Uitzicht vanaf de Puy Mary
Auvergne-Rhône-AlpesCantalPuy-de-Dôme

Route: in vier dagen langs de mooiste bezienswaardigheden van de Auvergne

De Auvergne, een van de meest afwisselende streken van Frankrijk. Iconische vulkaantoppen, dicht beboste hellingen, uitgestrekte vruchtbare dalen, schitterende dorpjes en steden: een ideale bestemming voor natuur- en cultuurliefhebbers. Een tijdje terug trok ik vier dagen lang per auto langs de hoogtepunten van de Auvergne. In deze blogpost laat ik je mijn route zien. Wat moet je absoluut gezien en gedaan hebben in dit mooie gebied?

Streektips

Zelf ook naar de Auvergne op vakantie? Misschien heb je wat aan deze tips!

Dag 1

Clermont-Ferrand

Mijn roadtrip door de Auvergne begin ik in de grootste stad van de streek, Clermont-Ferrand. Ik arriveer aan het begin van de middag op het kleine vliegveld van de stad (met dagelijkse vluchten van en naar Amsterdam), waar een huurauto voor me klaarstaat.

Clermont-Ferrand is een gezellige stad waar je gerust een middag, een hele dag of zelfs een weekend voor kunt uittrekken. Ik maak er een stadswandeling en ontdek de highlights, zoals de zwarte kathedraal en een kerk die nog wat ouder is dan de kathedraal, de Notre-Dame-Du-Port. Ook zijn er veel leuke winkeltjes, restaurants en barretjes te ontdekken. De nacht breng ik er door in een van de vele chambres d’hôtes, een leuke manier om in contact te komen met de inwoners van de stad.

Clermont-Ferrand
Clermont-Ferrand

Dag 2

Puy de Dôme

De volgende dag is het tijd om de Puy de Dôme te verkennen. Deze vulkaantop zie je al van ver liggen, hij domineert de stad Clermont-Ferrand. Na ongeveer een kwartiertje rijden vanuit het centrum kom je bij de parkeerplaats van het treintje dat je naar de top van de slapende vulkaan brengt. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over Clermont-Ferrand in het noord-westen en de andere vulkaantoppen van de Auvergne in het zuiden. Met supermooi en helder weer heb je zelfs kans de Mont Blanc te ontwaren aan de horizon. De beste kans hierop heb je in de herfst of lente, in de ochtend of avond. Ook leuk is het om vanaf hier naar de vele paragliders en parachutisten te kijken die opstijgen. Je hebt vervolgens de keus: ofwel met het treintje weer terug naar beneden, ofwel via een van de wandelpaden, waar je ongeveer anderhalf tot twee uur over doet.

Bij de afdaling van de Puy de Dôme
Bij de afdaling van de Puy de Dôme

Wandeling over vulkaantoppen

Na een heerlijke lunch met regionale specialiteiten in Auberge de la Moréno, neemt een berggids me mee op een wandeling over vulkaantoppen. Je wandelt hier over een desolaat landschap van rode vulkaankraters en grillig gevormde heuvels. Ondertussen word ik bijgepraat over de geologische activiteiten die hier in de loop der tijd hebben plaatsgevonden. Dit is natuur zoals je die bijna nergens anders in Europa vindt, en een wandeling door dit landschap mag dan ook zeker niet ontbreken aan je trip door de Auvergne.

Vervolgens rijd ik door naar het oeroude en schilderachtige dorpje Saint-Saturnin, waar je onder andere een mooi kerkje en een kasteel kunt bewonderen.

Wandelen over vulkaankraters!
Wandelen over vulkaankraters!
Saint-Saturnin
Saint-Saturnin

Dag 3

Le Mont Dore / Puy du Sancy

Op de derde dag, na een overnachting in Auberge de Mazayes, ten westen van de Puy de Dôme, rijd ik in de richting van Le Mont Dore. Onderweg passeer ik het kleine dorpje Orcival, bekend vanwege een basiliek die eeuwenlang een pelgrimsbestemming was.

In Le Mont Dore neem ik de kabelbaan naar de top van de Puy de Sancy, de hoogste top van de Auvergne. Vanaf het kabelbaanstation is het nog een tien minuutjes lopen naar het uitzichtpunt op de top. Een overweldigend uitzicht wacht je, richting alle kanten. In de winter is een deel van deze berg een skigebied, een ander deel daarentegen is een strikt beschermd natuurgebied. Via dat natuurgebied loopt een mooie wandeling terug naar beneden, door een verlaten bergdalletje. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon met de kabelbaan terug naar beneden.

Op de Puy de Sancy
Op de Puy de Sancy
Afdaling van de Puy de Sancy
Afdaling van de Puy de Sancy

Salers

Die middag rijd ik door naar het zuiden van de Auvergne, naar het departement Cantal. Dit is een erg rustige, weinig toeristische, landelijke streek. Een van de hoogtepunten is Salers. In dit eeuwenoude stadje lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Je kunt er dwalen door de oude straatjes en steegjes en genieten van de middeleeuwse huizen en sfeer. Een aanrader is om in een van de restaurantjes wat typische streekgerechten te proeven. Dat deed ik zelf in restaurant La Diligence, waarna het tijd was om heerlijk te slapen in het hotel Saluces, gevestigd in een prachtig oud gebouw midden in het dorp.

Salers
Salers

Dag 4

Puy Mary

Vanuit Salers is het een half uurtje rijden naar de Puy Mary. Zo rustig als het in Salers is, zo druk kan het rondom de Puy Mary zijn. Hier komen ieder jaar meer dan een half miljoen mensen om naar boven te lopen en van het uitzicht te genieten. De Puy Mary is bijna net zo hoog als de Puy de Sancy, bijzonder is vooral dat het om de grootste (uitgedoofde) vulkaan qua oppervlakte van Europa gaat. De tweehonderd meter klimmen vanaf de parkeerplaats is de moeite meer dan waard. Bovendien, een echte moeite is het niet want het pad gaat over houten traptreden omhoog. Wil je de drukte ontvluchten maar wel de omgeving ontdekken, dan zijn er rondom de Puy Mary veel andere wandelmogelijkheden door ongerepte natuur.

Het uitzicht vanaf de top van de Puy Mary
Het uitzicht vanaf de top van de Puy Mary

Vallée de la Jordanne

Zo’n wandeling door ongerepte natuur kun je ook vinden in de Vallée de la Jordanne. Ik loop hier de middag na mijn beklimming van de Puy Mary een prachtige wandeling naar een topje en ontdek een heel mooi uitzicht over een groene vallei vol met kleine dorpjes en idyllische weiden en bossen. Wanneer je even genoeg hebt van wandelen kun je de vallei ook gewoon met de auto doorrijden, richting Aurillac.

Prachtig panorama over de Vallée de la Jordanne
Prachtig panorama over de Vallée de la Jordanne

Murat

Tot slot van deze tour door de Auvergne, rijd ik aan het eind van de middag in de richting van het noorden nog langs het stadje Murat. Ook dit is weer zo’n heel leuk stadje met huizen in de typische stijl van de streek, gebouwd met donkergrijze vulkanische steen. Je kunt hier een mooie rondwandeling maken en ontdekt er zo alle historische bezienswaardigheden.

De laatste nacht van deze roadtrip door de Auvergne breng ik door in de gezellige chambre d’hôtes Au Coq Bleu in het dorpje Mareugheol, ongeveer halverwege Murat en Clermont-Ferrand. De volgende dag rijd ik in een klein uurtje naar het vliegveld, waarna ik voorlopig weer even afscheid neem van de indrukwekkende Auvergne.

Murat
Murat

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. jpbechthold02 zegt:

    Hallo is het op een of andere manier ook mogelijk om die route die op het kaartje staat te downloaden.
    Leuke beschrijving wij gaan daar deze zomer heen. Ben benieuwd.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant