geregeld kom, vanaf 1978.
Twee kanttekeningen; t is wel leuk om de trap aan de linkerkant van de kathedraal omhoog te lopen waarna je een fantastisch uitzicht hebt op ode omgeving. Er is een terrasje ( en toilet), waar je lekker in de schaduw van mooie bomen wat kunt drinken of eten…
.
Verder : uit Wikipedia overgenomen; het Île de la Barthelasse, onder een van de bogen van de brug, was een café met muziek waar het dansen heel populair was. Dit inspireerde tot een minstens zo populair lied. Origineel werd er dus gedanst “sous le pont” (onder de brug) en niet “sur le pont” (op de brug) zoals nu over de hele wereld wordt gezongen.

Reply
Claire 31 januari 2018 - 22:20

Mijn moeder is in deze stad geboren en bracht daar een deel van haar (zeer gelukkige) jeugd door. Mijn grootouders waren typische Zuid Franse mensen.
Haar ouderlijk huis en school staan daar nog. In de jaren 60 kwam ze, naar ook gewoond te hebben in Brussel en Londen, terecht in Nederland (vanwege mijn vader). Dit was nogal een cultuurshock voor haar.
Ik ga dit jaar met man en kinderen naar Avignon om ze te tonen waar hun oma leefde.
Het is al een tijdje gelden dat ik er geweest ben dus ik ben benieuwd of er veel veranderd is.

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.